L’ACTOR FERRAN CARVAJAL INAUGURA LA FESTA MAJOR DEL POBLE-SEC

La Festa Major del Poble-sec va arrancar el passat divendres al vespre amb la lectura del pregó a càrrec de l’actor, ballarí, coreògraf i també veí del barri, Ferran Carvajal. La nova pista poliesportiva municipal de les Tres Xemeneies va ser l’escenari escollit per realitzar l’acte d’obertura de les festes i que va aplegar centenars de persones, acompanyats d’una mostra de la vitalitat de la cultura popular del barri amb balls de gegants, bastoners, diables i tabalers.

El pregoner, que fa quinze anys que viu i treballa al Poble-sec, va començar la intervenció recordant la seva relació amb la sèrie de TV3 “El Cor de la Ciutat” en què feia el paper d’en Narcís, “una sèrie a la qual estic molt agraït, es basava en un barri com aquest i explicava la vida dels seus veïns i veïnes”. Carvajal, també impulsor del bar del Poble-sec i de gastronomia sostenible El Seco, va recordar que ha estat treballant al Teatre Apolo o a la Sala Hiroshima, al carrer Vila i Vilà. En aquest sentit va voler referir-se a la seva estreta vinculació al barri. “Per mi és una alegria i em satisfà tenir tants elements per poder gaudir en el teu barri, un barri que acull les diferències i en fa seva la seva riquesa, un barri multicultural, ple d’associacions, cooperatives i col·lectius socials, per l’oci i la cultura, etc.”

Carvajal va remarcar la “capacitat organitzativa i la voluntat creativa” que té el Poble-sec i que han promogut “un dels teixits associatius i culturals més importants de Barcelona que salten a la vista només veient el programa de les festes i que aplega més de 50 entitats participants”, i va voler felicitar als Diables del Poble-sec que celebren 30 anys. També va parlar de reptes, on va remarcar que tot i viure en una ciutat “meravellosa i molt visitada”, segons el pregoner, també “cal preservar i difondre el patrimoni sense deixar de banda les persones i la gran dificultat de tenir un entorn sostenible i saludable per la gent que hi viu”, denunciant, en aquest sentit, la gentrificació que pateix el Poble-sec. Un procés que “fa que els barris més creatius acabin en mans de corporacions, expulsant dels barris els seus veïns per la pujada del preu que això comporta”. Seguidament el pregoner va llegir un conte que barrejava la ficció i la realitat, i que descrivia els canvis socials, polítics, econòmics i culturals viscuts al Poble-sec, des de la Guerra Civil fins a l’actualitat.

Tot seguit, el regidor del Districte de Sants-Montjuïc, Jaume Asens, va agrair a tots els veïns i veïnes del barri que durant aquests dies treballen “de manera anònima, invisible i dura que aixeca aquest barri i que ara fan una festa indispensable”. El regidor va reivindicar l’espai públic, “un espai per lluitar i fer-hi festa, conèixer la gent, i on es crea consciència de barri”. En aquest sentit va criticar la Llei Mordassa impulsada pel govern de l’Estat espanyol: “Ells ens volen aïllats, resignats, espantats, per això és important sortir al carrer i organitzar-se, són temps foscos on hem sofert una ferotge ofensiva contra els nostres drets” va afegir.

Per la seva banda, el president de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, Josep Guzman, va demanar “rauxa i seny” i alhora de participar i gaudir de les activitats “amb civisme i respecte”. El president de la federació que coordina la cinquantena d’entitats que participen en la festa també va animar als veïns i veïnes a participar a qualsevol dels actes “per valorar la feina de les persones que treballen de franc per tothom”. L’inici de la festa major va començar a les vuit del vespre amb el tradicional “Toc de festa”, una cercavila amb gegants, diables, sardanes, bastoners i d’altres que van recórrer els principals carrers del barri fins a arribar al parc de les Tres Xemeneies on es va fer la lectura del pregó.

Comments are closed.