Monthly Archives: setembre 2015

QUÈ VOTEN ELS TEUS VEÏNS? ELS VOTS DEL 27-S, CARRER PER CARRER, A TOT CATALUNYA

Què han votat els teus veïns? Els vots del 27-S, carrer per carrer, a tot Catalunya

La participació de les eleccions del 27-S fou molt alta, del 77,4%. Més de 4.100.000 catalans van votar sobre la independència. La suma de Junts pel Sí i la CUP va arribar a 1.957.348 vots, un 48% del total de vots emesos, cosa que es va traduir en 72 diputats. En aquest mapa podeu veure on ha tingut majoria la suma independentista, i on ha estat majoritària la suma dels altres partits. I ho podeu veure municipi per municipi, i carrer per carrer, amb les dades de tots els partits.

Al vincle del web adjunt, de Vilaweb, podeu trobar la informació que us interessi.

CONVOCATÒRIA DE RESIDÈNCIES ESCÈNIQUES “BALANDRA”

BALANDRA

Presentació
Des del Centre Cívic El Sortidor es dóna suport a grups de creació oferint-los l’espai, la infraestructura, la comunicació i el suport tècnic necessaris per dur a terme la seva creació i donar-la a conèixer. Aquest suport es materialitza en la cessió d’espais a canvi d’una contraprestació.

El projecte es concretarà amb Balandra, el programa de creació i exhibició dels projectes creatius, que té com a finalitat la creació d’una nova programació cultural trimestral escènica.

Introducció
Balandra és un projecte del Centre Cívic El Sortidor que té com a objectiu fomentar la creativitat escènica i facilitar el desenvolupament dels projectes artístics per fusionar la creació i difusió de la cultura i oferir el Centre Cívic com un espai obert i cultural de referència al barri i a la ciutat.

Aquest projecte neix de la necessitat d’oferir el suport de creació amb format de residència de fins a un any de durada i ofereix una convocatòria oberta a la ciutadania perquè hi pugui accedir. Balandra està obert a totes les persones, companyies, entitats i col·lectius que presentin un projecte de qualsevol disciplina artística dins del camp de les arts escèniques.

Objectius
• Facilitar i promoure l’accés, l’expressió i la creació cultural.
• Generar processos d’interacció social i d’identificació col·lectiva.
• Simplificar i agilitar la tramitació de sol·licituds.
• Aconseguir un major nivell d’eficiència en la concessió dels espais de suport.
• Aconseguir un major nivell d’eficàcia en els espais del Centre Cívic.
• Millorar l’encaix entre les polítiques culturals i les línies de foment
• Articular barri i ciutat: en la dimensió cultural, participativa i de relacions socials.
• Facilitar l’accés a la cultura als veïns i veïnes del barri

Organització i programació de Balandra
El disseny i l’elaboració de la programació de Balandra es durà a terme de manera conjunta entre la Direcció del Centre Cívic El Sortidor i les persones a les quals hagin estat adjudicades les residències al Centre.

S’han d’afavorir aquells propostes que encaixin amb la realitat cultural del Poble-sec, que siguin projectes relacionats amb una de les missions del Centre Cívic i que afavoreixin la participació ciutadana i del teixit associatiu mitjançant la programació cultural de diferents temàtiques, programació de tallers, matinals infantils, etc. Per aquest motiu, la selecció dels projectes de Balandra tindrà en compte els criteris següents:

• Projectes adreçats a la infància,
• Projectes relacionats amb la programació cultural del Centre, programació del calendari festiu català, i en concret en les dates de 8 de març i el 25 de novembre.
• Projectes relacionats amb polítiques de gènere, tenint en compte:
 Autoria
 Transformació social
 Visualització d’arts femenines
 Companyia
 Públic a qui va destinat el projecte.

• Projectes que generin sinèrgies amb els altres projectes del Centre, com són el projecte A taula! cicle de cultura i gastronomia i les activitats formatives de tallers.

XIC 5a EDICIÓ – VINE A CREAR EL NOU ESPECTACLE

A partir del 1 d’octubre començarem a construir l’espectacle i, com sempre, el projecte ofereix diferents modalitats de participació. Apunteu-vos en el següent enllaç: https://docs.google.com/forms/d/1yq0H3qSDTmLA_53dEA_lLx6leshg_Zyq7l2HT9j0SrE/viewform

Sinopsi

En el barri del Poble Sec està succeint alguna cosa important i la Sara està enfeinada amb tots els preparatius. Per això deixa els fills a casa dels seus pares. Els avis, Joan Manuel i Mary, aprofitaran la curiositat dels nets per explicar-los els orígens del barri. Com el Pepe, el besavi, va venir per treballar a l’Exposició Universal, de l’època d’or del Paral·lel, com es va enamorar d’una noia de classe alta catalana i com els bombardejos ho van canviar tot. També reviuran la censura artística de la dictadura, els murs que dificulten l’amor i el Poble Sec d’avui en dia.

L’espectacle és una creació comunitària amb diferents nivells de participació, amb un toc de teatre documental de text i dansa-teatre, passant per escenes de cabaret i musical. El guió s’ha escrit a partir de les idees en el treball participatiu. És dúctil i busca integrar el procés. La producció persegueix la qualitat artística amb l’apoderament col·lectiu, la interacció entre cultures, generacions i diversitat de realitats vitals.

Participació 1. Assaig i creació

Trobada setmanal amb els actors i actrius amteurs per la creació de l’espectacle. També persones que vulguin col·laborar amb disseny de vestuari, escenografia, audiovisual, etc
•Dijous de 18:30 a 20:30 hores al Centre Cultural Albareda.
•De l’1 d’octubre al 10 de març.

Inscripció necessària per a tothom i entrevista per als nous i noves participants. Es demana compromís amb els assajos setmanals i amb els assajos generals (3 dies intensius a pactar amb el grup).

Participació 2. Tallers de creació per a entitats

Tallers gratuïts de creació de vestuari, atrezzo, coreografia, música i/o teatre per entitats del barri del Poble Sec (i proximitat). S’ofereixen de 3 a 4 sessions a l’entitat sol·licitant o un espai del territori. La primera sessió consisteix en la projecció i debat del documental “XIC 2014: Art comunitari, interculturalitat i patrimoni”, que recull el procés de creació de la darrera edició del XIC. Le sessions següents consisteixen en el taller de creació en l’àmbit artístic pactat.

Aliances

Pla Intercultural de Barcelona, Fundació La Roda, Coordinadora d’Entitats i Pla Comunitari del Poble Sec, Mercat de les Flors, Institut del Teatre, Escola Mossèn Jacinto Verdaguer, Bona voluntat en Acció, Consorci de Normalització Lingüística, Som Paral·lel, Espai Pedreres, Raons Públiques. Baixem al Carrer, Espai12@16 i Centre Cultural Albareda.

CASTELLERS DEL POBLE-SEC. LA DIADA DE LA MERCÈ I LA DE CERVERA.

Diada de la Mercè

Dijous 24 de setembre els Bandarres ens vam trobar amb les demés colles de la ciutat a la Plaça Sant Jaume en el marc de la diada castellera de colles locals de les festes de la Mercè. Després de que les gralleres i tabaleres de la colla participessin a les tradicionals matinades recorrent els carrers del barri Gòtic, la colla ens vam citar a la Plaça de la Mercè per tal de realitzar el pilar
davant de la basílica de la patrona de la ciutat de Barcelona. Un pilar de 4 ben maco i ara sí, cap a la plaça Sant Jaume.

L’ambient que es respirava era diferent; sabíem que era una Mercè especial. Ho podíem dir ben alt i clar: centenars de Bandarres avançàvem pels carrers del Gòtic a ritme dels nostres músics il·lusionats per realitzar la millor diada de la Mercè de la nostra història. La campanya per les 300 enxanetes havia estat un èxit; ho havíem comprovat als assajos previs a la diada i un cop vam arribar a la plaça la constatació va ser total: el color blau-cel estava d’allò més present.

La diada va començar a la Plaça Sant Jaume, sota l’atenta mirada d’autoritats, aficionats als castells i encuriosits en general, vam arrencar amb totes les forces. En primera ronda vam mostrar múscul pel que venia; un celebrat 2d7 que ens va donar aire i empenta per encarar la següent ronda. La segona ronda va ser el moment en que es va demostrar el gruix de la colla, l’assaig, l’empenta, la il·lusió, la força, l’equilibri, el valor i el seny. Vam plantificar un preciós i celebrat 4d8 que poc a poc anem consolidant. Per acabar, en darrera ronda, vam optar per un castell compost, el 7d7, un castell amb molts castellers de tronc i que materialitzava el bon moment tècnic dels Bandarres. Per acabar, 2 pilars de 5 de comiat. Ara era el moment en que totes les gralleres i tabaleres de les colles de Barcelona omplissin la plaça amb la seva música i fessin ballar a totes les colles amb el toc de vermut.

Després va ser el moment de celebrar-ho amb la colla a Can Bandarra; i caram si ho vam celebrar!! Una diada històrica i especial es mereixia una festa bandarra i tropical!!

Vídeos: https://www.youtube.com/playlist?list=PLB9B04lY-uwPy_eFlG6SuuOrugDoHOw8
Fotografies: https://goo.gl/photos/fkZxsoL2N2WL6mW28

Diada de la Festa Major de Cervera

Encara superant la ressaca castellera post-Mercè i després d’haver votat els Bandarres ens vam dirigir cap a terres de ponent. A les 15.30 del diumenge 27 de setembre, ens vam trobar totes al Parc de les Tres Xemeneies del nostre barri per agafar els autocars que ens portarien fins a Cervera a celebrar la diada de la seva Festa Major acompanyats dels companys Margeners de Guissona i els Xicots de Vilafranca.
Margeners de Guissona: 3d7ps; 2d7; 4d7ac; pd5
Xicots de Vilafranca: 3d8; 2d7; 4d7a; pd6; 3pd4
Castellers del Poble Sec; 3d7; 4d7; 5d6; pd5

Poc després de dos quarts de set la diada va començar. En primera ronda els amfitrions, els Margeners de Guissona, van optar per un 3d7ps que va ser d’allò més celebrat per una plaça plena de veïnes cerverines disposades a gaudir de la tarda castellera. Seguidament, els vilafranquins van exposar un maco 3d8 que va posar les dents llargues a més d’algun Bandarra que ja pensa en la diada de tardor. Per part dels Bandarres, vam optar pel 3d7 a la primera ronda.

A segona ronda, els marró-avellana i els vermells van optar per la gamma de 7 i mig realitzant tots dos uns celebrats 2d7. Els blau-cel, per la nostra banda, vam seguir consolidant la gamma bàsica de 7 amb un 4d7. A tercera ronda, totes les colles de la plaça van optar pels castells compostos: els guissonencs i els vilafranquines van tirar endavant dos 4d7a (que els Margeners van carregar); mentre que els poble-sequins vam optar pel 5d6.

Abans dels pilars de comiat els Xicots de Vilafranca van realitzar un treballat i celebrar pilar de 6 que posava el colofó a una bona diada dels vermells. Un pilar de 5 per part dels Margeners i els Bandarres i 3 pilars de 4 per part dels Xicots i la diada es donava per acabada. Les amenaces de pluja i els nervis de la nit electoral que s’esdevenia van ser superats! Toc de vermut, Manta al coll, Polca d’ours, autocars i cap al barri.

Vídeos: https://www.youtube.com/playlist?list=PLB9B04lYuwNxxPB3vf5gfgTysd8jJjrU

Castellers del Poble-sec

NOVA EDICIÓ DEL CURS D’AGENTS ANTIRUMORS

NOVA EDICIÓ DEL CURS D’AGENTS ANTIRUMORS “Interculturalitat, una resposta als rumors i estereotips”

El programa BCN Interculturalitat informa que s’inicien les inscripcions per a un nova edició del CURS D’AGENTS ANTIRUMORS: “Interculturalitat, una resposta als rumors i estereotips”

•OPCIÓ A: Dimecres 14, 21, 28 d’octubre| 4 i 11 de novembre de 16.00 a 19.00h

•OPCIÓ B: Dijous 15, 22, 29 d’octubre | 5 i 12 de novembre de 10.15 a 13.15h

Aquesta formació està dirigida a persones que vulguin contribuir activament a desmuntar els rumors i prejudicis sobre diversitat cultural, col·laborant posteriorment en les accions antirumors que es realitzen a la ciutat i des de l’Estratègia BCN Antirumors,adherint-se a la Xarxa BCN Antirumors i col·laborant en la consecució en els seus objectius i línies de treball, ja sigui com entitat o bé a títol individual.

En el programa adjunt, trobareu continguts, calendari (matí o tarda) i lloc de realització.

Per formalitzar la vostra inscripció, només cal omplir el següent formulari on-line, que també trobareu en el programa:

goo.gl/forms/4SrbSR5o3d

DARRER DIA D’INSCRIPCIÓ (places limitades): DIMECRES 7 D’OCTUBRE

BARCELONA DEGUSTA, DEL 24 AL 27 DE SETEMBRE

YAMUNA és una de les quatre ONGD que treballa per la nutrició de les poblacions en situació de marginalitat, convidada al
5è Festival BARCELONA DEGUSTA, que se celebra a la Fira de Barcelona (Pça Espanya) del dia 24 al 27 de setembre.

Ens trobareu de 12:00 a 22:00h al Pabelló 1, nivell 0, carrer D, estand 491.

Presentem nous productes de la cooperativa de dones, melmelades “El Ginjoler” i vainilla de Madagascar.

Us hi esperem!

BIBLIOTECA FRANCESC BOIX – HORARI GENERAL

El 25 de setembre, la Biblioteca del Poble-sec – Francesc Boix recupera el seu horari general, cop passat el cicle d’estiu:

Matins: dimarts, dijous i dissabte, de 10 a 14 h

Tardes: dilluns, dimarts, dijous i divendres, de 16 a 21 h

Matí i tarda: dimecres, de 10 a 21 h

CC ALBAREDA – TALLERS DE TARDOR

El Centre Cultural Albareda actualitza el calendari de les activitats pròximes: tallers, arts escèniques, música…

Inici dels talers el 28 de setembre.

CC EL SORTIDOR – PROPERES ACTIVITAS i PROGRAMACIÓ DE TALLERS DE TARDOR

El Centre Cívic del Sortidor ens dóna a conèixer la seva agenda de d’activitats pròximes.

La podeu conèixer si seguiu el vincle del web adjunt.

Inici el 28 de setembre.

BIBLIOTECA FRANCESC BOIX. CLASSES DE CASTELLÀ PER A ADULTS

Classes de castellà: dimecres de 19.00 a 20.30h. Inici: 30 de setembre. Nivell pre-intermedi

Inscripció gratuïta a la biblioteca.