Daily Archives: 26 de desembre de 2014

NADAL A LES PARRÒQUIES DE SANTS-MONTJUÏC

El Nadal també arriba a les parròquies de tots els barris de Sants-Montjuïc amb diverses activitats pels veïns i veïnes, com la tradicional Missa del Gall, la missa del Pollet, campanyes solidàries o concerts.

A la parròquia de Santa Maria de Sants se celebra la missa del Pollet a les sis de la tarda del dia 24, “on preparem per als infants la celebració de l’eucaristia i hi venen diversos músics per engrescar als nens i, també, a la gent gran que també s’hi apunta”. Per altra banda, a les onze de la nit té lloc la missa del Gall: “Ha estat preparada per la comissió de litúrgia de la parròquia que organitzen el muntatge de la celebració”, comenta Josep Lluís Socias, rector de la parròquia santsenca.

La parròquia de Sant Medir ja fa dies que s’encarrega de fer una recollida d’aliments dins del procés solidari que organitza la parròquia. D’aquesta manera es vol atenuar els efectes de la crisi econòmica i “amb el banc d’aliments es podran fer unes millors aportacions a les famílies” destaca Enric Subirà, rector d’aquesta parròquia. Pel que fa a les celebracions de Nadal, a les deu de la nit comença la Missa del Gall on hi actua la Coral de Sant Medir: “És una missa molt entranyable i sobretot és un missatge de pau i convivència”, descriu Subirà. L’endemà, Nadal se celebra la missa a les onze, dotze i a les vuit del vespre. Per Sant Esteve hi haurà el tradicional concert de la Coral Sant Medir on hi hauran unes 150 veus cantant. Dissabte i diumenge per la tarda es farà la interpretació dels pastorets que organitza el Teatre de Sant Medir i la nit de cap d’any organitzen una revetlla popular a la placeta de davant la parròquia bordetenca, oberta a tot el veïnat i amb les campanades amb viu.

Al barri del Poble-sec, la parròquia de Santa Madrona realitza la missa del Pollet a les set de la tarda del dia 24: “ja fa uns anys que es fa, i va molt dirigida als infants però la gent gran que no vol anar a dormir tard, aprofiten i venen”, explica Josep Catà, rector de la parròquia de Santa Madrona. En aquesta missa hi participen tots els rectors de les diferents parròquies així com les famílies dels infants. A més, cada parròquia realitza la missa del Gall a mitja nit del 24: “La parròquia de Sant Salvador se celebra a les onze i a les altres parròquies, a Sant Pere Claver i Lourdes, a les dotze”. El dia de Nadal les misses són celebrades als mateixos horaris que un dia festiu.

A les parròquies dels barris de la Marina s’han realitzat activitats solidàries al llarg d’aquests últims dies: “L’esplai que tenim ha fet una recollida en el mercat i també hem tingut cert interès en ajudar-nos entre tots a través del Banc d’Aliments i Càritas”. En relació a les celebracions de Nadal, els artistes de la Marina ajuden en recrear els pessebres a l’accés de les parròquies de la Mare de Déu del Port i de Sant Bartomeu. Aquesta última parròquia celebra la missa del Pollet el 24 a les set de la tarda i la parròquia de la Mare de Déu de Port organitza la Missa del Gall, amb un ressopó final de convivència. El dia de Nadal i Sant Esteve continuaran les celebracions amb els horaris habituals de les parròquies.

EL PERIÓDICO DE CATALUNYA PARLA DELS ATRACTIUS DEL POBLE-SEC

Text publicat a El Periódico de Catalunya el dia 24 de desemebre

«Cada cop hi ha més atractius que porten la gent al Poble-sec»

Carme Escales. Barcelona

La interpretació del Narcís, el personatge amb paràlisi cerebral lleu d’‘El cor de la ciutat’ (TV-3), va deixar empremta en el currículum de Ferran Carvajal. L’actor de Vilafranca del Penedès és ara el sergent Trotter a ‘La ratonera’, d’Agatha Christie, al Poble-sec, on viu.
Un gran espai diàfan, proveït d’àmplies taules de treball que ocupen professionals liberals, autònoms, petits emprenedors, creatius, dissenyadors, arquitectes o artistes. És un espai de coworking i no està a l’interior d’una antiga nau fabril rehabilitada al 22@. És al Poble-sec, el barri que, segons un dels seus veïns, l’actor Ferran Carvajal (Vilafranca del Penedès, 1976), «en els últims anys s’està modernitzant i enriquint molt gràcies a les aportacions de veïns i de gent que ha vingut a instal·lar-se o a treballar-hi».
En aquest gran espai compartit per treballar, que va obrir les portes al número 27 del carrer de Blesa, el mes de gener del 2013, van començar treballant-hi dos coworkers i avui hi porten a terme la seva jornada laboral cada dia 80 professionals. Entre ells, Ferran Carvajal, el coreògraf, actor, ballarí i cofundador de Thorus Arts, una plataforma de creació i suport a l’art. Carvajal és també copropietari del bar Seco i soci de l’associació cultural associada a aquest negoci.
«La nostra filosofia és intentar mantenir la idea d’un bar de barri amb productes locals i, al mateix temps, que sigui un canal d’implicació amb el veïnat, amb l’oferta pròpia del bar i a través de l’associació cultural del bar Seco», explica l’actor i veí. «Des de l’associació, participem en l’organització d’actes al barri, sobretot en la gestió de la seva festa major, per a la qual muntem concerts i propostes infantils i esdeveniments culturals i gastronòmics», afegeix Carvajal.

Centre cívic exemplar

L’actor que va formar part de l’elenc de Nissaga de poder: l’herència i d’ Infidels, les dues sèries de Televisió de Catalunya, destaca molt en positiu la tasca del Centre Cívic del Poble-sec com a pol aglutinador d’entitats culturals i d’associacions veïnals del barri. «De la seva coordinadora d’entitats forma part l’associació cultural del Seco. És un dels pocs centres cívics que treballen amb codirecció del districte i del mateix barri a través de les seves moltíssimes entitats», explica el veí. «Gestiona, entre altres projectes, La cuina del món, una trobada intercultural que promou el coneixement i l’aproximació de les diferents cultures a través de la gastronomia pròpia de cada país», descriu Carvajal.
«El teixit d’associacionisme del Poble-sec és un dels més grans de Barcelona. Per nombre d’entitats culturals en relació amb l’extensió del barri aquest teixit social és immens. Hi ha moltíssim moviment associatiu», assenyala també un expert en moviment. Carvajal és responsable precisament d’aquest element, el moviment , en l’obra de teatre El President, que Carme Portaceli dirigeix al TNC.
Carvajal compagina les seves actuacions amb la seva feina de coreògraf i assistent de moviment. «Igual que l’atenció a la llum, l’escenografia i el vestuari, a l’escenari teatral també és clau el moviment», apunta l’expert. L’actor i coreògraf beu del seu domini de la dansa, disciplina en la qual es va iniciar en el món de l’espectacle durant els seus primers anys de carrera al costat de la Fura dels Baus i la companyia de dansa Àngels Margarit.

A peu a la feina

L’intèrpret de les limitacions psíquiques i físiques de l’entranyable Narcís, personatge de la sèrie de TV-3 El cor de la ciutat, que mostrava una lleu paràlisi cerebral, ara –i fins al dia 25 de gener– encarna el sergent Trotter a l’obra d’Agatha Christie La ratonera. El Teatre Apolo acull la representació d’aquesta obra que ja han vist més de 10 milions d’espectadors al món, i que fa 62 anys que triomfa ininterrompudament a Londres, amb diversos rècords Guinness . És a més a més l’obra més vista a Barcelona el 2014.
En una passejada, Carvajal es planta cada tarda al teatre de l’avinguda del Paral·lel. «No sempre passa, però ara, gran part de les meves hores de feina les passo al barri on visc des de fa sis anys», explica. Abans, el Raval va ser el seu barri, no gaire lluny de l’actual però «menys tranquil que el Poble-sec», compara. «Aquí vaig trobar una vivenda que m’interessava, a la falda de la muntanya, i més tranquil·litat», afirma. «I abans no coneixia el Poble-sec», afegeix. «És que aquest és un barri on no véns de passada. Si no hi tens alguna cosa, no véns. I, a més a més, la gravetat natural de la muntanya fa que la gent del barri es mogui, normalment, des de casa seva cap al Paral·lel. Si no hi ha alguna cosa que t’atrau molt, no puges», precisa.
«Afortunadament –afegeix– , cada vegada hi ha més atractius que porten la gent cap al barri. Hi ha artesans que comencen a obrir-hi els seus tallers. I terrasses i carrers de vianants que busquen l’equilibri entre l’oci i el descans, en benefici de tots», acaba dient .

MEDALLA AL MÈRIT DE LA CIUTAT DE BARCELONA PER A LA SALSETA DEL POBLE-SEC

El Ple de l’Ajuntament de Barcelona ha atorgat a La Salseta del Poble-sec la medalla d’or de la Ciutat, la qual els serà lliurada els primers mesos de 2015.

Els motius de la concessió queden expressats en l’ordre del dia del Plenari de la següent forma:

(2410/14) ATORGAR la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona a La Salseta del Poble Sec per la seva contribució a la recuperació de la democràcia, la festa i els balls al carrer.