Daily Archives: 3 de novembre de 2015

ELS PANELLETS, LES CASTANYES I ELS MONIATOS, UNA TRADICIÓ MOLT VIVA ALS BARRIS DE SANTS-MONTJUÏC

Amb l’arribada de Tots Sants, els tradicionals panellets, castanyes i moniatos són els protagonistes de les taules de molts veïns i veïnes dels barris de Sants-Montjuïc. Molts dels forns i pastisseries dels nostres barris, ja fa setmanes que presenten totes les varietats d’aquests pastissos petits, molts d’ells rodons, als seus aparadors, i els obradors estan plens d’operaris fent panellets. Enguany, els santsencs ja fan cua per no quedar-se sense aquests dolços i segons els forners del barri es gastaran uns 18 euros de mitjana, és a dir, una safata amb 20 panellets variats.

Segons explica Josep Baltà, del Forn Baltà, els panellets tenen un origen religiós i són els veïns més tradicionals els que compren “panellets de pinyó, coco, cafè, ametlla, codony o els de fruita confitada, són els que més es demanen”. Tot i que aquests últims són els més demandats, el Forn Baltà ha tornat a apostar pel panellet de gintònic i, enguany, han innovat amb el de ratafia, “el toc d’anís de la ratafia amb el gust de totes les herbes queda boníssim” ha assegurat Baltà.

A la pastisseria Kessler Galimany hi tenen més de 25 varietats de panellets, però enguany han apostat per fer-ne també d’exòtics: “Hem fet de mango, pinya, menta, uns sabors molt adequats que els hem fet amb un nou massapà, però també tenim de mandarina, plàtan, moca, ametlla, entre d’altres” ha explicat Joan Galimany de la pastisseria Kessler. L’ametlla i el sucre s’han de refinar “amb molta cura per no fer oli, i sense additius afegim pinyons de Castella, un dels més cars però amb un gust molt diferent amb la resta” ha assegurat. Per acompanyar els panellets, Galimany ha recomanat “un bon moscatell ben fresc”. Aquest dissabte a la tarda Galimany sortirà al carrer amb el forn per ensenyar al públic com es fan els panellets.

La parada de castanyes i moniatos de la plaça de Sants, un any més, compta amb en Luís que s’encarrega, des de fa 11 anys, de cuinar les castanyes d’origen gallec per tots els santsencs que passegen pel carrer. Els moniatos són de Màlaga i “han d’estar durant 3 hores al foc, en canvi les castanyes només 20 minuts” ha explicat en Luís. Des del passat 1 d’octubre i fins al 31 de gener el venedor d’aquesta parada preveu vendre fins a 6 tones de castanyes.

Moltes entitats i centres cívics dels nostres barris han volgut celebrar la festa de la Castanyada. És el cas del Centre Cívic El Sortidor, on dijous al vespre, conjuntament amb la Ludoteca del Poble-sec, van reunir unes 150 persones perquè els més petits poguessin maquillar-se de monstre, decoressin galetes terrorífiques i juguessin amb les maletes de la Carlota. També a la Marina, divendres a la tarda es va celebrar la Castanyada amb l’actuació de Diables de Port als Jardins de Can Ferrero. Abans, però, van lliurar-se els premis, després d’una setmana, quan segons la Núria Estruga de la Ludoteca Casa dels Colors, “els nens de les escoles han dibuixat fantasmes, i després d’exposar-los, avui donarem el nom del fantasma guanyador”. A més, també es van menjar castanyes amb el grup PecAnimacio de la Cia. Top Guay que va encarregar-se d’animar a tota la canalla que va apropar-se fins a la Casa del Rellotge, juntament amb l’Associació d’Artistes de la Marina. I el Poble Espanyol, un any més, farà del Tot Sants el dia més terrorífic de l’any. Diumenge el recinte situat a Montjuïc celebrarà Halloween amb una festa per grans i petits en la qual podran participar en un concurs de disfresses terrorífiques, maquillatge infantil, taller de màscares i xapes, taller de dibuix. També hi haurà un túnel del terror, castells inflables, llits elàstics i un espectacle teatral, entre d’altres.

PENSEM EN PARAL·LEL, TROBADA D’ENTITATS DEL POBLE-SEC

Nota de l’Equip dinamitzador procés participatiu de l’avinguda del Paral·lel

Dins del procés participatiu “Pensem en Paral·lel”, us convidem a participar el proper dimecres 4 de novembre a les 19:30 h a la seu de la Coordinadora d’Entitats del Poble Sec (Elkano, 24) a la trobada d’entitats del Poble-sec sobre el projecte dels extrems de l’avinguda del Paral·lel.

La Comissió de Govern del 7 d’octubre va suspendre temporalment la tramitació d’aquest projecte, aprovat inicialment al maig per l’equip de govern anterior. L’objectiu és revisar-lo amb les entitats de Sant Antoni, Poble-sec i Raval, per decidir de quina manera es continua amb aquesta intervenció, si és que es considera que s’ha de continuar. La reforma només es tornarà a portar a tràmit un cop s’hagin acordat les característiques de l’obra en el marc de l’Espai de Treball Compartit del Paral·lel, grup de treball conjunt entre Ajuntament, entitats i moviments veïnals dels tres barris.

Us convidem a aquesta sessió per compartir la documentación explicativa que hem preparat i resoldre qualsevol dubte que pugueu tenir. L’objectiu és traspassar-vos la informació perquè cadascú conegui el projecte i pugui així tenir el seu posicionament, i en base a aixó decidir el futur dels extrems de l’avinguda en la propera sessió de l’Espai de Treball Compartit, d’aqui en un parell de setmanes.

A l’enllaç adjunt, trobareu la documentació explicativa que farem servir a la jornada.

NOU TALLER DE TEATRE SOCIAL

Des de Pla d’Acollida Poble-sec per a tothom oferim un nou espai de participació: La Cullerada es un taller de teatre social per a adults i joves (que no necessàriament comptin experiència prèvia) Aquesta és una activitat promoguda gràcies a la col·laboració amb La Xixa teatre.

L’activitat tindrà lloc les tardes de divendres de novembre i part de desembre al Centre Cívic el Sortidor. Comencem el dia 6 de novembre.

És important que les persones que hi vulguin participar tinguin un coneixement mínim del català o del castellà per poder seguir bé les dinàmiques proposades.

Per a més informació no dubteu en contactar amb nosaltres.

Equip del Pla d’Acollida Poble-sec per a tothom
Coordinadora d’Entitats del Poble-sec
Poble-sec per a Tothom – 93.324.85.38
Concòrdia, 33 Poble-sec

TRES NOVES ORDENANCES PER A LES TERRASSES DEL CARRER BLAI SERAN APROVADES EN ELS MESOS VINENTS

El Districte de Sants-Montjuïc va reunir, el passat dimecres, a més d’un centenar de veïns i comerciants del Poble-sec a qui se’ls va fer el retorn de les al·legacions que s’havien presentat a l’aprovació inicial de l’Ordenació Singular, realitzada abans del canvi de govern a l’Ajuntament.

El govern municipal va mostrar-se a favor d’obligar als propietaris de les terrasses a instal·lar para-sols per esmorteir el soroll que arriba als habitatges. L’ordenança específica de terrasses també faria reduir l’horari de les terrasses que els dies laborables hauran de recollir-se a les 11 de la nit i els caps de setmana a les 12, reduint una hora a l’actual ordenança. També es va acceptar la proposta de reduir el topall màxim de 40 terrasses a 37. “Aquestes són les al•legacions que s’admetran i s’aprovaran definitivament en els mesos vinents” ha avançat el gerent del Districte de Sants-Montjuïc, Francesc Jiménez. A partir del mes de gener, una comissió de seguiment avaluarà la implantació i desenvolupament d’aquesta ordenació singular en els pròxims mesos.

Durant la reunió els veïns també van aportar diverses propostes amb l’objectiu de resoldre els problemes de soroll i convivència que els afecten des de fa temps. Jiménez ha explicat que “la reunió es va desenvolupar amb molt bon to i amb una actitud molt raonable que va permetre que tothom parlés i expresses les seves queixes”.

Des de la Unió de Veïns del Poble-sec creuen que aquestes propostes “no són prou contundents i d’aquesta manera no se solucionaran els problemes per la falta de presència policial” ha manifestat Sergi Gàzquez, portaveu de l’associació. Els veïns també demanen “una regularització més exhaustiva dels horaris i que policia obligui a complir els horaris i les normatives tant a clients com usuaris” ha afegit Gàzquez. A finals de novembre, l’associació veïnal tractarà aquesta qüestió amb el Districte de Sants-Montjuïc, que segons Gàzquez “està distanciat del moviment veïnal i no ens està fent gaire cas”. En canvi, des de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec es mostren favorables amb les propostes aprovades arran de les al·legacions, ja que d’aquesta manera “s’ha escoltat la veu dels veïns”, i segons el president de la federació d’entitats, Josep Guzmán han estat “molt pensades i raonades”.