Monthly Archives: març 2015

LA COORDINADORA D’ENTITATS DEL POBLE-SEC AGRUPA 110 ENTITATS DEL BARRI

La Coordinadora d’Entitats del Poble Sec va celebrar dimecres al vespre l’Assemblea General Ordinària a la seva seu del carrer Elkano. Durant l’acte va presentar-se la memòria d’actuació de l’any 2014, i on un any més, Josep Guzmán,va tornar a ser escollit com a president d’aquesta federació d’entitats de segon grau del barri del Poble-sec: “Fa tres anys que sóc president, i durant aquest temps ha estat molt positiu per mi, perquè m’he compromès en temps de crisi a no créixer, però si a mantenir el que teníem, com és el servei i el personal” assegura Guzmán.

Actualment la Coordinadora compta amb 110 entitats actives: “El nexe comú entre totes les entitats és el territori, totes treballen pel barri” i enguany no hi ha hagut cap baixa, de fet s’hi han adherit les següents noves entitats: La Tinta, laboratori de creació, cultura i pensament crític, Fundació Joan Miró, l’Associació Musical Oso Estudio, l’Associació Cultural l’Amapola – Espai Pedreres i Amics dels Encenalls. Com a curiositat, “actualment la coordinadora compta amb una de les set entitats fundadores l’any 1989”, apunta el president de la Coordinadora.

A més, durant l’assemblea, Guzmán va esmentar algunes de les activitats de col·laboració, suport i serveis que han realitzat durant l’any passat. Per exemple, la Jornada de Convivència, l’Espai de la Infància pioner al barri, el suport a la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana o la col·laboració amb la Fundació Sant Pere Claver per ampliar el servei que dóna la Coordinadora als nens del barri.

Durant els propers mesos, la Coordinadora preveu mantenir els projectes ja que “crec que si arrenques un projecte, cal treballar per tirar-lo endavant, any darrere any”, diu el president, qui s’ha referit a la primera edició del dia del voluntariat, una trobada de voluntaris de la Coordinadora que ha coincidit amb l’any en que Barcelona ha estat Capital Europea del Voluntariat. Aquesta va fer-se el passat desembre i “va ser molt profitosa, volem mantenir-la, així com concerts solidaris”. Des de la Coordinadora també estan començant a treballar amb els joves: “Hi ha molts que per culpa de la crisi han quedat apartats del món laboral i els hi estem fent fer currículums, manipular aliments, coses bàsiques perquè es puguin desenvolupar en el món laboral”.

La Coordinadora porta 26 anys de treball interromput al barri del Poble-sec amb els veïns i veïnes. Compta amb un equip tècnic conformat per 14 persones i més de 80 voluntaris, entre els quals s’inclou la Junta Directiva. La missió d’aquesta és fomentar l’associacionisme, la democràcia, la participació ciutadana i comunitària, la cohesió, la inclusió social, la interculturalitat, la convivència i el civisme.

A més, durant l’any passat, el col·lectiu ha rebut tres premis: el Premi Sants-Montjuïc al reconeixement personal a Javier Velasco, membre de la Junta Directiva de la Coordinadora; el reconeixement de l’Ajuntament de Barcelona, en el marc de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva, en la promoció del voluntariat i la canalització del compromís social de la ciutadania; i el Premi SENDA en la categoria de Salut i Qualitat de Vida al programa Baixem al Carrer.

15 ANYS AMB ELS BANDARRES DEL POBLE-SEC

Els Castellers del Poble-sec van celebrar dissabte passat la festa del 15è aniversari de la colla, i l’endemà, la diada castellera de Santa Madrona. “La colla està en un molt bon moment, ha millorat tant a nivell casteller com social, i també tenim local que és el més important”, destacava Ariadna Khun dels Castellers del Poble-sec.

Els diferents actes es van celebrar entre el local el CREC, el local del costat de Can Bandarra al carrer Blesa, i el tros de carrer situat entre els carrers Nou de la Rambla i Lafont. En aquest últim punt s’hi va instal·lar un escenari. “La festa va comptar amb molta participació i entitats del barri, animació infantil i amb concerts musicals fins tard” explicava l’Ariadna. Durant la festa no es van fer castells ja que l’objectiu principal era “que la gent de la colla fossin els que gaudissin del dia sense treballar” i “la diada la teníem l’endemà, Santa Madrona” apuntava l’Ariadna. La celebració dels Bandarres va començar amb parlaments, la projecció de vídeos del passat i el present de la colla i amb el dinar. El mal temps amenaçava però, finalment, el dia es va aguantar prou bé i no va arribar a ploure en cap moment, segons l’Ariadna qui també valorar una “jornada molt bonica per tots, molt emocionant ja que vam poder parlar de records amb antics castellers”.

Per la tarda va actuar en Jaume Barri, un gran dinamitzador en animació per a infants i fins i tot per a adults. Els Tabalers del Poble-sec i els Geganters del Poble-sec van acabar de portar xerinola al carrer. Més tard, el grup Tristkel va fer ballar a tothom amb música en directe i el Dj. Sendo va donar el toc final de la festa.

Les celebracions del quinzè aniversari van continuar l’endemà diumenge amb la tradicional diada castellera de Santa Madrona, on a més de la colla local també hi van participar els Castellers de la Vila de Gràcia i els de Castelldefels. Els bandarres van aixecar 2 pilars de 4, 4d7, 5d7, 4d7a, vano de 5 i 2p4 més per finalitzar.

INAUGURACIÓ DE LA PISTA DE LES TRES XEMENEIES

Inaugurem la pista de Les Tres Xemeneies.

Diumenge, 29 de març, a partir de les 10 del matí i fins el mig dia.

Festa Grossa.

Consulteu el programa adjunt.

CASTELLERS DEL POBLE-SEC: FESTA DEL 15è ANIVERSARI I DIADA DE SANTA MADRONA

Festa del 15è Aniversari i Diada de Santa Madrona

El dissabte 21 de març ha tingut lloc la festa del 15è Aniversari dels Castellers del Poble-sec. Tot i el mal temps, el dia es va aguantar prou bé i no va arribar a ploure en cap moment. Els diferents actes es van celebrar a cavall entre el CREC, el local del costat de Can Bandarra al Carrer Blesa, i el tall de entre els carrers Nou de la Rambla i Lafont, on s’hi va instal·lar un equip de so i un escenari. La jornada va començar de parlaments i visualització de vídeos del passat i el present de la colla, seguit d’un dinar a càrrec del bar Seco.

Seguidament va actuar en Jaume Barri, el més gran especialista en animació per a infants i inevitablement per a adults. Els Tabalers del Poble-sec van acabar d’animar la festa, juntament amb els Geganters del Poble-sec. A
continuació música en directe per part del grup Triskel, i per acabar els ritmes més bandarres de la mà de Dj. Sendo.

El diumenge 22 de març s’ha celebrat la diada de Santa Madrona, a les 12h a la Plaça Santa Madrona de Poble-sec.

Castellers del Poble-sec: 2pd4, 4d7, 5d7, 4d7a, vd5, 2pd4
Castellers de la Vila de Gràcia: 2pd4, 3d8, 9d7, 2d7, 2pd5
Castellers de Castelldefels: 2pd4, id3d7, 4d6, id3d7, id2d6, 2pd4

Demostrant la bona feina feta fins ara a assaig, i trencant completament amb la mala sort que la Plaça Santa Madrona havia dut als bandarres fa anys, aquest diumenge a Poble-sec s’ha celebrat una diada d’inici de temporada
brillant per a la colla amfitriona i per als Castellers de la Vila de Gràcia, no tant per als de Castelldefels.
La diada va tenir lloc a la Plaça Santa Madrona, amb molt de públic, força Sol i una mica de fred, en honor a la patrona de Barcelona. La diada va començar puntual amb dos pilars de 4 per part de cada colla. La primera ronda va
consistir en un 4d7 lleuger de Poble-sec, un 3d8 preciós i admirat dels de la Vila de Gràcia i un intent desmuntat de 3d7 dels de Castelldefels.

La segona ronda va ser el torn dels castells compostos dels de blau-cel i blaumarí, amb el 5d7 i el 9d7 respectivament. Aquest últim va despertar grans exclamacions entre els bandarres més novells, sobretot en la canalla, que mai abans havia vist tres poms en un mateix castell i una sola enxaneta coronant-los un darrere l’altre. Els grocs van descarregar el seu únic castell de la diada, el 4d6.

En tercera ronda els bandarres van tancar rondes amb el 4d7a, una mica girat però acabant amb un fantàstic pilar de 5 saludat, els de Gràcia amb el 2d7 i els de Castelldefels van intentar de nou el 3d7, seguit per un tercer intent desmuntat, aquest cop de 2d6. En ronda de pilars de comiat, els bandarres van fer vano de 5, els de Gràcia dos pilars de 5 i Castelldefels 2 pilars de 4. Els bandarres, a més a més, van voler celebrar el casament de dos membres de la colla oferint-los dos pilars de 4 finals.

Les tres colles van gaudir del dinar ofert pels Amics de la Plaça Santa Madrona, que molt amablement cada any fan botifarrada pels castellers i pels assistents a la diada. La festa va seguir, com no podia ser d’altra manera, a Can Bandarra, tot aprofitant l’escenari amb equip de so i el carrer tallat que encara conservaven de la celebració del dia anterior.

Castellers del Poble-sec
www.castellersdelpoblesec.cat
cps@castellersdelpoblesec.cat

NOU ESPAI MANDELA-AWEPA DEL MUSEU OLÍMPIC

El Museu Olímpic i de l’Esport inaugura el nou espai MANDELA-AWEPA el dia 23 de març, a les 5 de la tarda.

CASTELLERS DEL POBLE-SEC: 15è ANIVERSARI

Els Castellers del Poble Sec et convidem a la festa de celebració del 15è Aniversari de la colla, el proper dissabte 21 de març al CREC, C/Blesa nº27.

Hem preparat un acte molt complet consistent en un vermuth acompanyat d’activitats culturals, música en directe i moltes sorpreses. Volem fer una gran festa oberta al barri per celebrar que ja tenim 15 anys gràcies a tots i totes als que ens han fet costat. Castellers, veïns, membres d’altres entitats, esteu tots convidats a acompanyar-nos en aquest dia tan especial.

El local que ens acollirà és el CREC, situat just al costat del nostre local d’assaig.

Activitats programades:

Dissabte 21 de març, CREC (C/Blesa nº27)

12h Obertura de portes del local de Castellers del Poble Sec (C/Blesa nº7) amb vermuth musical
13h Parlaments a càrrec delpresident i persones significatives de la colla
14h Dinar popular
15’30h Jaume Barri: espectacle musical per a grans i petits
17’30h Petit tastet del Castelloscopi
18h Batucada a càrrec dels Diables del Poble Sec (Activitat al carrer)
18’30h Ball de gegants a càrrec dels Gegants del Poble Sec ( Activitat al carrer)
19h Triskel: concert
20h Dj Sendo: música
22h Fi de l’acte

CLUB SOCIAL MENTS-OBERTES SANTS-MONTJUÏC

El nostre Club Social Ments-Obertes Sants-Montjuïc prepara dos jornades de portes obertes per a tots els públics:

– Dissabte 21 març (17h): Acte de sensibilització en salut mental a la Plaça de la Marina (Barcelona); amb xocolatada, música… i contes amb el Grup de Teatre “Imagina”.

– Dimecres 25 març (17h): Jornada de Portes Obertes per a entitats i públic en general a la seu del Club Social (C/ Mare de Déu del Port, 344 Barcelona).

Més informació
Equip del Club Social Ments Obertes Sants‐Montjuïc
C/Mare de Déu de Port 344, Baixos 08038 Barcelona
Tel. 93 431 71 62
club@fhspereclaver.org
www.spcsocial.org/club‐social

LA PLATAFORMA DE FAMILIARS FM-SFC INFORMA

EL DEPARTAMENT DE SALUT COMUNICA LA REVISIÓ DEL MODEL D’ATENCIÓ A LES PERSONES AFECTADES DE FIBROMIÀLGIA, SÍNDROME DE FATIGA CRÒNICA I SENSIBILITAT QUÍMICA MÚLTIPLE.

Com hem fet tots aquests anys, la Plataforma de Familiars FM-SFC i l’ACAF seguim treballant a fi d’aconseguir una millora en l’atenció a les persones afectades de FM-SFC-SQM, amb la voluntat de col·laborar amb totes les parts implicades: persones malaltes i familiars, professionals de la salut, administracions, entitats i ciutadania.
Volem confiar en la paraula donada i esperem que, finalment, s’acompleixin tots els compromisos, i que les persones malaltes puguem tenir l’atenció que necessitem i que, malalts i familiars, fa tants anys que reclamem.

Enllaç a la nota de premsa del Departament de Salut: http://salutweb.gencat.cat/ca/nota-premsa/?id=280520

Enllaç a l’Acord del Pla Operatiu per al Maneig dels malalts de Fibromiàlgia, Síndrome de Fatiga Crònica i Sensibilitat Química Múltiple: http://ves.cat/mcCf

LES COMUNITATS MÉS NOMBROSES A CADA BARRI

A Barcelona hi ha, segons les dades publicades al portal d’estadística de l’Ajuntament, 139.318 persones de nacionalitat estrangera. Aquest interactiu permet veure quina és la comunitat més nombrosa a cada districte i a cada barri de la ciutat, darrere de l’espanyola. Els ciutadans italians són els més nombrosos a la ciutat, una situació que es reflecteix en el fet que són majoria a 33 dels 73 barris.

El col·lectiu pakistanès és majoritari a 10 barris i destaca especialment al Raval, el Poble-sec i Hostafrancs. La presència concentrada de pakistanesos en aquests barris fa que també siguin majoria al districte a Ciutat Vella i Sants-Montjuïc.

La comunitat xinesa és majoria també a 10 dels 73 barris de Barcelona, el mateix nombre de barris on hi ha els col·lectius de l’Amèrica Llatina, cinc dels quals amb predomini bolivià. La majoria dels barris en què una de les comunitats llatinoamericanes són majoria se situen al nord de Barcelona, amb l’excepció del la Marina del Prat Vermell (el Paraguai) i Sants-Badal (Bolívia).

El mapa de barris mostra curiositats com el cas de les Tres Torres, el segon barri amb la renda per càpita més alta, on la comunitat estrangera més nombrosa és la que ve dels Estats Units. La dada coincideix amb el fet que el país nord-americà té el consolat al passeig de la Reina Elisenda de Montcada.

S’observen diferències en les comunitats més nombroses a cada barri segons la renda per càpita dels seus habitants. Pedralbes i Sarrià són els únics en què predomina la comunitat francesa. En els barris amb menys renda hi ha diversitat entre els col·lectius de la Xina, el Pakistan, el Marroc o els països llatinoamericans.

Només en un dels 73 barris hi ha majoria de ciutadans de l’Europa de l’est. És el cas de Canyelles, on hi ha registrats el mateix nombre d’ucraïnesos que de romanesos.

EL CURS D’ATENCIÓ AL CLIENT VISITA UN COMERÇ DE PROXIMITAT

Els i les alumnes del mòdul en Atenció al Client del Pla d’Acollida Poble-sec per a Tothom visiten un comerç de proximitat!

Moltes gràcies a la Lourdes pels seus consells, i per donar-nos l’oportunitat de conèixer de primera mà els secrets de l’Atenció al client en un comerç com el seu.

Ha estat un plaer visitar Somnis de Colors!