UNA SEIXANTENA D’ASSOCIACIONS DEL POBLE-SEC SURTEN AL PARAL·LEL A LA 25a MOSTRA D’ENTITATS

La 25a Mostra d’Entitats del Poble-sec va celebrar-se dissabte durant tot el dia a l’Avinguda del Paral·lel, on el teixit associatiu i participatiu del barri va sortir per donar-se a conèixer a tots els veïns i veïnes. Gairebé una seixantena d’entitats van instal·lar-se a peu del Paral·lel entre el carrer Radas i Salvà. Totes elles van estar acompanyades d’un seguici d’activitats culturals, balls, exhibicions i tallers, entre d’altres.

La Coordinadora d’Entitats del Poble-sec va ser l’encarregada, un any més, d’organitzar aquest esdeveniment “Enguany, cadascuna de les entitats s’ha volgut sobreposar al que feia fins ara, donar un punt de qualitat” deia Josep Guzmán, president de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, qui recordava que ha estat la cinquena vegada que sortien al Paral·lel i la primera vegada que ho feien sols, “fins ara formàvem part de la festa Fem Paral·lel i enguany no s’ha fet, però nosaltres si que hem volgut sortir”. Aquesta trobada va ser pionera en tot Barcelona a l’any 1991, quan va fer-se la primera mostra d’entitats amb una dotzena d’entitats, “llavors va arrelar i altres barris de Barcelona també han fet les seves mostres d’entitats, però som la degana en tota la ciutat” afegia Guzmán.

Unes seixantena d’entitats de les 160 que conformen la Coordinadora van participar en la mostra, entre elles, “entitats de cultura popular catalana, esports, musicals, interculturals, religioses, educatives, socials, etc” deia el president. Durant el dia les pròpies entitats van preparar activitats: “S’han fet partides simultànies d’escacs, s’han maquillat a nens, també s’ha pogut cuinar plats típics de diversos països, els nens han pogut jugar a futbol, els Mossos d’Esquadra han deixat als nens entrar als cotxes i motos de policia…”, descrivia Guzmán.

El Centre de Recerca Històrica del Poble-sec (CERHISEC) ja porta 10 anys treballant per recuperar la memòria del barri “i cada últim dimarts de mes fem una xerrada d’investigació per poder-ho publicar en un llibre”, comentava la Glòria, secretària del CERHISEC. “Avui hem venut molts exemplars de l’última publicació, la gent està molt animada per recuperar el que era els barris durant anys enrere”, va afegir. Escacs Comtal Club és una altra associació participant a la mostra d’enguany: “Cada any fem partides simultànies, tornejos, fem difusió del que som i ensenyem a jugar als escacs” deia en Jose Luis, membre d’aquesta entitat, qui assegurava que “és una mostra molt positiva perquè ens fem conèixer i la gent passa una bona estona”. Entitats de caire intercultural també va tenir cabuda a la mostra. L’Associació Cultural Chilena Neruda és un exemple, “es fan balls gratuïts per a la gent xilena nascuda a Catalunya, d’aquesta manera podem introduir-ho a la cultura catalana” afirmava Carlos Solis, president d’aquesta associació.

Abans de finalitzar la celebració de la mostra, es va lliurar el premi al millor cartell per representar la Festa Major del Poble-sec d’enguany. De les 29 propostes, Adriana Espinosa i Patricia Marco, veïnes de Sants, van ser les autores de la imatge de festa major d’aquest barri que van rebre un premi de 750 euros. Guzmán, juntament amb el regidor en funcions del Districte de Sants-Montjuïc, Jordi Martí, van encarregar-se d’entregar aquest premi. “Ha estat un no parar de gent durant tot el dia, molta afluència de gent i crec expectatives cobertes” deia Martí . Des del Districte de Sants-Montjuïc “volem que tots els barris del districte siguin vius, amb una xarxa associativa present i que, a més, surtin al carrer per fer-se conèixer” va afegir.

Comments are closed.