Monthly Archives: octubre 2015

AFECTACIONS AL TRÀNSIT, AMB MOTIU DE LA RED BULL AUTOS LOCOS

Amb motiu de la Red Bull Autos Locos, passem a detallar-vos la informació:

Red Bull Autos Locos, dissabte 31 d’octubre de 13.00 a 18.00h aproximadament

Recorregut: Passeig del Migdia, des de Can Valero a passeig Olímpic

Prohibició d’estacionaments:

Del 29/10 al 31/10:
-Accés al Mirador del Migdia.
-Pg. del Migdia, esplanada d’estacionaments davant la porta del cementiri.
-Pg. del Migdia, ambdós costat, entre Can Valero i passeig Olímpic.

Circulació:

Vial d’accés al Mirador del Migdia: es tallarà la circulació al trànsit de vehicles, a partir de les 09.00h del dijous 29 d’octubre fins a les 03.00h del diumenge 1 de novembre.

Pg. del Migdia, entre Can Valero i Foc: es tallarà la circulació al trànsit de vehicles, a partir de les 15.00h del dijous 29 d’octubre fins a les 03.00h del diumenge 1 de novembre.

Pierre de Coubertin: durant la celebració de l’activitat s’establirà sentit únic de circulació, amb accés per pg. Olímpic i sortida per Jocs del 92.

Doctor Font i Quer, Can Valero i part alta del pg. del Migdia: durant la celebració de l’activitat, en funció de l’aglomeració d’assistents i/o vehicles es preveurà la possibilitat de tallar els accessos de vehicles, excepte transport públic, a aquestes vies.

ELS VEÏNS DELS ANTICS BARRIS DE BARRAQUES DE MONTJUÏC SÓN HOMENATJATS AMB UNA PLACA COMMEMORATIVA

Els milers de persones que van viure als barris de barraques de Montjuïc han rebut homenatge amb una placa monument situada a la cruïlla del passeig Olímpic amb el carrer del Dr. Font i Quer, prop del Jardí Botànic de Barcelona, coincidint amb la zona que ocupaven els barris de barraques com el de Can Valero. L’acte d’inauguració de la placa commemorativa va celebrar-se el passat diumenge al migdia davant la presència d’un centenar de veïns i veïnes que van viure en aquests barris.

En un marc molt emotiu, Francesc Banús, antic habitant de les barraques i membre de la comissió ciutadana per la recuperació de barraques de Barcelona va celebrar la instal·lació de la placa, després de tant de temps demanant: “Aquesta placa fa justícia a tota la història amagada durant molts anys, però que gràcies a l’empremta de molta gent s’ha aconseguit arribar a aquest moment de reconeixement dels antics habitants del barri de barraques” va dir Barnús.

Entre els veïns de les barraques es trobava Isabel Montraveta, historiadora social i treballadora a la muntanya, qui va recordar que “les condicions d’habitatge eren molt precàries, els serveis eren mínims” . Una altra veïna, la Maruja va arribar a les barraques l’any 1953, quan tenia 9 anys i va viure al barri Tres Pins: “Vaig passar la joventut allà, hi havia un centre juvenil, on ens ajuntàvem els joves per fer sortides i activitats” va explicar. Qui també va parlar de la seva experiència va ser Rafael Toro, veí del barri situat als nuclis de Damunt la Fossa i l’Esparver, assegurava que va ser molt feliç vivint allà i “recordo la meva mare, ara amb 93 anys que per omplir un cubell d’aigua a la font trigava una hora, també recordo les tempestes que queien i, després, els camins quedaven impracticables”.

L’acte d’inauguració també va comptar amb la presència de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, qui va emocionar-se i va agrair a tots els que han construït aquesta ciutat i “als qui heu impulsat la recuperació d’aquesta memòria”. Colau també va incidir en la importància de la placa perquè “ens recorda qui som i d’on venim, per tant ens mostren la nostra identitat”. A més, l’alcaldessa va recordar que “aquestes plaques són un punt de partida perquè ens recorden que som una ciutat que ha estat aixecada per gent anònima”, i per això va clamar a fer “una ciutat amable que estimi, cuidi els seus, no sigui racista”. També va criticar que tot i avui tenir milers de persones treballadores, algunes nascudes aquí i d’altres nouvingudes que estan aixecant la ciutat, “encara continuem tenint racisme, classisme, privilegis, i una ciutat desigual, on la gent pobre es moria molts anys abans que la gent rica”

A l’acte també hi va assistir la regidora de Participació i Territori, Gala Pin, el comissionat de Programes de Memòria, Xavier Domènech, així com representants de la Comissió ciutadana per la recuperació de la memòria dels barris de barraques de Barcelona. També s’hi van voler apropar diferents regidors de l’Ajuntament de Barcelona i consellers del Districte de Sants-Montjuïc.

L’any 1957 a les barraques de Montjuïc hi vivien més de 30.000 persones

A la muntanya de Montjuïc, s’hi va concentrar la població de barraques més elevada de la ciutat de Barcelona durant bona part del segle XX. Molts dels barris van sorgir durant els anys vint i ocupaven terrenys d’antics horts i particulars. Van créixer molt amb la immigració de les dècades dels anys 50 i 60, de manera que aquesta es va haver d’estendre pels vessants de la muntanya fins als límits del castell.

L’any 1957, hi vivien més de 30.000 habitants en 6.090 barraques, sense infraestructures ni equipaments per a una població tan gran. Amb el temps van sorgir de forma improvisada botigues, bars i llocs de trobada. Les parròquies veïnes, ordes religiosos i el voluntariat social van crear capelles, escoles i dispensaris i van contribuir a la promoció social dels habitants.

A partir dels anys seixanta, arran de la creació d’un teixit social, els barraquistes van organitzar-se per reivindicar millores, en un moment en què l’eradicació del barraquisme es convertia en prioritat per a les autoritats franquistes. La construcció de diversos polígons de reallotjament avançava lentament, i el gruix de les barraques no va desaparèixer fins a l’any 1973. Les últimes van ser enderrocades el 1987 amb la construcció de l’Anella Olímpica de Montjuïc. Milers de persones treballadores van ser les protagonistes d’aquestes barraques que van contribuir, amb el seu esforç, a fer gran la ciutat.

PORTEU MATERIALS DE PLÀSTIC AL CC EL SORTIDOR

Necessito, plàstics.

Fins el 30 d’octubre podeu portar a la recepció del Centre Cívic aquells objectes que menys acostumem a mirar, aquells d’usar i llençar (ampolles de plàstic, llaunes, envasos, etc.) i a partir d’ells construirem una nova forma, una nova bellesa, una nova mirada:

Salutacions,

Codirecció del Centre Cívic El Sortidor
Plaça del Sortidor nº 12 08004 Barcelona
Tel.: 934 434 311

BONA VOLUNTAT EN ACCIÓ INAUGURA NOU LOCAL AL POBLE-SEC

Bona Voluntat en Acció va inaugurar el passat dissabte al matí el seu nou local situat al Passeig de Montjuïc del barri del Poble-sec, amb les persones que ajuden i col·laboren amb l’entitat i el teixit associatiu del barri. Fundada l’any 1997, Bona Voluntat en Acció té l’objectiu d’ajudar a la gent del Poble-sec que es troba en risc d’exclusió social i laboral: “Ajudem a persones necessitades i derivades, moltes de serveis socials, també fem plans de treball, tallers laborals, cursos adequats per ajudar-los a trobar feina, donem menjar setmanalment, fem classes a nens, entre d’altres” explicava Aurora Mahedero, directora de l’entitat. Per tant, els tres eixos de l’entitat és treballar amb les entitats del territori, donar suport a les famílies a partir de plans de treball d’inserció sociolaboral, a partir del voluntariat social. La falta d’espai de l’anterior local, situat al carrer Rosés, va obligar a l’entitat a traslladar-se, a principis de l’any, en un espai molt més ampli, “amb millors condicions pels treballadors, voluntaris i usuaris”, i on s’espera “doblar el nombre de persones ateses” segons Mahedero.

Fins fa uns anys, el perfil d’usuari era només de gent nouvinguda, i actualment s’ha afegit gent viscuda i nascuda aquí: “Amb el taller d’inserció laboral que actualment hi venen 30 persones, se’ls forma en idiomes, informàtica o oficis, per poder-los ajudar a trobar feina”. L’any 2014 l’entitat va efectuar 353 plans de treball personalitzats i 65 insercions laborals, gràcies a les 185 persones voluntàries que, a més, també van repartir un total de 52.523 Kg d’aliments. De fet, actualment, 80 famílies reben una cistella d’aliments setmanalment. L’entitat és finançada principalment per l’administració pública, però també ho fan associacions, fundacions, col·legis, entitats financeres i els socis que aporten les donacions particulars.

200 VEÏNS DEL POBLE-SEC MENGEN AMB ALIMENTS APROFITATS, AL “DINAR DE SOBRATS”

Amb l’objectiu d’aprofitar els aliments, diverses entitats del Poble-sec van organitzar, diumenge a la plaça del Sortidor, un dinar popular, solidari i d’aprofitament conegut com “Dinar de Sobrats”. Tothom hi estava convidat de manera gratuïta, i “mentre dinàvem es va fer una recaptació d’aliments pel banc d’aliments del barri de Bona Voluntat en Acció” explicava Alfons López, voluntari d’Espai Ambiental, una de les entitats organitzadores. D’aquesta manera, tothom que volgués, a canvi de cada plat s’aportaven aliments durables com la llet. Entre els 25 voluntaris que hi van participar s’hi van fer 10 menús diferents amb aliments aprofitats per donar menjar a 200 persones.

El dinar també se’l va anomenar d’aprofitament, ja que “tot el menjar no era comprat, sinó espigolat, és a dir, totes les restes d’aliments que sobren i que acaben a les escombraries, però que són comestibles”, com per exemple, fruites i verdures que van ser recollides als 32 comerços del barri perquè estaven descartats per estar massa madures, “tenir algun cop o per estar lletges” deia López. Un dels objectius d’aquesta activitat solidària era “fer visible un problema existent, global i amagat, però també local que és el menjar que es llença, més de 200 mil tones a l’any”, segons el voluntari, qui va criticar que aquestes dades es contradiuen amb “la situació de pobresa que viu molta gent i que no pot menjar”, i que afecta la butxaca.

La Carme, veïna del barri, va anar al dinar perquè deia que “no m’agrada llençar el menjar a casa, crec que es malbarata molt menjar, com peces que no són suficientment grans, és una pena”. La veïna va aportar llet i oli a canvi d’un menú format per una amanida, patates, crumble i fruita, “tot molt bo” afirmava.

EL MIRALL – TALLERS DE TARDOR

Aquesta tardor a El Mirall tenim propostes de tallers molt interessants i suggeridors de moviment i diferents estils de dansa:

Tallers amb Anaïs Muñoz de Casacuberta:
– CELEBRACIÓ DE LA TARDOR: 25 octubre de 17 a 20 h. Ritual de benvinguda a l’equinocci.
– DANSA KATHAK. Tècnica Kathak aplicable a la dansa oriental i tribal: 21 novembre de 18 a 21 h.
+info: anaisdansa@gmail.com

Tallers amb Lesya Starr:
– DANSA PERSA: 30 octubre de 19 a 21 h.
– DANSA ZINGARA: 13 de novembre de 19 a 21 h.
+info: lesya.starr@gmail.com

Tallers amb Tabata Toledo:
– DANSA CONTEMPORÀNIA.”Trazo infinito”: 7 de novembre de 12 a 14 h.
+info: 604 108 137

Tallers amb La Negra:
– EBRIAS DE DANZA. Dansa Duende/Oriental: 24 octubre, 7 novembre i 19 desembre de 16 a 19 h.
– LA MORADA DE LAS FÉMINAS. Teatre ritual per a dones: 14 novembre, 12 desembre i 23 gener de 11 a 20 h.
+info: danzaoriental_negra@yahoo.es/ lamoradadelasfeminas@gmail.com

També us diem que continuem amb la nostra tasca social, col·laborant amb els tallers de dansa i moviment a la secció de dones dels Centres Penitenciaris de Brians i Wad-Ras, amb els grups d’infants i de dones de l’associació Bona Voluntat en Acció i amb el Pla Comunitari de Poble-Sec.

Contacteu amb nosaltres, vingueu al nostre espai. Us rebrem amb molt de gust!

Salutacions.

El Mirall
Associació Moviment i Creació
c/Lafont, 18
08004 BCN

BONA VOLUNTAT EN ACCIÓ – INAUGURACIÓ DEL NOU LOCAL

Ens plau convidar-vos a la festa d’inauguració del nostre nou local social, que es celebrarà el proper dissabte 24 d’octubre a les 12h al Passeig de Montjuïc,70 baixos. Després de 17 anys al carrer Roser, aquell local feia temps que ens havia quedat petit. En aquest nou local, que duplica l’espai de l’anterior, se’ns obre un ventall de possibilitats de creixement per a poder atendre més i millor a persones en risc de pobresa i exclusió social del Poble-sec i els seus voltants.

Esperem trobar-nos-hi!

Si-us-plau, confirmeu-nos la vostra assistència el més aviat possible.

Salutacions,

Bona Voluntat en Acció
Pg. Montjuïc 70, baixos
08004 Barcelona
Tel. 93 192 62 60

VI TROBADA DEL VOLUNTARIAT

La VI Trobada del Voluntariat, organitzada per la comissió de gent gran del Pla Comunitari, tindrà lloc el divendres 23 d’octubre a la tarda, al Centre Cívic el Sortidor.

A la trobada estan convidades totes les persones voluntàries que col·laboren a les entitats del barri, com per exemple: Bona Voluntat en Acció, projectes socials de la Coordinadora d’Entitats, Alberg Sant Joan de Deu, Fundació Sant Pere Claver, La Formiga o Es Purna. Hi participarà també l’Associació Marabal dinamitzant una peça de teatre fòrum sobre el voluntariat.

Per poder assistir-hi, s’ha de confirmar assistència al Pla Comunitari: placomunitaripoblesec@gmail.com o trucant al 934432172

GRUP DE DOL AL POBLE-SEC

El Pla Comunitari Poble-sec ens informa de la creació d’un nou grup de dol que s’obrirà al barri des de Sant Pere Clavé.

Aquest grup es va impulsar per iniciativa de la comissió de salut del Pla Comunitari, on es va detectar la necessitat d’obrir un espai al barri per treballar les pèrdues de persones estimades.

Si teniu persones interessades es podran inscriure fins al febrer, com a molt tard.

El grup és per adults; però en cas que hi hagi infants que ho necessitin, es pot consultar també a les persones de referència que porten el grup.

Grup d’acompanyament i facilitació de l’elaboració del dol per la pèrdua d’essers estimats propers
Conduït per Lia Litvan i Montse Nicolas, del CSMA de Montjuic (Sant Pere Claver – Fundació Sanitària).
Horari: els dilluns de 15:00 a 16:00h, freqüència setmanal
Inici el 19 d´octubre de 2015 i final el 27 de juny de 2016
Lloc: Centre Cívic El Sortidor, Plaça del Sortidor nº 12, 08004-Barcelona, Tel: 93 443 43 11
Informació i inscripcions: mnicolas@fhspereclaver.org Tel: 93 442 30 00
Gratuït. Places limitades.

LA FORMIGA – CURS DE REFORÇ DE CATALÀ PER A JOVES NOUVINGUTS

Associació La Formiga – Curs reforç català joves nouvinguts 12-16 anys