EL PROTOCOL D’ACTUACIÓ CONTRA LES AGRESSIONS SEXISTES A LES FESTES MAJORS DEL POBLE-SEC REP EL PREMI 25 DE NOVEMBRE

Fa uns dies es va entregar el Premi 25 de Novembre, en què es va reconèixer el protocol d’actuació contra les agressions sexistes a les festes majors del Poble-sec, impulsat per un grup de quatre dones provinents de diverses entitats del barri com el Grup de Dones, Lesbianes i Trans de l’Ateneu Cooperatiu La Base, els Castellers del Poble-sec, l’Assemblea de barri, el Centre Cívic El Sortidor o La Electrodoméstica. El premi ha estat dotat de 7.500 euros i l’ha impulsat la regidora de Cicle de Vida, Feminismes i LGTB. En aquesta edició s’ha enfocat a la prevenció de l’assetjament sexual vers les dones en els espais públics, sota el lema “Vull caminar tranquil·la. Carrers sense assetjament”. “Estem molt contentes, no preveiem presentar-nos, però ens van animar en considerar que les bases s’adequaven molt al que havíem pensat” valora al rebre el reconeixement Carla Alsina, membre del grup impulsor d’aquest protocol.

Aquest protocol d’actuació va néixer arran d’unes reunions entre algunes veïnes del barri: “Recordàvem que en els contextos d’oci no estem en espais de seguretat i ens trobem, moltes vegades, en situacions complexes associades al gènere” explica Alsina. L’objectiu principal és incidir en una de les moltes formes de violència masclista, les agressions sexistes i l’assetjament: “És una manera de parlar sobre violències masclistes en l’espai públic en contextos de festes i, de moment, és una de les eines que hem trobat per parlar-ne” comenta Alsina.

El protocol es basa en una primera fase de prevenció, on es contemplen els eixos d’opressió i es treballa per prevenir els seus impactes. Després hi ha una segona fase d’actuació davant d’una agressió en un espai públic, i que es pot produir durant els dies de festa major. Finalment, hi ha una fase de planificació “amb mirada de perspectiva de gènere i des d’una mirada feminista” detalla Alsina. Algunes de les accions preventives que s’han realitzat, segons algunes de les impulsores del protocol, són espais i tallers de formació i de diàleg, ja que “hi ha certes persones que duen el temps d’aquestes accions, volem sensibilitzar a tothom, i gent que organitzen les festes”. A partir d’ara, Alsina assegura que cal impulsar el protocol “fent boca orella i que es vagi estenent i la gent s’engresqui i s’adhereixi, així ens ho passarem millor a les festes”.

Els Castellers del Poble-sec, molt actius durant la festa major del barri, consideren “molt gratificant que l’Ajuntament hagi reconegut aquesta tasca d’intentar assolir espais d’igualtat en tots els àmbits com també en l’oci i s’hagi entregat aquest premi a dues entitats que han proposat el que hauria de ser una normalitat com és aquest protocol” expressa Arnau López, portaveu dels Castellers del Poble-sec. Segons explica el bandarra, aquest protocol “també s’ha fet en altres festes majors, però aquesta s’ha fet d’una manera força programada, amb reunions, establint protocols, i duent a terme una sèrie d’actuacions, fent difusió a través de les xarxes socials i penjant cartells”. A banda de “defensar uns drets”, aquest protocol, Arnau considera que “és una denúncia de l’existència de violència masclista, sobretot en els àmbits d’oci, ja que sense l’existència d’aquest tipus d’actuacions no caldria fer cap tipus de protocol”.

En l’acte, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va felicitar les entitats guanyadores, assegurant que és un honor lliurar-lo com a primera dona alcaldessa de Barcelona. També va refermar que “cal un compromís ferm perquè la lluita contra la violència de les dones sigui una realitat i no només una qüestió de declaracions ni de dies internacionals, sinó una pràctica quotidiana i efectiva”. És per aquest motiu que des del Consistori, Colau va assegurar que “posarem el nostre granet de sorra, amb un increment del pressupost de més d’1 ME, per aquesta lluita”.

Comments are closed.