COOPERASEC I DIÀLEGS OFERIRAN TALLERS FORMATIUS PER IMPULSAR L’ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA AL POBLE-SEC

Al barri del Poble-sec, l’entitat CooperaSec i l’Associació Diàlegs han iniciat una etapa conjunta amb la finalitat de reactivar l’economia del barri des d’una perspectiva comunitària que ajudi a la creació d’un nou teixit d’economia social i solidària.

Cooperasec va sorgir de l’assemblea de barri del Poble-sec l’any 2011, i un any més tard va organitzar les primeres jornades de cooperativisme i economia solidària al barri. Des de llavors han anat sorgint diversos projectes com l’Ateneu Cooperatiu La Base, entre d’altres. Aquest conjunt d’idees sorgides per Cooperasec, han estat també projectades, des de fa molt poc, per l’Associació Diàlegs que vol desenvolupar les tasques de facilitació, participació i mediació en processos d’empoderament: “Volem continuar aportant una transformació social en el territori” comenta Anna Rico de Diàlegs. És per això que en aquesta ocasió, els organitzadors volen continuar detectant els projectes d’emprenedoria en economia social i solidària, “a partir d’un acompanyament amb col·lectius i entitats als diversos tallers i sessions formatives que acabaran configurant el mapa de l’economia col·lectiva al Poble-sec”.

Així doncs, qualsevol persona o col·lectiu que tingui una idea per emprendre un projecte d’economia social, es faran cinc sessions fins al pròxim mes d’abril al centre cívic El Sortidor, seran gratuïtes i tindran una durada de tres hores. Per exemple, el pròxim 17 de març es donaran algunes eines per tenir una bona vida personal, laboral, familiar i comunitària, ja que “a vegades ens trobem amb conflictes que no sabem d’on venen, és a dir, insostenibilitats que tenim diàriament” explica Imma Pascual de l’Associació Cúrcuma.

El barri del Poble-sec és un dels barris de Barcelona amb major percentatge de persones en risc d’exclusió social i amb alt índex de població migrada estrangera. A més, la renda familiar disponible mitjana és un 30% inferior a la de la ciutat i, actualment, “no hi ha cap pla d’activació al barri que fomenti propostes d’economia solidària i generació d’autoocupació”. És per això, el passat octubre, l’Ajuntament de Barcelona va posar en marxa un pla de xoc per atendre a les persones aturades o en risc d’exclusió. Llavors, segons Rico, “vam rebre una proposta des del Comissionat d’Economia Cooperativa Social i Solidària per tal de fer una secció d’impuls” que va donar la idea a les dues entitats a treballar conjuntes. L’Ajuntament de Barcelona, juntament amb Barcelona Activa gestiona aquest impuls que Rico anima a ser ben rebut per les entitats i col·lectius del barri, “amb la voluntat d’emprendre, per millorar o per treballar per la construcció de barri cooperatiu comú” diu Rico.

Comments are closed.