Monthly Archives: desembre 2014

8ns PREMIS DONA I ESPORT

L’Ajuntament de Barcelona ha obert la convocatòria per a la presentació de candidatures a la 8a edició dels premis Dona i Esport.

Les modalitats són:
· Premi Mireia Tapiador a la Promoció de l’Esport
· Premi a la Dona Esportista
· Premi al Mitjà de Comunicació
· Premi al Club Esportiu

Podeu consultar la convocatòria i les bases en els documents adjunts així com també el formulari i autorització necessaris per a la presentació de qualsevol candidatura. El procés d’admissió clourà el 13 de gener de 2015.

Enguany, com a novetat d’aquesta edició, els premis compten amb una dotació econòmica que el jurat podrà atorgar a cadascuna de les modalitats.
És important repassar amb atenció els requisits i la documentació necessària per poder presentar les candidatures.

Els premis Dona i Esport volen fer visible el paper de les dones en l’esport, fent un reconeixement a les dones esportistes o promotores de l’esport, als clubs que promocionen l’esport femení i als mitjans i/o periodistes que s’hagin significat en aquest àmbit.

NADAL A LES PARRÒQUIES DE SANTS-MONTJUÏC

El Nadal també arriba a les parròquies de tots els barris de Sants-Montjuïc amb diverses activitats pels veïns i veïnes, com la tradicional Missa del Gall, la missa del Pollet, campanyes solidàries o concerts.

A la parròquia de Santa Maria de Sants se celebra la missa del Pollet a les sis de la tarda del dia 24, “on preparem per als infants la celebració de l’eucaristia i hi venen diversos músics per engrescar als nens i, també, a la gent gran que també s’hi apunta”. Per altra banda, a les onze de la nit té lloc la missa del Gall: “Ha estat preparada per la comissió de litúrgia de la parròquia que organitzen el muntatge de la celebració”, comenta Josep Lluís Socias, rector de la parròquia santsenca.

La parròquia de Sant Medir ja fa dies que s’encarrega de fer una recollida d’aliments dins del procés solidari que organitza la parròquia. D’aquesta manera es vol atenuar els efectes de la crisi econòmica i “amb el banc d’aliments es podran fer unes millors aportacions a les famílies” destaca Enric Subirà, rector d’aquesta parròquia. Pel que fa a les celebracions de Nadal, a les deu de la nit comença la Missa del Gall on hi actua la Coral de Sant Medir: “És una missa molt entranyable i sobretot és un missatge de pau i convivència”, descriu Subirà. L’endemà, Nadal se celebra la missa a les onze, dotze i a les vuit del vespre. Per Sant Esteve hi haurà el tradicional concert de la Coral Sant Medir on hi hauran unes 150 veus cantant. Dissabte i diumenge per la tarda es farà la interpretació dels pastorets que organitza el Teatre de Sant Medir i la nit de cap d’any organitzen una revetlla popular a la placeta de davant la parròquia bordetenca, oberta a tot el veïnat i amb les campanades amb viu.

Al barri del Poble-sec, la parròquia de Santa Madrona realitza la missa del Pollet a les set de la tarda del dia 24: “ja fa uns anys que es fa, i va molt dirigida als infants però la gent gran que no vol anar a dormir tard, aprofiten i venen”, explica Josep Catà, rector de la parròquia de Santa Madrona. En aquesta missa hi participen tots els rectors de les diferents parròquies així com les famílies dels infants. A més, cada parròquia realitza la missa del Gall a mitja nit del 24: “La parròquia de Sant Salvador se celebra a les onze i a les altres parròquies, a Sant Pere Claver i Lourdes, a les dotze”. El dia de Nadal les misses són celebrades als mateixos horaris que un dia festiu.

A les parròquies dels barris de la Marina s’han realitzat activitats solidàries al llarg d’aquests últims dies: “L’esplai que tenim ha fet una recollida en el mercat i també hem tingut cert interès en ajudar-nos entre tots a través del Banc d’Aliments i Càritas”. En relació a les celebracions de Nadal, els artistes de la Marina ajuden en recrear els pessebres a l’accés de les parròquies de la Mare de Déu del Port i de Sant Bartomeu. Aquesta última parròquia celebra la missa del Pollet el 24 a les set de la tarda i la parròquia de la Mare de Déu de Port organitza la Missa del Gall, amb un ressopó final de convivència. El dia de Nadal i Sant Esteve continuaran les celebracions amb els horaris habituals de les parròquies.

EL PERIÓDICO DE CATALUNYA PARLA DELS ATRACTIUS DEL POBLE-SEC

Text publicat a El Periódico de Catalunya el dia 24 de desemebre

«Cada cop hi ha més atractius que porten la gent al Poble-sec»

Carme Escales. Barcelona

La interpretació del Narcís, el personatge amb paràlisi cerebral lleu d’‘El cor de la ciutat’ (TV-3), va deixar empremta en el currículum de Ferran Carvajal. L’actor de Vilafranca del Penedès és ara el sergent Trotter a ‘La ratonera’, d’Agatha Christie, al Poble-sec, on viu.
Un gran espai diàfan, proveït d’àmplies taules de treball que ocupen professionals liberals, autònoms, petits emprenedors, creatius, dissenyadors, arquitectes o artistes. És un espai de coworking i no està a l’interior d’una antiga nau fabril rehabilitada al 22@. És al Poble-sec, el barri que, segons un dels seus veïns, l’actor Ferran Carvajal (Vilafranca del Penedès, 1976), «en els últims anys s’està modernitzant i enriquint molt gràcies a les aportacions de veïns i de gent que ha vingut a instal·lar-se o a treballar-hi».
En aquest gran espai compartit per treballar, que va obrir les portes al número 27 del carrer de Blesa, el mes de gener del 2013, van començar treballant-hi dos coworkers i avui hi porten a terme la seva jornada laboral cada dia 80 professionals. Entre ells, Ferran Carvajal, el coreògraf, actor, ballarí i cofundador de Thorus Arts, una plataforma de creació i suport a l’art. Carvajal és també copropietari del bar Seco i soci de l’associació cultural associada a aquest negoci.
«La nostra filosofia és intentar mantenir la idea d’un bar de barri amb productes locals i, al mateix temps, que sigui un canal d’implicació amb el veïnat, amb l’oferta pròpia del bar i a través de l’associació cultural del bar Seco», explica l’actor i veí. «Des de l’associació, participem en l’organització d’actes al barri, sobretot en la gestió de la seva festa major, per a la qual muntem concerts i propostes infantils i esdeveniments culturals i gastronòmics», afegeix Carvajal.

Centre cívic exemplar

L’actor que va formar part de l’elenc de Nissaga de poder: l’herència i d’ Infidels, les dues sèries de Televisió de Catalunya, destaca molt en positiu la tasca del Centre Cívic del Poble-sec com a pol aglutinador d’entitats culturals i d’associacions veïnals del barri. «De la seva coordinadora d’entitats forma part l’associació cultural del Seco. És un dels pocs centres cívics que treballen amb codirecció del districte i del mateix barri a través de les seves moltíssimes entitats», explica el veí. «Gestiona, entre altres projectes, La cuina del món, una trobada intercultural que promou el coneixement i l’aproximació de les diferents cultures a través de la gastronomia pròpia de cada país», descriu Carvajal.
«El teixit d’associacionisme del Poble-sec és un dels més grans de Barcelona. Per nombre d’entitats culturals en relació amb l’extensió del barri aquest teixit social és immens. Hi ha moltíssim moviment associatiu», assenyala també un expert en moviment. Carvajal és responsable precisament d’aquest element, el moviment , en l’obra de teatre El President, que Carme Portaceli dirigeix al TNC.
Carvajal compagina les seves actuacions amb la seva feina de coreògraf i assistent de moviment. «Igual que l’atenció a la llum, l’escenografia i el vestuari, a l’escenari teatral també és clau el moviment», apunta l’expert. L’actor i coreògraf beu del seu domini de la dansa, disciplina en la qual es va iniciar en el món de l’espectacle durant els seus primers anys de carrera al costat de la Fura dels Baus i la companyia de dansa Àngels Margarit.

A peu a la feina

L’intèrpret de les limitacions psíquiques i físiques de l’entranyable Narcís, personatge de la sèrie de TV-3 El cor de la ciutat, que mostrava una lleu paràlisi cerebral, ara –i fins al dia 25 de gener– encarna el sergent Trotter a l’obra d’Agatha Christie La ratonera. El Teatre Apolo acull la representació d’aquesta obra que ja han vist més de 10 milions d’espectadors al món, i que fa 62 anys que triomfa ininterrompudament a Londres, amb diversos rècords Guinness . És a més a més l’obra més vista a Barcelona el 2014.
En una passejada, Carvajal es planta cada tarda al teatre de l’avinguda del Paral·lel. «No sempre passa, però ara, gran part de les meves hores de feina les passo al barri on visc des de fa sis anys», explica. Abans, el Raval va ser el seu barri, no gaire lluny de l’actual però «menys tranquil que el Poble-sec», compara. «Aquí vaig trobar una vivenda que m’interessava, a la falda de la muntanya, i més tranquil·litat», afirma. «I abans no coneixia el Poble-sec», afegeix. «És que aquest és un barri on no véns de passada. Si no hi tens alguna cosa, no véns. I, a més a més, la gravetat natural de la muntanya fa que la gent del barri es mogui, normalment, des de casa seva cap al Paral·lel. Si no hi ha alguna cosa que t’atrau molt, no puges», precisa.
«Afortunadament –afegeix– , cada vegada hi ha més atractius que porten la gent cap al barri. Hi ha artesans que comencen a obrir-hi els seus tallers. I terrasses i carrers de vianants que busquen l’equilibri entre l’oci i el descans, en benefici de tots», acaba dient .

MEDALLA AL MÈRIT DE LA CIUTAT DE BARCELONA PER A LA SALSETA DEL POBLE-SEC

El Ple de l’Ajuntament de Barcelona ha atorgat a La Salseta del Poble-sec la medalla d’or de la Ciutat, la qual els serà lliurada els primers mesos de 2015.

Els motius de la concessió queden expressats en l’ordre del dia del Plenari de la següent forma:

(2410/14) ATORGAR la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona a La Salseta del Poble Sec per la seva contribució a la recuperació de la democràcia, la festa i els balls al carrer.

MAUMAU NYE 2015

El pròxim 31/12 no et perdis l’especial Maumau New Years Eve 2015! Amb els dj’s Moreno per Tutto i Boogie Junkies!

Compra l’entrada anticipada amb copa Premium inclosa per només 12eu!

Venda al mateix maumau en horari d’apertura al públic, per reserves o qualsevol info escriu-nos a info@maumaubarcelona.com.

Molt bon any 2015!

PROCÉS DE PARTICIPACIÓ CIUTADANA SOBRE UN NOU PLA D’USOS DEL POBLE-SEC

Ja s’ha engegat el procés de participació ciutadana per tal de redactar el nou Pla d’Usos del Poble-sec. Dissabte al matí, a la plaça del Sortidor i Santa Madrona es va informar i recollir l’opinió sobre la convivència entre els establiments i el descans veïnal, les zones amb més densitat d’establiments, i tot allò que els veïns es preguntaven sobre la convivència i el model comercial del barri del Poble-sec. D’aquesta manera, el Districte de Sants-Montjuïc, juntament amb el Comissionat de Participació Ciutadana i Associacionisme van obrir un procés de participació ciutadana sobre el pla d’usos, que està en procés d’elaboració. Josep Guzman, representant de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec al pla d’usos explica que amb aquesta jornada “es vol donar a conèixer des del grup impulsor, que és un pla d’usos, ja que s’ha de donar a conèixer el significat, origen i final d’aquest moviment urbanístic”.

“Es tracta d’una eina legal, participativa, que recull les opinions sobre els temes de convivència dels veïns del barri”, comenta l’Anna representant del grup impulsor del pla d’usos del Poble-sec . En aquest cas, l’Anna explica que “està enfocat en el cas d’espais de pública concurrència ja que hem tingut problemes al carrer Blai i ens agradaria poder tenir garanties de convivència”. En aquesta primera jornada informativa es van recollir aportacions individuals sobre allò que cadascú pensa que ha de ser el seu barri”, descriu la Judith, voluntària de la Coordinadora d’Entitats. La segona i tercera jornades participatives estan dissenyades amb format de debat ciutadà i es desenvoluparan totes dues al Centre Cultural Albareda el proper dimecres 17 de desembre i, la segona i última, el proper 8 de gener. Posteriorment “es redactarà el pla d’usos, s’aprovarà, es posarà la informació pública i es podran fer al·legacions durant quinze dies i ja quedarà tancat” informa la Judith. “Em sembla molt bé que es faci aquesta jornada ja que pots dir la teva en aquests papers i plafons que s’han instal·lat”, relata la Irene, veïna del Poble-sec.

L’HORT DE LA FONT TROBADA

Des de La Base va sorgir ja fa uns mesos un petit grup per treballar en donar un nou ús a l’esplanada d’on antigament es trobava la Font Trobada i ara és el moment per què el projecte agafi empenta. Actualment estem donant a conèixer el treball inicial que s’ha fet fins ara, i volem construire pais per mirar de sumar forces per a tirar-lo endavant.

La idea és senzilla: l’objectiu és recuperar l’antic hort de La Font Trobada, actualment abandonat, per tal de convertir-lo en una àrea autogestionada destinada al conreu, en què s’hi impulsi l’aprenentatge sobre l’agricultura i conreus locals, a més de ser un nou espai públic de socialització pel veïnat i entitats del barri del Poble Sec. La idea és senzilla, però posar-ho en joc no ho és tant, i per tant, necessitem la col·laboració i recolzament de tot aquell que hi estigui interessat. Com a primer pas, es proposa crear una plataforma reivindicativa entre associacions, entitats, veïns i veïnes interessades per tal de recollir signatures i elaborar una estratègia per reclamar l’espai al districte de Sants-Montjuïc, responsable actual dels terrenys de l’antiga horta

JAVIER VELASCO I L’ESCOLA PERÚ, GUARDONATS ALS XXIII PREMIS SANTS-MONTJUÏC

L’escola Perú i Javier Velasco van rebre els premis Sants-Montjuïc, aquest passat divendres en un acte que va celebrar-se a la sala de plens de la seu del Districte de Sants-Montjuïc. Es tracta d’uns premis anuals que volen ser un reconeixement a la gran tasca que realitzen entitats i persones en benefici dels nostres barris. El portaveu del jurat, Enric Jara, va ser l’encarregat de llegir l’acta de la reunió celebrada el passat 3 de desembre on es van consensuar els guardonats per part dels membres del jurat i del consell ciutadà.

El veí del barri i geganter del Poble-sec, Javier Velasco Quirós, nascut l’any 1946 i gran activista en diferents àmbits de la cultura popular del barri va rebre el guardó al reconeixement individual. Entre els anys setanta i vuitanta, Velasco va implicar-se en totes aquelles activitats que feien les associacions de pares i mares de diferents escoles. A més, durant els vuitanta, va entrar a la junta directiva de l’Associació de Veïns i Comerciants del Carrer Poeta Cabanyes, i més tard a l’Associació de Comerciants del Poble-sec. Des del 2008, forma part de la junta directiva de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, des d’on s’encarrega de preparar la Festa Major del Poble-sec. Velasco va expressar tot el que representa el barri del Poble-sec per ell: “Col·laboro al dia a dia del barri per aconseguir que tots els veïns i veïnes se sentin com a casa” i “hem de continuar treballant plegats, entitats, tècnics, particulars, administració… per tal que tots els veïns i veïnes de Barcelona se sentin orgullosos de viure en una ciutat on el primer siguin les persones”.

En la categoria de reconeixement col·lectiu, el Premi Sants-Montjuïc va ser per l’Escola Perú del carrer Sagunt. Aquest centre públic, d’educació infantil i primària va ser guardonat pel seu servei al barri de Sants, aquesta escola destaca per haver participar en totes les festes, esdeveniments i actes que se celebren durant l’any al barri. A més, l’escola Perú ha impulsat la solidaritat entre els pobles, races i cultures, per tal de fomentar entre els alumnes la creativitat. La directora del centre, Nanda Botines, va encarregar-se de recollir el premi, que va voler dedicar “per tots els nens i nenes que han passat per l’escola, el professorat, pares i mares que recolzen i confien en la tasca i totes aquelles entitats públiques i privades que col·laboren amb l’escola”. També va agrair al Districte el suport que els ha donat en els últims mesos “en les obres de millora i construcció de la cuina que tot just s’ha acabat i que ens permetrà viure millor fins el nostre trasllat a Can Batlló”.

Per la seva banda, el regidor del Districte de Sants-Montjuïc, Jordi Martí, va felicitar als premiats i també va centrar-se en el que signifiquen aquests guardons: “En el fons el que representen avui és allò que defineix els nostres barris, les ganes de fer bé les coses, de ser solidari, de ser cooperatius i d’estar sempre a tot arreu”. Joaquim Mestres, president del Districte, va recalcar que “en el premi individual es reconeix una gran implicació comunitària i, en el col·lectiu, una gran trajectòria d’una institució que ha treballat en l’àmbit de l’educació, i que enguany ha treballat la multiculturalitat des dels valors i el compromís cívic”. Finalment, l’Orfeó Atlàntida va oferir un concert per tots els assistents que també van poder gaudir d’un piscolabis.

CONVOCATÒRIA ORDINÀRIA SUBVENCIONS 2015 AJUNTAMENT DE BARCELONA

La convocatòria de Convocatòria General de Subvencions de l’Ajuntament de Barcelona per a l’any 2015 ha avançat el termini per a la presentació de sol·licituds, que serà del 29 de novembre al 18 de desembre de 2014.

El llibret de la convocatoria, properament es publicarà al web www.bcn.cat la convocatòria. La majoria de programes han estat modificats en redacció, criteris o requisits.

Els models de sol·licitud i de projecte es podran recollir a les Oficines d’Atenció al Ciutadà (OAC’s), o bé descarregar-se al web www.bcn.cat a l’inici del període de presentació (29 de novembre), per evitar que hi hagin registres abans d’hora.

LA MARATÓ DE TV3 AL POBLE-SEC. BALANÇ

La recaptació final de la 7a diada de la Marato TV3 al Poble-sec es de 4.020,- €.

Moltes gràcies a tothom que ha fet possible aquesta xifra.

A més, volem indicar els números premiats de la rifa solidària:

Menú degustació La Cañota: 385
Entrades per a El Molino: 154 i 478
Cistella Comerciants: 618

Associació s’Amics de la Plaça de Santa Madrona i Parròquia de Lurdes.