EL CASTELLOSCOPI, DELS CASTELLERS DEL POBLE-SEC

Els Castellers del Poble-sec van presentar dissabte passat al Centre Cultural Albareda la nova instal·lació audiovisual pedagògica i castellera anomenada Castelloscopi. L’acte, que va acollir unes dues-centes persones, va començar amb una presentació per part de l’equip del projecte on van explicar-se tots els detalls del Castelloscopi. “Amb aquest projecte la nostra intenció és posar el Poble-sec en un lloc ben alt, apostar per un projecte inèdit que permetrà donar a conèixer el món casteller i sobretot la nostra colla” subratllava Héctor Iburo, copresident dels Bandarres.

La instal·lació, de 2,5 metres d’alçada i 3,5 d’amplada, té forma de castell i compta amb 35 pantalles. Cadascuna d’aquestes reflecteix la visió subjectiva que cada casteller té durant una actuació. D’aquesta manera el que es vol és que tota persona que ho vegi tingui una immersió visual total en el fet casteller. “Avui ho presentem als nostres 177 mecenes que ens han ajudat, 8 dels quals colles castelleres, ja que aquesta instal·lació ha estat possible gràcies a una campanya de Verkami” assegurava Jordi Piqué, ideari i treballador audiovisuals de la colla. A més, segons Piqué, “cada mirada que ofereix cadascuna de les pantalles dura 6 minuts incorpora una informació que ens parla de la posició, l’element humà i les relacions i les mirades que s’estableixen entre els castellers”. Entre els objectius d’aquest projecte hi ha un taller pedagògic per a infants i joves, amb el que es vol fomentar el treball en equip, la integració o la cohesió.

També va assistir un dels membres de la Coordinadora de les colles castellers de Catalunya, Sergi Sánchez, qui va donar suport a la iniciativa: “És un projecte innovador, pot tenir molt de sentit i pot ser molt vistós, per una banda, perquè combina tradició com són els castells i, per l’altra banda, modernitat, és a dir, tenir una perspectiva diferent davant els castells”.

Després de l’acte de presentació del projecte va descobrir-se el Castelloscopi que havia estat tapat amb llençols blancs. Llavors les 35 pantalles es van encendre i tots els presents van quedar sorpresos. Més tard, al pati de l’equipament el públic va poder gaudir d’un refrigeri amb un concert del grup BCN Ska-jazz Orquestra. Des de l’1 a l’11 de maig aquesta exhibició serà instal·lada al vestíbul de la Filmoteca de Catalunya.

Comments are closed.