L’EDIFICI DEL PARC DE BOMBERS DEL CARRER LLEIDA ES CONVERTIRÀ EN UN NOU PARC DE LA PREVENCIÓ

Aquest mes de novembre comencen les obres a l’antic Parc de Bombers del carrer Lleida, al barri del Poble-sec, per construir-se un nou equipament format per un espai museístic i un centre de formació, divulgació i exposicions dedicat a la prevenció del risc. Es tracta d’un edifici que es va edificar l’any 1929 i va ser “el primer edifici de l’estat espanyol construït expressament per una caserna de bombers ja que fins llavors tots eren edificis aprofitats”, segons Toni Galilea, president de la Plataforma per a la Defensa del Patrimoni Històric de Bombers. A partir d’aquí, Galilea explica que va animar a diverses entitats de bombers a “defensar aquest edifici que és patrimoni ja que no podíem consentir que s’enderroqués com l’edifici de l’Eixample”. Després de molts anys de lluita i d’algun xoc de legitimitats entre l’escola Jacint Verdaguer, situada al costat de l’antiga caserna, i la plataforma, el canvi de govern “va saber apreciar aquesta sensibilitat i finalment ho hem aconseguit”, opina Galilea.

En aquest sentit, l’Ajuntament de Barcelona recupera i converteix l’antic Parc de Bombers del Poble-sec, situat al carrer Lleida, en un Parc de la Prevenció amb la presència de més de mil peces de la col·lecció històrica de Bombers. En aquest sentit, Galilea defineix aquest nou espai com “un lloc on s’hi exposen i estan elements antics i històrics, ja que dins d’aquest edifici pot estar el primer camió de bombers de vapor de l’any 1835, així com peces antigues del segle XIX i XX d’un valor històric molt important”. D’aquesta manera, en aquest nou equipament cultural es narrarà i s’exposarà la història dels bombers de Barcelona interrelacionant-la amb la mateixa història de la ciutat. A la vegada, es vol transmetre i promoure la recerca i la divulgació de coneixements en prevenció i autoprotecció en emergències i catàstrofes per convertir-se en un centre líder i referent en la divulgació obert a la ciutat i al món.

Des del districte de Sants-Montjuïc, el gerent Francesc Jiménez explica que aquest edifici va ser tancat l’any 2000 després de tenir alguns usos provisionals i l’any 2003 va ser la seu central dels Jocs Olímpics de bombers i policies que es van fer a Barcelona. Més tard, l’any 2005 els espais de la caserna de bombers van acollir unes dependències del cos de policia. Jiménez també recorda que l’escola Jacint Vedaguer havia reclamat poder utilitzar l’edifici de bombers per la seva ampliació i, segons el gerent, “en aquest mandat vam acordar que l’escola s’ampliés a partir d’una nova edificació prenent una part del terreny que estava cedit a la fira”. A més, Jiménez comunica que aquest projecte tindrà un cost total de rehabilitació d’uns dos milions d’euros i es creu que ja estarà disponible a finals de l’any que vinent. D’aquesta manera, l’espai passarà de 1.095 m2 als 1.433 m2 un cop finalitzin les obres.

Comments are closed.