Monthly Archives: agost 2015

ENTREVISTA AMB EL REGIDOR DEL DISTRICTE DE SANTS-MONTJUÏC, JAUME ASENS

El regidor del Districte de Sants-Montjuïc, Jaume Asens, està vivint la seva primera Festa Major de Sants com a regidor “com una experiència única” i ha volgut destacar la “profunditat de la gent que s’implica en el dia a dia i la bona salut de la festa major”. Durant l’entrevista, Asens ha excusat la seva presència a la missa de Sant Bartomeu i confirma que “de cara a l’any que ve, aniré a totes les ofrenes”. On si que ha assistit ha estat a l’assaig de la Via Lliure de Sants i té previst anar a la que es farà a la Meridiana. També parla de les prioritats que té el Districte i de com es planteja la gestió del futur de Can Vies.

Com va ser escollit per ser el regidor del Districte de Sants-Montjuïc?
Va ser una proposta de l’alcaldessa. De fet, sempre he tingut una relació sentimental molt estreta amb el Districte i amb Sants, un barri molt ric en entitats.

Com afronta aquesta nova etapa?
L’afronto amb responsabilitat però amb molt d’orgull i satisfacció. És tot un honor.

Com tothom sap, aquests dies estem vivint la Festa Major de Sants, i vostè està tenint una notable participació en els diferents actes que es programen. Com els està vivint?
És una experiència única. La meva posició m’ha permès tenir una perspectiva més global de la festa. No m’hauria imaginat mai la profunditat de la gent que s’implica en el dia a dia i la bona salut de les festes de Sants. Aquest barri és conegut per la trama d’entitats que té, però fins que un no se submergeix, no se n’adona, jo crec que la ciutat, en general, no és prou conscient del que representen les festes de Sants.

Quin diria què és el tret distintiu de la Festa Major de Sants?
És una festa protagonitzada pels veïns, feta pels veïns i per als veïns. La Festa Major surt bé gràcies a la gran implicació dels veïns. No només en la celebració, sinó en l’organització, un model que s’hauria d’exportar a d’altres districtes. La festa no només és un moment de tradició i fraternitat per evadir-se, per sortir de la rutina, sinó també és un moment per crear consciència de barri. Sense ella, no hi ha democràcia. Crea cohesió i les festes són un moment per recordar que l’espai públic és dels ciutadans, donant-li un ús diferent de l’habitual. De fet, no són només nou dies, les festes travessen tot l’any. Són moments per teixir aquestes relacions que fa que els veïns trenquen “l’encapsulament”. Molts barris no tenen la intensitat que tenen les festes de Sants, i això fa que hi hagi una consciència de barri, el senten més propi, no com una cosa aliena.

Personalment, després de veure els diferents carrers, quin és el que més li ha agradat?
Jo crec que el premi al carrer d’Alcolea de Dalt és ben merescut. Em va impressionar també el carrer Finlàndia i el carrer Papin, sobre el passat industrial del barri. Sants té un teixit d’espais industrials que han estat conquerits pels veïns. Els drets no són regals, són èxits de la lluita veïnal i la ciutat no s’ha construït des de dalt, els polítics, el progrés l’han fet els veïns. Recuperar aquesta memòria és important per entendre les festes i els actes d’enfortiment de les relacions veïnals. També, en el carrer Canalejas, tots han fet un esforç i és difícil quedar-se amb un.

Malauradament van aparèixer actes vandàlics en alguns dels decorats dels carrers. Com creu que cal resoldre aquests fets?
És una de les coses que m’han dit els veïns. Hem de fer un major esforç per conscienciar. Tots els veïns saben del treball col·lectiu però la gent de fora del districte no ho té tant present. Més enllà d’incrementar la protecció, també hem de fer un esforç de conscienciació.

D’altra banda, dilluns passat, es va dur a terme l’ofrena floral a Sant Bartomeu a l’església de Santa Maria de Sants. Els partits polítics i bona part dels veïns han criticat la seva absència en aquest acte. Què pot dir al respecte?
A mi també m’han arribat les crítiques. Benvingudes les crítiques, això no s’ha d’acabar, cal ser exigent. Nosaltres aquest any sabíem que hi havia dos actes d’ofrena a Sant Bartomeu. Per motius d’agenda, sóc tinent d’alcalde, m’anava molt malament però sabia que hi havia l’ofrena al mercat i vam decidir participar només en aquest acte. No era conscient de la rellevància que per alguns veïns tenia l’acte i, de cara a l’any que ve, aniré a totes les ofrenes.

Parlem ara de la seva tasca com a regidor al capdavant del Districte. Quines seran les seves prioritats durant aquesta legislatura?
Les prioritats nostres seran les del barri. Al programa posava que no volíem fer un dirigisme dient quines eren les prioritats, els veïns ens les diran. Farem un pla d’escolta que jo mateix dissenyaré en el que seran els veïns els que marquin les prioritats. Volem introduir aquest element de democràcia directa i valorar l’opinió dels veïns. Si en algun barri té sentit, és en aquest, depenent del barri no et participa ningú. Podem estar molt orgullosos d’aquest districte per la seva forta musculatura social.

En l’àmbit nacional, referent al procés sobiranista que viu Catalunya, quina serà l’actitud del Districte? Anirà a l’assaig de la Via Lliure que se celebrarà a Sants el dia 28 d’agost? I a la Via de l’11 de setembre?
En principi pensava anar-hi. Tinc un problema d’agenda però em donarà temps, la meva voluntat és anar-hi. A la Diada de l’Onze de setembre també hi aniré, des dels vint anys que hi vaig i, a més, en aquest any històric, a les portes d’un procés constituent, em sembla més important que els altres anys. No és una posició unànime del govern, hi ha gent independentista o federalista però el punt en comú és el dret a decidir. En el meu cas, m’enorgulleixo d’haver votat Sí-Sí al 9N. Hi haurà oients que els hi pot molestar però són les meves conviccions.

Un dels temes delicats de la legislatura passada va ser la problemàtica amb Can Vies. En primer lloc, quina opinió té respecte a les mesures i presa de decisions que va tenir l’anterior regidor del Districte, Jordi Martí? Canviarà el projecte urbanístic que afecta Can Vies? Com gestionarà aquesta problemàtica?
Amb molta prudència i cautela, per tal que no passi el que va passar la passada legislatura. Estàvem també en crisi, en un moment amb moltes situacions que feien que hi hagués un cert cabreig a la ciutat expressat en l’acte de Can Vies. Tots podem tenir perspectives diferents però ningú vol el que va passar. És un tema molt sensible, hi ha un simbolisme al darrere. Es tracta d’obrir una nova etapa on no es poden reproduir situacions passades però crec que la reacció va ser previsible només que es conegués el que representava Can Vies per molta gent del barri i de la ciutat. La política ha de ser capaç d’anticipar-se als conflictes i hem d’anar amb molta cura. Parlar amb tots els actors i mirar d’arribar a un acord a través del diàleg. És un dels temes que volem resoldre.

Senyor Jaume Asens, tornem a la Festa Major que ara són dies de celebracions. Abans d’acabar, ens permetria fer-li un ràpid qüestionari de Festa Major? Què preferiria?

Festa de dia o festa de nit?
Festa de nit.

Gegants o correfoc?
Gegants.

Dòmino popular o bingo?
Dòmino popular.

Ball amb orquestra o disco-mòbil?
Ball amb orquestra.

Botifarrada o sardinada?
Sardinada.

Pallassos o màgia?
Màgia.

Xocolatada o guerra d’aigua?
Xocolatada.

ASSAIG MULTITUDINARI DE LA VIA LLIURE, A SANTS

Publicat a Vilaweb:

La Via Lliure que es farà a la Meridiana l’Onze de Setembre ha tingut avui al vespre un nou assaig multitudinari. S’ha fet al barri de Sants de Barcelona, on aquesta setmana celebren la festa major. En concret, un miler de persones s’han aplegat a la rambla de Badal, seguint la convocatòria de Sants-Montjuïc per la Independència.

Amb el títol ‘A Sants comencem abans’, l’assaig ha estat presentat per l’actor Toni Albà i hi han intervingut Enric Blanes, coordinador de l’assemblea territorial Sants-Montjuïc per la Independència, la vice-presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Rosa Alentorn, i el president de l’entitat, Jordi Sànchez, que ha afirmat que ‘el 27 de setembre Europa no donarà l’esquena a la voluntat expressada a les urnes’. Abans, ha dit, cal no defallir a la recerca dels vots per a ’guanyar la llibertat’: ‘El 27-S hem de seduir. Cercar sota les pedres qui dubti. Ens guanyarem la llibertat.’

Cap a les vuit s’han començat a formar a la rambla de Badal els deu eixos que orientaran l’acció d’estat de la república catalana: regeneració democràtica; oberta al món; benestar i justícia social; diversitat; solidaritat; igualtat; sostenibilitat; equilibri territorial; innovació, i educació i cultura.

ASSAIG DE LA VIA LLIURE A SANTS. EL 27 D’AGOST

El dia 27 d’agost es farà a Sants un assaig de la Via Lliure, dins del programa de la seva Festa Major.

Poble-sec per la independència hi participa, amb els seus a voluntaris.

Dia 27 d’agost

A la Rambla Badal, entre carrer de Sants i Pavia.

De 19 a 21h.

CONSELL DE SEGURETAT AL DOMICILI I AL GARATGE

Com cada any amb l’arribada de l’estiu, la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra ens facilita una sèrie de consells de seguretat, amb la intenció de fer-ne la màxima difusió a nivell preventiu amb els veïns de la zona, mitjançant la informació facilitada en a l’arxiu adjunt: CONSELLS DE SEGURETAT AL DOMICILI I AL GARATGE.

COMENÇA LA REURBANITZACIÓ DEL SOLAR DE L’ANTIC RESTAURANT LA PÈRGOLA

L’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Infraestructures Municipals, S.A, està executant la reurbanització de l’espai resultant de l’enderroc de l’antic restaurant-cafeteria La Pèrgola, situada al barri de Font de la Guatlla del districte de Sants-Montjuïc. L’actuació permetrà guanyar un espai d’ús ciutadà de 1.706,64m2 que limita amb un dels pavellons de Fira de Barcelona, al costat de Casa Ramona (Caixa Fòrum) i davant de la Font Màgica de Montjuïc.

L’edifici de La Pèrgola es va enderrocar entre novembre i desembre passat degut a que estava en desús i força deteriorat. Després de les feines d’enderroc i regularització del solar, la finca –una parcel·la de propietat municipal– va quedar tancada amb una xarxa metàl·lica a l’espera de les futures actuacions que la incorporessin a l’espai públic.

Així, el passat 30 de juliol van començar els treballs d’urbanització i adequació de la finca a l’espai públic, que tenen un pressupost de licitació de 313.428,19€ i està previst que acabin a finals de setembre, just abans de les festes de la Mercè.

El projecte que s’està duent a terme donarà com a resultat una nova pavimentació de l’espai amb les mateixes característiques constructives que l’avinguda Maria Cristina, si bé es proposa tintar les lloses que corresponen a la ubicació de l’antiga pèrgola. L’espai comptarà amb una zona d’estada amb llocs per seure, paviment de sauló, arbrat per donar ombra a l’espai. També servirà per obrir visualment la façana modernista de Casa Ramona i a l’element escultòric “Pèrgola-arbre” de l’Arata Isozaqui.

DETINGUTS QUAN DUIEN MIG QUILO D’AMFETAMINA, AL POBLE-SEC

Segons han informat avui els Mossos d’Esquadra, agents de la comissaria de Sants-Montjuïc van detenir el passat dimecres, 5 d’agost, un home i una dona, de 29 i 30 anys, com a presumptes autors d’un delicte contra la salut pública i atemptat als agents de l’autoritat.

Els fets van tenir lloc quan agents adscrits al Grup de Delinqüència Urbana de la comissaria de Sants-Montjuïc es trobaven realitzant tasques de seguretat ciutadana vestits de paisà. A l’altura de l’avinguda Paral·lel amb Nou de la Rambla van observar un noi i una noia que es passejaven pel carrer amb una bossa de plàstic a la mà que tenien una actitud molt nerviosa i vigilant sense deixar d’observar l’entorn en tot moment.

Quan la parella de paisà es va apropar als joves per identificar-los, aquests van fer cas omís de les seves indicacions. A més, els agents van veure com el noi donava la bossa de plàstic a la noia tot indicant-li que marxés del lloc ràpidament. Els agents, després de repetir en vàries ocasions que s’aturessin, van demanar que els entreguessin la bossa que duien a la mà. Mentre la noia es negava contínuament a donar-los-la, el noi va aprofitar l’ocasió per donar una empenta a un dels agents i fugir amb la bossa.

Els mossos van forcejar amb el jove que va intentar escapolir-se en vàries ocasions, va estripar una samarreta d’un dels agents i va oposar una forta resistència fins que finalment va acabar detingut.

Durant el primer escorcoll que van realitzar els agents als detinguts, van trobar 370 euros en efectiu a les butxaques del jove i, a l’interior de la bossa de plàstic, hi havia 0,5 kg d’amfetamina aproximadament (coneguda popularment com speed). La Unitat d’Investigació de Sants-Montjuic va sol·licitar un manament d’entrada i registre al seu domicili a l’interior del qual hi van trobar diversos tipus de substàncies estupefaents: 300 grams d’speed, 250 pastilles d’èxtasi, 70 grams de resina de cànnabis, 5 plantes de cànnabis, 30 unitats de LSD, fàrmacs per a la disfunció erèctil i 800 euros. A més, hi havia productes i estris per tallar les substàncies.

Els dos detinguts van ser traslladats a dependències policials i van passar a disposició judicial

ALBAREDA, PER ANAR FENT BOCA

Bon estiu
El Centre Cultural Albareda tanca de l’1 al 31 d’agost per vacances. Tornem a obrir les portes el dimarts 1 de setembre amb una àmplia oferta de tallers i activitats culturals per gaudir de la tardor. Us desitgem que passeu un molt bon estiu i fins la tornada!

EL SORTIDOR: TORNEM EL SETEMBRE. MOLT BON ESTIU!

El Centre Cívic del Sortidor tanca de l’11 al 31 d’agost. Tornem el dia 1 de setembre, amb tot el programa d’activitats i tallers de tardor, per començar el proper curs. Que tingueu molt bon estiu!