Daily Archives: 26 de novembre de 2015

EL PROTOCOL CONTRA LES AGRESSIONS SEXISTES DEL POBLE-SEC, PREMI 25 DE NOVEMBRE

El Premi 25 de Novembre ha reconegut el protocol d’actuació contra les agressions sexistes de les festes majors del Poble-sec. Aquest guardó, en reconeixement de la lluita contra la violència masclista, s’ha lliurat aquesta tarda al Saló de Cent de l’Ajuntament, en una cerimònia presidida per l’alcaldessa, Ada Colau.

Els guanyadors rebran 7.500 euros per desenvolupar el seu projecte. Es tracta d’un protocol elaborat per diverses entitats del Poble-sec, com l’assemblea de barri, els castellers i l’ateneu cooperatiu i el Grup de Dones la Base. El document preveu un seguit d’accions per combatre els comentaris ofensius o degradants, els abusos verbals i els tocaments no desitjats que, sovint, es produeixen en el marc de les festes.

En primer lloc, es preveu fer un seguit d’accions preventives, com la distribució de cartells i fullets informatius, i l’emissió de falques per megafonia, durant els concerts, per avisar de qualsevol agressió i alertar que no es toleraran fets d’aquesta naturalesa. En cas que es produeixi una agressió, el protocol estableix tres procediments: primer, avisar l’agressor; en segon lloc, si no desisteix, expulsar-lo de la plaça mitjançant una muralla humana; i, per últim, acompanyar la víctima en cas que necessiti atenció mèdica o interposar una denúncia.

El jurat del Premi 25 de Novembre també ha reconegut amb dues mencions un projecte del Col·lectiu Punt 6 i un altre de l’Associació Trama.

L’ARCA DE NOÈ GUARDONA ELS PERIODISTES MILAGROS PÉREZ, ALBERT SÁEZ I EL PROGRAMA INFANTIL KUKUROTA

El passat divendres a la nit es van entregar els Premis de l’Associació Arca de Noè coincidint amb el sopar d’aquesta entitat barcelonina. Els guardons que es van entregar tenen l’objectiu de distingir i homenatjar a aquells periodistes que han exaltat activitats literàries, artístiques o professionals. La cerimònia que va tenir lloc al restaurant de l’Hotel Tryp Apolo de l’Avinguda Paral·lel del barri del Poble-sec, va comptar amb la presència del president de l’associació, Joan Mateu, i diversos representants d’entitats de la ciutat.

En aquesta edició, la redactora en cap del diari El País i analista de diferents mitjans de comunicació, Milagros Pérez Oliva va rebre el Premi Gasela “per la defensa dels valors humans i de les persones” explicava el “tritó” de l’associació. Pérez va expressar la felicitat per “donar-me aquesta oportunitat de compartir aquesta nit amb aquesta fauna que coneixia”. També va destacar que l’associació “és molt simpàtica, de la qual es pot pertànyer, perquè no es pot parlar ni de política, futbol i religió, i com jo cada dia en parlo en una tertúlia, això em sembla una delícia”.

Més tard, es va entregar el Premi Pantera atorgat al doctor en periodisme, tertulià a ràdio i televisió, i subdirector de El Periódico de Catalunya, Albert Sáez per “haver estat patronat d’una revista Cavall Fort, agermanada amb l’Arca, i per ser un home molt arrelat a les nostres tradicions” deia en “periquito” de l’entitat. Sáez va dir que “M’heu fet pensar molt, perquè això de ser pantera no arribo a saber si és positiu o negatiu, però he arribat a la conclusió que sóc una mica pantera, és a dir, tranquil”.

Durant l’esdeveniment també es va lliurar el 14è Premi Paparra al programa Kukurota, un programa del Club Super 3, produït per Televisió de Catalunya. Un espai de divulgació destinat a un públic juvenil i familiar. En Pau Ferran, presentador del programa va encarregar-se de recollir el guardó que “ens fa molt contents, ja que és un programa que intenta explicar curiositats de les bèsties, com són els animals d’una manera diferent”.

Finalment, Àngels Torras, delegada de Cultura de la Generalitat de Catalunya, present a l’acte, va felicitar a l’entitat “de llarga tradició, que es renova, amb trets de modernitat, i que continua preservant les seves essències i valors fundacionals”.

L’AGRUPACIÓ CICLISTA MONTJUÏC REP EL 6è PREMI POBLE-SEC

L’Agrupació Ciclista Montjuïc, coneguda com “la Grupa” i amb gairebé 100 anys d’història, va ser guardonada el passat divendres a la nit, al lliurament del 6è Premi Poble-sec que es va celebrar amb un sopar en el marc del 26è aniversari de la Coordinadora d’Entitats del Poble Sec al centre cívic del Sortidor. Des de fa sis anys el barri vol fer un reconeixement a “aquella persona, entitat o grup que hagi portat el nom del barri més enllà del Poble-sec, i aquesta entitat és la degana de Catalunya i la segona d’Espanya, i ha estat una de les pioneres de la Volta Ciclista Catalunya” deia el president de la Coordinadora d’Entitats del Poble Sec, Josep Guzmán.

El club ciclista va ser fundat el dia 7 d’octubre de 1917, quan Llorenç Cabrol Nadal va reunir a casa seva, al carrer Creu dels Molers, nº 40, un grup d’amics i afeccionats al ciclisme que van acordar la creació d’un grup ciclista. En Joaquim Ferri, president del club, amb 89 anys, va encarregar-se de recollir el premi reivindicant que l’entitat sempre ha estat i és coneguda com “la Grupa”. També va agrair aquest reconeixement, “cal que es promocioni més l’agrupació a la gent del Poble-sec”, i va assegurar que “s’està preparant la festa del centenari”. Ferri recordava que quan va complir 80 anys “vaig anar a Àustria i vaig guanyar la copa de veterans”.

Davant la gran afluència de convidats que van assistir al Centre Cívic El Sortidor, enguany amb 127 persones, quatre per cada entitat, l’organització es plantejarà canviar d’espai per realitzar la celebració. “Estem creixent i esperem que el camí no acabi, ja que quan una entitat es crea, la idea és que mai s’aturi” assegurava Guzmán. Durant el seu discurs també va anunciar que de les 31 entitats ciutadanes que van presentar les seves candidatures en el Consell de Ciutat per tal d’iniciar un procés de renovació, la primera de les 15 entitats que tindran representació en el Consell de Ciutat i, per tant, la més votada, ha estat la Coordinadora.

El sopar també va comptar amb la presència d’un ampli ventall d’autoritats del Districte de Sants-Montjuïc. Carolina López, consellera del Districte de Sants-Montjuïc, en representació al regidor que es trobava a Bogotà, va demanar que el teixit comunitari i les entitats “siguin més forts que mai, i és indubtable el treball que fa la Coordinadora, per això esperem que continuem treballant junts per trobar llocs per cooperar amb la resta d’actors del barri”. La presidenta del Districte de Sants-Montjuïc, Montserrat Ballarín va voler fer èmfasi a diverses de les xifres “molt simbòliques i significatives del que està passant aquí, 6 anys dels premis, 26 anys de la Coordinadora, 110 entitats que formeu part de la Coordinadora, i els 98 anys de la Grupa, un orgull de poder comptar amb una entitat amb tants anys d’història”. També van assistir-hi Sergi Sarri, conseller-portaveu de CiU al Districte de Sants-Montjuïc; Ángel Lao, conseller-portaveu de Ciutadans al Districte de Sants-Montjuïc; Jordi Fexas, conseller-portaveu d’ERC al Districte de Sants-Montjuïc i José Antonio Calleja, conseller-portaveu del PP al Districte de Sants-Montjuïc.