Monthly Archives: gener 2015

FOMENT EXCURSIONISTA DE BARCELONA. SORTIDA FAMILIAR EL DIA 1 DE FEBRER

Al grup de Famílies del Foment Excursionista continuem fent muntanya!

La propera excursió serà: una matinal, diumenge 1 de febrer

I ens endinsarem al bosc privat de Can Catà on farem un petit joc de pistes!

L’itinerari previst és:

Aproximació: Plaça dels Ocellets – metro fins a Valldaura – Bus 102. Durada: 1h i 10 min.

Excursió: can Fermí – Sant Iscle de les Freixes – bosc de can Catà – font nova de can Catà – font vella de can Catà – St Iscle – can Fermí Temps total caminant: 2h (Però l’excursió s’allargarà més perquè pararem a esmorzar i jugar a mig camí).

Recorregut: uns 6 km.

Ens trobarem a les 08.45h a la Plaça dels Ocellets. Sisplau sigueu puntuals ja que el bus 102 passa amb intervals molt llargs i si el perdem tota la planificació de l’excursió se’n va en orris.

A mig camí, quan ja portem una hora caminant, farem una parada a la font nova de can Catà per descansar, jugar i esmorzar. Serà aproximadament cap a les 11.00h.

Cal tenir en compte que:
* És una excursió pensada perquè els que teniu nadons la pugueu fer portant-los dins de la motxilla, davantera tipus Manduca o a l’esquena. Els germans més grans la podran fer caminant.
* Porteu calçat adequat, sobretot els pares que carregueu amb els petits a l’esquena. Els bosc és humit i relliscós.
* Tenim un màxim de 20 places.
* Cal portar: aigua i esmorzar.
* Perquè els que teniu nadons us pugueu planificar els àpats, la idea és a les 2 ser altre cop a casa.

IMPORTANT:
– Cal que us inscriviu a la sortida passant pel Foment C/ Creu dels Molers, 6 baixos, un dimarts o un dijous de 19:30 a 21:30. (93 441 50 21)

Es tracta d’una activitat en família, pel què cap infant podrà participar si no va acompanyat del seu pare/mare o tutor legal que en seran els responsables i en el cas que l’acompanyi un altre adult, aquest serà el seu responsable i tindrà una autorització de la família. El/la Vocal de la sortida (responsable de l’activitat) no es fa responsable dels infants.

– Si no disposeu d’una assegurança que us cobreixi el fer activitats a la muntanya, haurem de tramitar una assegurança temporal de 24h que val 5 euros per cadascú (necessitem els vostres noms, cognoms i DNI).

– Penseu també que ara seria el moment de treure l’assegurança que us cobriria l’activitat de senderisme a la muntanya durant tot l’any el preu pels adults es de 47,40 euros i l’assegurança anual dels nens es de 10,50 euros. A secretaria us informarem d’altres opcions d’assegurances i dels preus de les quotes de soci que també trobareu a la nostra pàgina web.

Us hi esperem!

CASAGEMAS. L’ARTISTA SOTA EL MITE

EXPOSICIÓ AL MUSEU NACIONAL D’ART DE CATALUNYA (MNAC)

Carles Casagemas (Barcelona, 1880 – París, 1901), pintor i literat, fou un gran amic de joventut de Pablo Picasso, a qui acompanyà en el seu primer viatge a París, ciutat on se suïcidà amb només vint anys. Des d’aleshores, la seva figura ha quedat tan vinculada a la vida i l’obra de Picasso que s’ha projectat una gran ombra sobre la seva producció artística. Aquesta mostra pretén restituir la seva condició d’artista tot exposant, per primera vegada i en solitari, la majoria de la seva producció coneguda: un total de 38 obres, 7 olis i la resta dibuixos.

Tot i ser un artista en formació, l’obra de Casagemas presenta una gran varietat de registres, en una recerca constant de l’originalitat i l’emoció. Les escenes de costums o inquietants figures femenines contrasten amb la iconografia del lumpen i els bordells, tot reproduint les preocupacions estètiques i vitals que han interpel·lat l’artista modern. Casagemas es formà al segle xix i morí tot just iniciat el segle xx, però la seva figura sintetitza un període clau de la història de l’art català.

VÍDEO “SALVEM EL TEATRE ARNAU”

Edita el Video Associació Talia Olympia (TOC)

L’acte participatiu “Salvem L’Arnau” celebrat el dia 16 de gener, dins de les Festes de Sant Antoni ha estat un èxit.

El Periódico li ha dedicat dues planes al Teatre Arnau, també ha sortit en molts mitjans de premsa a l’agenda cultural (a banda de les revistes del barri Paralel·lel Oh i l’AVV Sant Antoni i els 5.000 programes).

Es tornarà a fer una altre taula rodona al Poble-sec i en aquests dies l’Enric H. March sortirà en alguns programes de TV. Farem un petit video clip. Recolzament de gent de la cultura com Hernan Boninn, Lluís Cabrera…

Teniu el vídeo al vincle de YouTube adjunt.

EL CONVENI SIGNAT ENTRE ST PERE CLAVER I LA COORDINADORA D’ENTITATS

Sant Pere Claver i la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec signen un conveni per augmentar el servei socioeducatiu als infants del barri

La Fundació Sant Pere Claver ha signat un conveni amb la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec per tal d’augmentar el doble el nombre de places de l’Espai Infància, un projecte socioeducatiu destinat als infants de 7 a 12 anys que necessiten reforç escolar i inclusió comunitària. Concretament, aquest espai de convivència socioeducatiu potencia el reforç escolar i treballar hàbits socioeducatius i alimentaris. “Aquest acord permetrà ampliar i millorar la quantitat i qualitat que s’ofereix a l’espai infància per atendre els infants més vulnerables del Poble-sec”, afirma Carles Descalzi, gerent de la Fundació Sant Pere Claver. Aquesta fundació contribueix en el desenvolupament d’aquest projecte adreçat a la infància en risc amb “una aportació econòmica i una dotació de servei que permetrà doblar el nombre d’infants beneficiats, fent augmentar l’aforament de 40 a 78 les places que fins ara ofertava”, assegura Descalzi.

La Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, la federació que conforma la gran majoria de les entitats i associacions del barri del Poble-sec, ofereix serveis i impulsa diverses activitats per ajudar a millorar la qualitat de vida del conjunt dels veïns. En aquest sentit, Josep Guzmán, president de la Coordinadora valora aquest conveni molt positivament ja que “tot el que sigui tenir suport a nivell institucional pels temes socials de la coordinadora és molt positiu”. A més, Guzmán assegura que és “la primera vegada que ampliem la quantitat i el suport entre les dues entitats”. Des de l’any 2001 la Coordinadora compta amb aquest servei però degut a la falta de recursos econòmics aquest espai no ha pogut créixer fins ara que la fundació “ha volgut treballar aquest tema ampliant el que ja hi és”, recorda.

Els infants beneficiaris d’aquest servei són derivats d’escoles públiques i concertades del barri del Poble-sec, tot i que també poden venir de Serveis Socials, EAPs i de Centres de Salut Mental Infanto-Juvenil (CSMIJs). Aquest servei compta amb la coordinació d’agents socioeducatius professionals en el sector que intervenen en l’àmbit de la infància.

DIPUTACIÓ DE BARCELONA. CONVOCATÒRIA DE SUBVENCIONS A ENTITATS 2015

Fins el dimarts 27 de gener està oberta la convocatòria convocatòria de subvencions de la Diputació de Barcelona a favor d’entitats sense finalitat de lucre en l’àmbit de l’Àrea d’Atenció a les Persones per a aquest any 2015.

Podeu informar-vos-en si seguiu el vincle del web adjunt.

BARCELONA MAGIC LINE

Foment Excursionista de Barcelona

Després de l’èxit de la primera convocatòria, el diumenge 1 de març tindrà lloc la II BARCELONA MAGIC LINE caminada solidària que organitza Sant Joan de Déu per sensibilitzar i recollir fons per als programes d’atenció a les persones més vulnerables.

L’any passat el Foment Excursionista de Barcelona, vam participar a les caminades de 30Km i 10Km, però aquest any ens hem trobat que les rutes de 40, 30 i 20 km. ja tenen tancades les inscripcions. Per tant només ens podrem inscriure a la de 10Km.

Les persones que es vulguin inscriure ho haurem de fer com més aviat millor ja que ens podem trobar que tanquin també les inscripcions de 10km.

El proper dimarts dia 27 farem la inscripció.

El preu d’inscripció a la sortida serà de 10,- euros per la recollida de fons solidari.

La ruta de 10Km. surt de Pl. Espanya entre les 11h i las 13h, puja a la muntanya de Montjuïc i acaba a la Catedral.

ARRIBA LA 20a EDICIÓ DEL BARNASANTS, ALS NOSTRES BARRIS

El Festival Internacional de cantautors d’origen santsenc, BarnaSants, arriba a la seva 20a edició. De nou es desplega per tota l’àrea metropolitana de Barcelona i fora del país amb un gran nombre de concerts d’altíssima qualitat i amb la presència de tot tipus de cantautors de totes les generacions i estils. Pere Camps, fundador i director del festival explica que l’origen d’aquest festival correspon a l’any 1996, “llavors vam decidir fer un petit cicle de cançó d’autor a les Cotxeres de Sants i actualment el festival és reconegut pel seu nom ja que és un festival que va néixer al barri de Sants de Barcelona”. En aquesta edició ha donat la casualitat que no només se celebren els 20 anys del festival sinó també els 20 anys de la desaparició de l’artista Ovidi Montllor: “Ha estat una coincidència que ens permet ajuntar dues coses que en el fons són una: reivindicar la figura de Ovidi un referent de la cultura catalana i de la cançó d’autor, i alhora amb unes propostes escèniques que tenen que veure amb uns valors que defensem al Barnasants”, comenta Camps.

Barnasants es va crear amb la finalitat de reivindicar la cançó d’autor “com un element fonamental de Catalunya, en un temps quan aquesta estava marginada degut als grans nuclis de poder cultural” i per això “vam realitzar el primer festival a les Cotxeres per crear un lloc de trobada amb els cantautors i poder cantar en un escenari per presentar els treballs”, recorda Camps. Una de les activitats previstes per celebrar les dues dècades del festival serà l’exposició “20 anys de Barnasants” que es podrà veure a Cotxeres del 17 al 28 de febrer. L’exposició fixarà la mirada en diversos cantants de noms imprescindibles de la cançó d’autor del nostre temps i, que han deixat moments inoblidables en la història del festival. A partir del 3 de febrer, a l’aparador del Casinet d’Hostafrancs s’exposaran tots els cartells de la història del Barnasants.

A Terrassa, Viladecans, Hospitalet o fins i tot a València se celebrarà el Barnasants amb diverses actuacions. Al districte de Sants-Montjuïc, pioner al festival, com no podia ser d’una altra manera, també s’hi habilitaran diversos espais com el Centre Cultural Albareda, al Poble-sec, que comptarà amb l’actuació de 10 artistes com Joana de Diego o Kike Ubieto. Al Casinet d’Hostafrancs es faran quatre concerts, entre els quals Joan Amèric, Feliu Ventura, o Chivo Chivato actuaran. El 4 d’abril es farà l’únic concert a les Cotxeres de Sants on tindrà lloc l’espectacle “Cançons d’amor i anarquia” per Joan Isaac i que farà un repàs a tot tipus de cançons llibertàries de tots els temps. A més, la sala Koitton Club també comptarà amb diversos concerts de petit format on hi actuarà Jordi Gas o Marc Arrufat.

PROJECTE PER RECUPERAR L’HORT DE LA FONT TROBADA

La Plataforma per la recuperació de l’antic hort de la Font Trobada ha dissenyat un projecte per recuperar una àrea autogestionada destinada al conreu, en què s’impulsi l’aprenentatge sobre l’agricultura i conreus locals. Es tracta de l’esplanada que es troba per sobre del camp de futbol de la Satalia i de l’Institut Carles I. L’hort de la Font Trobada és un dels pocs horts històrics del Poble-sec que està abandonat des de fa molts anys, i durant un temps va tenir un ús esportiu per part d’un col·lectiu bolivià que hi jugava a futbol.

Aquesta plataforma, formada per deu membres, va néixer al juny passat amb l’objectiu de “recuperar aquest terreny per posar-hi un hort i alhora conscienciar al barri de tenir una alimentació natural i ecològica”, assegura Josep Pérez membre de la plataforma. En aquest sentit, aquest projecte planteja quatre objectius específics d’àmbit agrícola, pedagògic, social i alimentari. Segons la plataforma, no cal preocupar-se per la xarxa d’aigua ja que hi ha suficient amb la que surt de la font per poder regar l’hort, “ja que aquesta treu un cabal aproximat d’1 litre cada minut i mig i l’anàlisi fisico-químic de l’aigua compleix la qualitat exigida a un aigua de reg natural”.

Durant aquests mesos la plataforma ha treballat per difondre al barri el projecte que han estat dissenyant i que durant els propers dies presentaran al Districte de Sants-Montjuïc amb qui hauran de negociar la cessió dels terrenys per tal de transformar-los en horts per l’ús del conjunt dels veïns del barri: “És tracta d’un projecte de cara al barri, un espai de trobada, és a dir, un equipament més pel barri, i per a què gent gran, petits i joves es puguin trobar, o fins i tot que les escoles puguin apropar-se amb els alumnes i aquests tinguin un contacte directe amb la terra i amb l’ecologia” exposa Pérez. D’aquesta manera, aquest passat mes de desembre la plataforma va engegar una recollida de signatures “per poder tenir el recolzament d’associacions i escoles i demostrar a l’Ajuntament que es tracta d’un projecte col·lectiu i d’interès general pel barri”.

Des del Districte de Sants-Montjuïc, el seu gerent Francesc Jiménez, confirma que encara no els hi ha arribat la proposta. També ha recordat que fa tres anys es va voler transformar aquest espai en un hort urbà però degut a l’alt cost econòmic que suposava es va descartar el projecte. Tot i això, Jiménez diu que des del Districte no estan tancats en replantejar el projecte però “hauríem de ser capaços entre tots en disminuir els costos d’utilització de la xarxa d’aigua de la ciutat i l’ús de subministrament elèctric a la zona”.

CONVENI DE SANT PERE CLAVER I LA COORDINADORA D’ENTITATS PER L’ESPAI D’INFÀNCIA

Sant Pere Claver signa un conveni amb la Coordinadora d’Entitats del Poble Sec per doblar el nombre de places de l’Espai Infancia.

• El projecte socioeducatiu és un espai de convivència per infants que necessiten reforç escolar i inclusió comunitària.

• La majoria de nens i nenes beneficiaris d’aquest servei són un col·lectiu vulnerable derivat per les escoles del barri.

Podeu llegar el contingut complet de la nota de premsa en el fitxer pdf adjunt.

MARATÓ DE DONANTS DE SANG

Avui divendres comença la Marató de Donants de Sang 2.0, que es farà fins al 23 de gener als principals hospitals del país i a la Torre Agbar de Barcelona. Amb l’eslògan “Donar sang et fa gran”, la campanya vol aconseguir que els ciutadans més joves s’incorporin a l’hàbit de la donació de sang.

Tot i que una de cada tres donacions la fa un menor de 35 anys, calen 25.000 nous donants joves per substituir les persones que deixen de donar sang, ja sigui perquè han complert 65 anys o perquè algun motiu els impedeix tornar a donar.

Per tot això, les persones joves seran els protagonistes d’aquesta edició de la Marató. Ells s’encarregaran de dinamitzar les xarxes socials per aconseguir mobilitzar els 7.000 donants de sang que es calcula que caldrà per recuperar les reserves després de les Festes de Nadal.

La Direcció General de Joventut també vol sumar-se a la Marató i per això us demanem que col·laboreu a difondre la campanya entre el màxim de persones joves. Busquem nous joves donants de sang!

Podeu accedir a tota la informació i seguir les novetats sobre la Marató clicant a aquests enllaços:

http://www.donarsang.gencat.cat/
http://jovecat.gencat.cat/ca/