Daily Archives: 7 de novembre de 2014

TORNA “EQUILIBRADA-MENT”

TORNA L’EQUILIBRADAMENT

El Pla Comunitari presenta el nou cicle de tallers “EquilibradaMENT. Eines per viure millor” que començarà el mes d’octubre fins al desembre.

Davant l’observació de com molts dels problemes de salut mental (ansietat, estrès, insomni, depressió..) s’han anat aguditzant en els últims anys arrel de la crisi, la Comissió de Salut del Pla Comunitari va posar en marxa “EquilibradaMENT”. Aquest projecte vol posar a l’abast dels veïns i veïnes eïnes i teràpies per millorar la seva salut psicològica i emocional i sensibilitzar sobre la necessitat de tenir cura de la nostra salut d’una manera global.

Aquests tallers que porten persones voluntàries ens ajuden a obtenir més eines personals per afrontar els problemes del nostre dia a dia. Per això, oferim tallers en coordinació amb el CAP Les Hortes i el CAP Manso, així com també amb altres entitats del barri com El Mirall o Psicòlegs sense Fronteres.

Al programa podreu trobar tallers com: respiració i relaxació, dansa oriental, ioga i moviment, consciencia corporal i moviments saludables, entre d’altres.

En l’edició d’enguany hem incorporat també tallers i conferències sobre educació conscient i comunicació, aspectes clau per millorar habilitats personal adreçades a aconseguir benestar emocional.

Aquest, és un projecte que vol reforçar la xarxa veïnal del Poble-sec. Per això, volem seguir amb la filosofia inicial del projecte, el qual vàrem engegar juntament amb TROCASEC i la xarxa d’intercanvi XIC. Per tant, el fet de participar als tallers suposa el compromís per realitzar un intercanvi de coneixements o de participació al barri o en algun dels projectes del Pla Comunitari.

Per a inscripcions i més informació, podeu posar-vos en contacte en:
Coordinadora d’Entitats de Poble-sec. C. Elkano 24.
placomunitaripoblesec@gmail.com

RUA XIC

El Projecte XIC arriba a la seva última etapa amb més força que mai. Hem aconseguit formar una xarxa d’entitats i col·lectius participants molt diversa i amb moltes ganes de ballar, actuar, crear vestuari, riure i conèixer gent en la creació de la RUA XIC que tenyirà els carrers de colors i que aquest any arriba amb un nou participant, el Museu d’Arqueologia de Catalunya, on tindrà lloc un ESPECTACLE TEATRAL sobre la convivència intercultural.

Ens agradaria molt que, com a entitats i veïns, participéssiu d’alguna manera i poder seguir construint vincles al barri. A continuació us proposem tres opcions de participació:

1) Taller per a l’entitat: podem acordar la realització d’un taller d’arts plàstiques amb els nostres talleristes a la vostra entitat amb la voluntat de que després continuéssiu treballant sense nosaltres.

2) Trobada Dimarts: Assistir els dimarts de 18h a 20h a realitzar els nostres tallers de vestuari, dansa i video-documental al Centre Cívic el Sortidor. Obert a totes les edats i cultures.

3) Gaudir el dia 22 de novembre en la RUA – ESPECTACLE. Ens trobarem a les 11 en la Plaça Santa Madrona d’on sortirem en un viatge festiu pels carrers del Poble Sec on ens endinsarem en la historia “Adama i la nit de les consciències”

Entreu a www.ruaxic.blogspot.com, coneix l’historia i escull una de les cultures.

També us convidem a venir de forma gratuïta al Cine Fòrum el divendres 17 d’octubre a les 17 hores al Museu d’Arqueologia de Catalunya.

Fem barri! Fem el Projecte XIC!

LA COORDINADORA D’ENTITATS DEL POBLE-SEC CELEBRA 25 ANYS

La Coordinadora d’Entitats de Poble Sec compleix enguany 25 anys, i per commemorar-ho, el passat dimarts es va organitzar una xerrada amb els tres presidents que ha tingut la federació des que es va crear: el president actual, Josep Guzmán; el president honorífic, Jordi Romeu; i el president del mandat anterior, Amadeu Quintana. La Biblioteca Francesc Boix va acollir als tres presidents i a una sala plena de veïns, amics, i col·laboradors que es van mostrar molt participatius durant l’esdeveniment.

La xerrada va seguir una perspectiva històrica, explicant el procés que el barri del Poble-sec ha tingut des de l’inici de la Coordinadora, que actualment agrupa més d’una vuitantena d’associacions, fins a l’actualitat. La va iniciar el primer president de la Coordinadora d’Entitats de Poble Sec, Jordi Romeu, que va explicar els primers passos de la federació, que va començar a caminar amb la creació del Popular l’any 1986. Aquest camí va fer els seus primers moviments als sopars d’associació que se celebraven dins de la mateixa Biblioteca Boix. Segons Jordi Romeu, “hi venia gent del barri per crear un espai crític”. A partir de les propostes que hi sorgien, es va teixir el futur del barri del Poble-sec. Romeu recordava junt amb el president actual, Josep Guzmán, les condicions en les estava el barri de Poble-sec abans dels canvis executats al llarg dels anys. El president actual assegurava que el Poble-sec “s’havia convertit en un barri dormitori i en un barri envellit”. El president que va exercir des de l’any 2009 fins al 2012, Amadeu Quintana, va incidir en que fou el canvi de xip que va impulsar a la Coordinadora “al generar projectes nous que vertebressin el territori i que ens impulsessin”. Aquesta evolució la van fer juntament amb l’Ajuntament, però sobre tot amb la col·laboració del veïnat. El President actual de la Coordinadora, Josep Guzmán, va explicar algunes de les iniciatives que es van dur a terme. Es va donar protagonisme al Casal Concòrdia i al seu programa dedicat a la infància. Guzmán va remarcar que “tots els serveis que dona la Coordinadora els dona de franc”, fet que recalca l’esperit altruista de l’entitat.

La immigració va ser un tema recurrent durant tot l’esdeveniment. Es van recordar les dificultats degudes a la manca de recursos per satisfer les necessitats dels nouvinguts. Segons Quintana, va ser a partir de “identificar els líders naturals de les diferents comunitats” per tal d’intentar millorar la situació. L’expresident també va fer referència a aquelles campanyes que, tot i haver lluitat per elles, no van veure’s consolidades. Una d’aquestes va ser el tancament de la Caserna de Bombers del Carrer Lleida, que s’ha convertit en un Museu d’aquesta professió. Guzmán també va recalcar l’èmfasi en el que aquesta institució aposta per les propostes socials, donant a entendre que “moltes vegades la gent veu els projectes socials, però no sap que darrera està la Coordinadora”.