ENTREVISTA AMB EL REGIDOR DEL DISTRICTE DE SANTS-MONTJUÏC, JAUME ASENS

El regidor del Districte de Sants-Montjuïc, Jaume Asens, està vivint la seva primera Festa Major de Sants com a regidor “com una experiència única” i ha volgut destacar la “profunditat de la gent que s’implica en el dia a dia i la bona salut de la festa major”. Durant l’entrevista, Asens ha excusat la seva presència a la missa de Sant Bartomeu i confirma que “de cara a l’any que ve, aniré a totes les ofrenes”. On si que ha assistit ha estat a l’assaig de la Via Lliure de Sants i té previst anar a la que es farà a la Meridiana. També parla de les prioritats que té el Districte i de com es planteja la gestió del futur de Can Vies.

Com va ser escollit per ser el regidor del Districte de Sants-Montjuïc?
Va ser una proposta de l’alcaldessa. De fet, sempre he tingut una relació sentimental molt estreta amb el Districte i amb Sants, un barri molt ric en entitats.

Com afronta aquesta nova etapa?
L’afronto amb responsabilitat però amb molt d’orgull i satisfacció. És tot un honor.

Com tothom sap, aquests dies estem vivint la Festa Major de Sants, i vostè està tenint una notable participació en els diferents actes que es programen. Com els està vivint?
És una experiència única. La meva posició m’ha permès tenir una perspectiva més global de la festa. No m’hauria imaginat mai la profunditat de la gent que s’implica en el dia a dia i la bona salut de les festes de Sants. Aquest barri és conegut per la trama d’entitats que té, però fins que un no se submergeix, no se n’adona, jo crec que la ciutat, en general, no és prou conscient del que representen les festes de Sants.

Quin diria què és el tret distintiu de la Festa Major de Sants?
És una festa protagonitzada pels veïns, feta pels veïns i per als veïns. La Festa Major surt bé gràcies a la gran implicació dels veïns. No només en la celebració, sinó en l’organització, un model que s’hauria d’exportar a d’altres districtes. La festa no només és un moment de tradició i fraternitat per evadir-se, per sortir de la rutina, sinó també és un moment per crear consciència de barri. Sense ella, no hi ha democràcia. Crea cohesió i les festes són un moment per recordar que l’espai públic és dels ciutadans, donant-li un ús diferent de l’habitual. De fet, no són només nou dies, les festes travessen tot l’any. Són moments per teixir aquestes relacions que fa que els veïns trenquen “l’encapsulament”. Molts barris no tenen la intensitat que tenen les festes de Sants, i això fa que hi hagi una consciència de barri, el senten més propi, no com una cosa aliena.

Personalment, després de veure els diferents carrers, quin és el que més li ha agradat?
Jo crec que el premi al carrer d’Alcolea de Dalt és ben merescut. Em va impressionar també el carrer Finlàndia i el carrer Papin, sobre el passat industrial del barri. Sants té un teixit d’espais industrials que han estat conquerits pels veïns. Els drets no són regals, són èxits de la lluita veïnal i la ciutat no s’ha construït des de dalt, els polítics, el progrés l’han fet els veïns. Recuperar aquesta memòria és important per entendre les festes i els actes d’enfortiment de les relacions veïnals. També, en el carrer Canalejas, tots han fet un esforç i és difícil quedar-se amb un.

Malauradament van aparèixer actes vandàlics en alguns dels decorats dels carrers. Com creu que cal resoldre aquests fets?
És una de les coses que m’han dit els veïns. Hem de fer un major esforç per conscienciar. Tots els veïns saben del treball col·lectiu però la gent de fora del districte no ho té tant present. Més enllà d’incrementar la protecció, també hem de fer un esforç de conscienciació.

D’altra banda, dilluns passat, es va dur a terme l’ofrena floral a Sant Bartomeu a l’església de Santa Maria de Sants. Els partits polítics i bona part dels veïns han criticat la seva absència en aquest acte. Què pot dir al respecte?
A mi també m’han arribat les crítiques. Benvingudes les crítiques, això no s’ha d’acabar, cal ser exigent. Nosaltres aquest any sabíem que hi havia dos actes d’ofrena a Sant Bartomeu. Per motius d’agenda, sóc tinent d’alcalde, m’anava molt malament però sabia que hi havia l’ofrena al mercat i vam decidir participar només en aquest acte. No era conscient de la rellevància que per alguns veïns tenia l’acte i, de cara a l’any que ve, aniré a totes les ofrenes.

Parlem ara de la seva tasca com a regidor al capdavant del Districte. Quines seran les seves prioritats durant aquesta legislatura?
Les prioritats nostres seran les del barri. Al programa posava que no volíem fer un dirigisme dient quines eren les prioritats, els veïns ens les diran. Farem un pla d’escolta que jo mateix dissenyaré en el que seran els veïns els que marquin les prioritats. Volem introduir aquest element de democràcia directa i valorar l’opinió dels veïns. Si en algun barri té sentit, és en aquest, depenent del barri no et participa ningú. Podem estar molt orgullosos d’aquest districte per la seva forta musculatura social.

En l’àmbit nacional, referent al procés sobiranista que viu Catalunya, quina serà l’actitud del Districte? Anirà a l’assaig de la Via Lliure que se celebrarà a Sants el dia 28 d’agost? I a la Via de l’11 de setembre?
En principi pensava anar-hi. Tinc un problema d’agenda però em donarà temps, la meva voluntat és anar-hi. A la Diada de l’Onze de setembre també hi aniré, des dels vint anys que hi vaig i, a més, en aquest any històric, a les portes d’un procés constituent, em sembla més important que els altres anys. No és una posició unànime del govern, hi ha gent independentista o federalista però el punt en comú és el dret a decidir. En el meu cas, m’enorgulleixo d’haver votat Sí-Sí al 9N. Hi haurà oients que els hi pot molestar però són les meves conviccions.

Un dels temes delicats de la legislatura passada va ser la problemàtica amb Can Vies. En primer lloc, quina opinió té respecte a les mesures i presa de decisions que va tenir l’anterior regidor del Districte, Jordi Martí? Canviarà el projecte urbanístic que afecta Can Vies? Com gestionarà aquesta problemàtica?
Amb molta prudència i cautela, per tal que no passi el que va passar la passada legislatura. Estàvem també en crisi, en un moment amb moltes situacions que feien que hi hagués un cert cabreig a la ciutat expressat en l’acte de Can Vies. Tots podem tenir perspectives diferents però ningú vol el que va passar. És un tema molt sensible, hi ha un simbolisme al darrere. Es tracta d’obrir una nova etapa on no es poden reproduir situacions passades però crec que la reacció va ser previsible només que es conegués el que representava Can Vies per molta gent del barri i de la ciutat. La política ha de ser capaç d’anticipar-se als conflictes i hem d’anar amb molta cura. Parlar amb tots els actors i mirar d’arribar a un acord a través del diàleg. És un dels temes que volem resoldre.

Senyor Jaume Asens, tornem a la Festa Major que ara són dies de celebracions. Abans d’acabar, ens permetria fer-li un ràpid qüestionari de Festa Major? Què preferiria?

Festa de dia o festa de nit?
Festa de nit.

Gegants o correfoc?
Gegants.

Dòmino popular o bingo?
Dòmino popular.

Ball amb orquestra o disco-mòbil?
Ball amb orquestra.

Botifarrada o sardinada?
Sardinada.

Pallassos o màgia?
Màgia.

Xocolatada o guerra d’aigua?
Xocolatada.

Comments are closed.