Daily Archives: 24 de gener de 2015

ARRIBA LA 20a EDICIÓ DEL BARNASANTS, ALS NOSTRES BARRIS

El Festival Internacional de cantautors d’origen santsenc, BarnaSants, arriba a la seva 20a edició. De nou es desplega per tota l’àrea metropolitana de Barcelona i fora del país amb un gran nombre de concerts d’altíssima qualitat i amb la presència de tot tipus de cantautors de totes les generacions i estils. Pere Camps, fundador i director del festival explica que l’origen d’aquest festival correspon a l’any 1996, “llavors vam decidir fer un petit cicle de cançó d’autor a les Cotxeres de Sants i actualment el festival és reconegut pel seu nom ja que és un festival que va néixer al barri de Sants de Barcelona”. En aquesta edició ha donat la casualitat que no només se celebren els 20 anys del festival sinó també els 20 anys de la desaparició de l’artista Ovidi Montllor: “Ha estat una coincidència que ens permet ajuntar dues coses que en el fons són una: reivindicar la figura de Ovidi un referent de la cultura catalana i de la cançó d’autor, i alhora amb unes propostes escèniques que tenen que veure amb uns valors que defensem al Barnasants”, comenta Camps.

Barnasants es va crear amb la finalitat de reivindicar la cançó d’autor “com un element fonamental de Catalunya, en un temps quan aquesta estava marginada degut als grans nuclis de poder cultural” i per això “vam realitzar el primer festival a les Cotxeres per crear un lloc de trobada amb els cantautors i poder cantar en un escenari per presentar els treballs”, recorda Camps. Una de les activitats previstes per celebrar les dues dècades del festival serà l’exposició “20 anys de Barnasants” que es podrà veure a Cotxeres del 17 al 28 de febrer. L’exposició fixarà la mirada en diversos cantants de noms imprescindibles de la cançó d’autor del nostre temps i, que han deixat moments inoblidables en la història del festival. A partir del 3 de febrer, a l’aparador del Casinet d’Hostafrancs s’exposaran tots els cartells de la història del Barnasants.

A Terrassa, Viladecans, Hospitalet o fins i tot a València se celebrarà el Barnasants amb diverses actuacions. Al districte de Sants-Montjuïc, pioner al festival, com no podia ser d’una altra manera, també s’hi habilitaran diversos espais com el Centre Cultural Albareda, al Poble-sec, que comptarà amb l’actuació de 10 artistes com Joana de Diego o Kike Ubieto. Al Casinet d’Hostafrancs es faran quatre concerts, entre els quals Joan Amèric, Feliu Ventura, o Chivo Chivato actuaran. El 4 d’abril es farà l’únic concert a les Cotxeres de Sants on tindrà lloc l’espectacle “Cançons d’amor i anarquia” per Joan Isaac i que farà un repàs a tot tipus de cançons llibertàries de tots els temps. A més, la sala Koitton Club també comptarà amb diversos concerts de petit format on hi actuarà Jordi Gas o Marc Arrufat.

PROJECTE PER RECUPERAR L’HORT DE LA FONT TROBADA

La Plataforma per la recuperació de l’antic hort de la Font Trobada ha dissenyat un projecte per recuperar una àrea autogestionada destinada al conreu, en què s’impulsi l’aprenentatge sobre l’agricultura i conreus locals. Es tracta de l’esplanada que es troba per sobre del camp de futbol de la Satalia i de l’Institut Carles I. L’hort de la Font Trobada és un dels pocs horts històrics del Poble-sec que està abandonat des de fa molts anys, i durant un temps va tenir un ús esportiu per part d’un col·lectiu bolivià que hi jugava a futbol.

Aquesta plataforma, formada per deu membres, va néixer al juny passat amb l’objectiu de “recuperar aquest terreny per posar-hi un hort i alhora conscienciar al barri de tenir una alimentació natural i ecològica”, assegura Josep Pérez membre de la plataforma. En aquest sentit, aquest projecte planteja quatre objectius específics d’àmbit agrícola, pedagògic, social i alimentari. Segons la plataforma, no cal preocupar-se per la xarxa d’aigua ja que hi ha suficient amb la que surt de la font per poder regar l’hort, “ja que aquesta treu un cabal aproximat d’1 litre cada minut i mig i l’anàlisi fisico-químic de l’aigua compleix la qualitat exigida a un aigua de reg natural”.

Durant aquests mesos la plataforma ha treballat per difondre al barri el projecte que han estat dissenyant i que durant els propers dies presentaran al Districte de Sants-Montjuïc amb qui hauran de negociar la cessió dels terrenys per tal de transformar-los en horts per l’ús del conjunt dels veïns del barri: “És tracta d’un projecte de cara al barri, un espai de trobada, és a dir, un equipament més pel barri, i per a què gent gran, petits i joves es puguin trobar, o fins i tot que les escoles puguin apropar-se amb els alumnes i aquests tinguin un contacte directe amb la terra i amb l’ecologia” exposa Pérez. D’aquesta manera, aquest passat mes de desembre la plataforma va engegar una recollida de signatures “per poder tenir el recolzament d’associacions i escoles i demostrar a l’Ajuntament que es tracta d’un projecte col·lectiu i d’interès general pel barri”.

Des del Districte de Sants-Montjuïc, el seu gerent Francesc Jiménez, confirma que encara no els hi ha arribat la proposta. També ha recordat que fa tres anys es va voler transformar aquest espai en un hort urbà però degut a l’alt cost econòmic que suposava es va descartar el projecte. Tot i això, Jiménez diu que des del Districte no estan tancats en replantejar el projecte però “hauríem de ser capaços entre tots en disminuir els costos d’utilització de la xarxa d’aigua de la ciutat i l’ús de subministrament elèctric a la zona”.