Daily Archives: 29 de setembre de 2015

CONVOCATÒRIA DE RESIDÈNCIES ESCÈNIQUES “BALANDRA”

BALANDRA

Presentació
Des del Centre Cívic El Sortidor es dóna suport a grups de creació oferint-los l’espai, la infraestructura, la comunicació i el suport tècnic necessaris per dur a terme la seva creació i donar-la a conèixer. Aquest suport es materialitza en la cessió d’espais a canvi d’una contraprestació.

El projecte es concretarà amb Balandra, el programa de creació i exhibició dels projectes creatius, que té com a finalitat la creació d’una nova programació cultural trimestral escènica.

Introducció
Balandra és un projecte del Centre Cívic El Sortidor que té com a objectiu fomentar la creativitat escènica i facilitar el desenvolupament dels projectes artístics per fusionar la creació i difusió de la cultura i oferir el Centre Cívic com un espai obert i cultural de referència al barri i a la ciutat.

Aquest projecte neix de la necessitat d’oferir el suport de creació amb format de residència de fins a un any de durada i ofereix una convocatòria oberta a la ciutadania perquè hi pugui accedir. Balandra està obert a totes les persones, companyies, entitats i col·lectius que presentin un projecte de qualsevol disciplina artística dins del camp de les arts escèniques.

Objectius
• Facilitar i promoure l’accés, l’expressió i la creació cultural.
• Generar processos d’interacció social i d’identificació col·lectiva.
• Simplificar i agilitar la tramitació de sol·licituds.
• Aconseguir un major nivell d’eficiència en la concessió dels espais de suport.
• Aconseguir un major nivell d’eficàcia en els espais del Centre Cívic.
• Millorar l’encaix entre les polítiques culturals i les línies de foment
• Articular barri i ciutat: en la dimensió cultural, participativa i de relacions socials.
• Facilitar l’accés a la cultura als veïns i veïnes del barri

Organització i programació de Balandra
El disseny i l’elaboració de la programació de Balandra es durà a terme de manera conjunta entre la Direcció del Centre Cívic El Sortidor i les persones a les quals hagin estat adjudicades les residències al Centre.

S’han d’afavorir aquells propostes que encaixin amb la realitat cultural del Poble-sec, que siguin projectes relacionats amb una de les missions del Centre Cívic i que afavoreixin la participació ciutadana i del teixit associatiu mitjançant la programació cultural de diferents temàtiques, programació de tallers, matinals infantils, etc. Per aquest motiu, la selecció dels projectes de Balandra tindrà en compte els criteris següents:

• Projectes adreçats a la infància,
• Projectes relacionats amb la programació cultural del Centre, programació del calendari festiu català, i en concret en les dates de 8 de març i el 25 de novembre.
• Projectes relacionats amb polítiques de gènere, tenint en compte:
 Autoria
 Transformació social
 Visualització d’arts femenines
 Companyia
 Públic a qui va destinat el projecte.

• Projectes que generin sinèrgies amb els altres projectes del Centre, com són el projecte A taula! cicle de cultura i gastronomia i les activitats formatives de tallers.

XIC 5a EDICIÓ – VINE A CREAR EL NOU ESPECTACLE

A partir del 1 d’octubre començarem a construir l’espectacle i, com sempre, el projecte ofereix diferents modalitats de participació. Apunteu-vos en el següent enllaç: https://docs.google.com/forms/d/1yq0H3qSDTmLA_53dEA_lLx6leshg_Zyq7l2HT9j0SrE/viewform

Sinopsi

En el barri del Poble Sec està succeint alguna cosa important i la Sara està enfeinada amb tots els preparatius. Per això deixa els fills a casa dels seus pares. Els avis, Joan Manuel i Mary, aprofitaran la curiositat dels nets per explicar-los els orígens del barri. Com el Pepe, el besavi, va venir per treballar a l’Exposició Universal, de l’època d’or del Paral·lel, com es va enamorar d’una noia de classe alta catalana i com els bombardejos ho van canviar tot. També reviuran la censura artística de la dictadura, els murs que dificulten l’amor i el Poble Sec d’avui en dia.

L’espectacle és una creació comunitària amb diferents nivells de participació, amb un toc de teatre documental de text i dansa-teatre, passant per escenes de cabaret i musical. El guió s’ha escrit a partir de les idees en el treball participatiu. És dúctil i busca integrar el procés. La producció persegueix la qualitat artística amb l’apoderament col·lectiu, la interacció entre cultures, generacions i diversitat de realitats vitals.

Participació 1. Assaig i creació

Trobada setmanal amb els actors i actrius amteurs per la creació de l’espectacle. També persones que vulguin col·laborar amb disseny de vestuari, escenografia, audiovisual, etc
•Dijous de 18:30 a 20:30 hores al Centre Cultural Albareda.
•De l’1 d’octubre al 10 de març.

Inscripció necessària per a tothom i entrevista per als nous i noves participants. Es demana compromís amb els assajos setmanals i amb els assajos generals (3 dies intensius a pactar amb el grup).

Participació 2. Tallers de creació per a entitats

Tallers gratuïts de creació de vestuari, atrezzo, coreografia, música i/o teatre per entitats del barri del Poble Sec (i proximitat). S’ofereixen de 3 a 4 sessions a l’entitat sol·licitant o un espai del territori. La primera sessió consisteix en la projecció i debat del documental “XIC 2014: Art comunitari, interculturalitat i patrimoni”, que recull el procés de creació de la darrera edició del XIC. Le sessions següents consisteixen en el taller de creació en l’àmbit artístic pactat.

Aliances

Pla Intercultural de Barcelona, Fundació La Roda, Coordinadora d’Entitats i Pla Comunitari del Poble Sec, Mercat de les Flors, Institut del Teatre, Escola Mossèn Jacinto Verdaguer, Bona voluntat en Acció, Consorci de Normalització Lingüística, Som Paral·lel, Espai Pedreres, Raons Públiques. Baixem al Carrer, Espai12@16 i Centre Cultural Albareda.