LA COORDINADORA D’ENTITATS DEL POBLE-SEC CELEBRA 25 ANYS

La Coordinadora d’Entitats de Poble Sec compleix enguany 25 anys, i per commemorar-ho, el passat dimarts es va organitzar una xerrada amb els tres presidents que ha tingut la federació des que es va crear: el president actual, Josep Guzmán; el president honorífic, Jordi Romeu; i el president del mandat anterior, Amadeu Quintana. La Biblioteca Francesc Boix va acollir als tres presidents i a una sala plena de veïns, amics, i col·laboradors que es van mostrar molt participatius durant l’esdeveniment.

La xerrada va seguir una perspectiva històrica, explicant el procés que el barri del Poble-sec ha tingut des de l’inici de la Coordinadora, que actualment agrupa més d’una vuitantena d’associacions, fins a l’actualitat. La va iniciar el primer president de la Coordinadora d’Entitats de Poble Sec, Jordi Romeu, que va explicar els primers passos de la federació, que va començar a caminar amb la creació del Popular l’any 1986. Aquest camí va fer els seus primers moviments als sopars d’associació que se celebraven dins de la mateixa Biblioteca Boix. Segons Jordi Romeu, “hi venia gent del barri per crear un espai crític”. A partir de les propostes que hi sorgien, es va teixir el futur del barri del Poble-sec. Romeu recordava junt amb el president actual, Josep Guzmán, les condicions en les estava el barri de Poble-sec abans dels canvis executats al llarg dels anys. El president actual assegurava que el Poble-sec “s’havia convertit en un barri dormitori i en un barri envellit”. El president que va exercir des de l’any 2009 fins al 2012, Amadeu Quintana, va incidir en que fou el canvi de xip que va impulsar a la Coordinadora “al generar projectes nous que vertebressin el territori i que ens impulsessin”. Aquesta evolució la van fer juntament amb l’Ajuntament, però sobre tot amb la col·laboració del veïnat. El President actual de la Coordinadora, Josep Guzmán, va explicar algunes de les iniciatives que es van dur a terme. Es va donar protagonisme al Casal Concòrdia i al seu programa dedicat a la infància. Guzmán va remarcar que “tots els serveis que dona la Coordinadora els dona de franc”, fet que recalca l’esperit altruista de l’entitat.

La immigració va ser un tema recurrent durant tot l’esdeveniment. Es van recordar les dificultats degudes a la manca de recursos per satisfer les necessitats dels nouvinguts. Segons Quintana, va ser a partir de “identificar els líders naturals de les diferents comunitats” per tal d’intentar millorar la situació. L’expresident també va fer referència a aquelles campanyes que, tot i haver lluitat per elles, no van veure’s consolidades. Una d’aquestes va ser el tancament de la Caserna de Bombers del Carrer Lleida, que s’ha convertit en un Museu d’aquesta professió. Guzmán també va recalcar l’èmfasi en el que aquesta institució aposta per les propostes socials, donant a entendre que “moltes vegades la gent veu els projectes socials, però no sap que darrera està la Coordinadora”.

Comments are closed.