El Funicular de Montjuïc va tancar el passat 2 de novembre per realitzar una revisió tècnica que s’allargarà fins a aproximadament el 13 de març de 2016. Aquest tancament segueix a un altre de cinc mesos que va afectar els usuaris durant el passat curs escolar, a causa d’una esllavissada. I és que són moltes les famílies que cada dia han d’utilitzar aquest transport públic per accedir a la muntanya de Montjuïc, on s’ubiquen els centres escolars Bosc de Montjuïc, Tres Pins i IES Bosc. En aquest sentit, la Federació d’Associacions i Veïns de Barcelona ha emès un comunicat per demanar que es deixi de considerar el Funicular de Montjuïc com un transport prioritàriament turístic i el tracti com a un transport públic ciutadà.
La presidenta de la FAVB, Ana Menéndez també ha criticat el fet de no haver fet coincidir aquesta revisió tècnica amb el tancament del funicular, per això reclama que “no es tornin a fer les revisions anuals en període lectiu, sinó que es facin coincidir a l’estiu o durant l’aturada del Nadal”, ja que segons diu Menéndez “l’inconvenient que suposa per un turista que visita la muntanya una vegada no és el mateix que per aquelles famílies que l’utilitzen cada dia”. Menéndez també jutja el trajecte d’autobús que s’ha aplicat com a alternativa per accedir a la muntanya de Montjuïc des del Paral·lel, ja que “el trajecte que és molt curt, concretament de 2 minuts, ara amb els embussos a la Carbonera es converteix amb un trajecte de 30 minuts”, per això s’ha demanat estudiar la possibilitat un recorregut alternatiu per evitar aquest tram més transitat.
Des del Districte de Sants-Montjuïc, el seu gerent Francesc Jiménez assegura que la llançadora que està funcionant per substituir el funicular “no dura els trenta minuts, però tampoc és la durada a la qual estan acostumats els usuaris”. A més, explica que l’aturada tècnica del funicular s’està realitzant amb el compliment d’una normativa de transport per cable que “obliga a fer una revisió profunda al cap de 22.500 hores de funcionament, i aquest funicular just ara les complia”. Tot i això, des del Consistori es va plantejar a TMB la possibilitat d’haver fet aquesta revisió durant l’aturada del funicular per l’esllavissada, però la falta de disponibilitat d’empreses que fessin revisions a vagons de funiculars va ser la causa per no fer coincidir aquestes dues parades funcionals: “No hi ha gaires empreses que facin aquest tipus de revisions, per tant, en el moment de la parada per l’esllavissada es va intentar fer-la coincidir, però no hi havia tallers” assegura Jiménez.
La Cecília Bufarull, mare d’un alumne de l’Escola Bosc de Montjuïc assegura que “el trajecte és més llarg, ja fa un tomb molt gran, a vegades amb embussos, i hi ha més temps d’espera al carrer fins que no arriba l’autobús”. Bufarull també lamenta que des d’ahir “no ens han avisat del canvi de parada per tornar a baixar”. I és que, des d’aquest passat dilluns, arran de les peticions ateses per TMB, s’ha traçat un nou recorregut més curt de baixada “pel passeig de Santa Madrona i carrer Lleida, un recorregut més circular que fa guanyar uns minuts” descriu Jiménez.
Una altra de les reivindicacions incloses en el comunicat és la d’habilitar marquesines en les dues parades, a la inicial i a la final, per això des del Districte de Sants-Montjuïc, juntament amb TMB, “s’està estudiant l’amplada de la vorera per permetre el pas del vianant”.