Amb l’arribada de Tots Sants, els tradicionals panellets, castanyes i moniatos són els protagonistes de les taules de molts veïns i veïnes dels barris de Sants-Montjuïc. Molts dels forns i pastisseries dels nostres barris, ja fa setmanes que presenten totes les varietats d’aquests pastissos petits, molts d’ells rodons, als seus aparadors, i els obradors estan plens d’operaris fent panellets. Enguany, els santsencs ja fan cua per no quedar-se sense aquests dolços i segons els forners del barri es gastaran uns 18 euros de mitjana, és a dir, una safata amb 20 panellets variats.
Segons explica Josep Baltà, del Forn Baltà, els panellets tenen un origen religiós i són els veïns més tradicionals els que compren “panellets de pinyó, coco, cafè, ametlla, codony o els de fruita confitada, són els que més es demanen”. Tot i que aquests últims són els més demandats, el Forn Baltà ha tornat a apostar pel panellet de gintònic i, enguany, han innovat amb el de ratafia, “el toc d’anís de la ratafia amb el gust de totes les herbes queda boníssim” ha assegurat Baltà.
A la pastisseria Kessler Galimany hi tenen més de 25 varietats de panellets, però enguany han apostat per fer-ne també d’exòtics: “Hem fet de mango, pinya, menta, uns sabors molt adequats que els hem fet amb un nou massapà, però també tenim de mandarina, plàtan, moca, ametlla, entre d’altres” ha explicat Joan Galimany de la pastisseria Kessler. L’ametlla i el sucre s’han de refinar “amb molta cura per no fer oli, i sense additius afegim pinyons de Castella, un dels més cars però amb un gust molt diferent amb la resta” ha assegurat. Per acompanyar els panellets, Galimany ha recomanat “un bon moscatell ben fresc”. Aquest dissabte a la tarda Galimany sortirà al carrer amb el forn per ensenyar al públic com es fan els panellets.
La parada de castanyes i moniatos de la plaça de Sants, un any més, compta amb en Luís que s’encarrega, des de fa 11 anys, de cuinar les castanyes d’origen gallec per tots els santsencs que passegen pel carrer. Els moniatos són de Màlaga i “han d’estar durant 3 hores al foc, en canvi les castanyes només 20 minuts” ha explicat en Luís. Des del passat 1 d’octubre i fins al 31 de gener el venedor d’aquesta parada preveu vendre fins a 6 tones de castanyes.
Moltes entitats i centres cívics dels nostres barris han volgut celebrar la festa de la Castanyada. És el cas del Centre Cívic El Sortidor, on dijous al vespre, conjuntament amb la Ludoteca del Poble-sec, van reunir unes 150 persones perquè els més petits poguessin maquillar-se de monstre, decoressin galetes terrorífiques i juguessin amb les maletes de la Carlota. També a la Marina, divendres a la tarda es va celebrar la Castanyada amb l’actuació de Diables de Port als Jardins de Can Ferrero. Abans, però, van lliurar-se els premis, després d’una setmana, quan segons la Núria Estruga de la Ludoteca Casa dels Colors, “els nens de les escoles han dibuixat fantasmes, i després d’exposar-los, avui donarem el nom del fantasma guanyador”. A més, també es van menjar castanyes amb el grup PecAnimacio de la Cia. Top Guay que va encarregar-se d’animar a tota la canalla que va apropar-se fins a la Casa del Rellotge, juntament amb l’Associació d’Artistes de la Marina. I el Poble Espanyol, un any més, farà del Tot Sants el dia més terrorífic de l’any. Diumenge el recinte situat a Montjuïc celebrarà Halloween amb una festa per grans i petits en la qual podran participar en un concurs de disfresses terrorífiques, maquillatge infantil, taller de màscares i xapes, taller de dibuix. També hi haurà un túnel del terror, castells inflables, llits elàstics i un espectacle teatral, entre d’altres.