Daily Archives: 1 de novembre de 2014

LES CASTANYES, ELS MONIATOS I ELS PANELLETS ARRIBEN A TOTS ELS BARRIS DE SANTS-MONTJUÏC

Amb l’arribada de la tardor els nostres barris celebren la diada de Tots Sants i alhora el temps de les castanyes, dels moniatos i dels panellets. Durant tota aquesta setmana els diferents barris de Sants-Montjuïc han preparat activitats per celebrar aquests dies de festivitat. A la plaça de Sants es troba en Luís, que ja és el novè any que ven castanyes i moniatos en aquest punt del barri. Des del 6 d’octubre i fins el 31 de gener vendrà castanyes i moniatos. De fet aquests dies, “ entre avui i demà, podem vendre 300 o 400 kg de castanyes”, assegura en Luís, qui també afirma que “el secret d’una bona castanya és fer-li un tall abans de posar-la al foc i sobretot que sigui de qualitat”. Al barri de Font de la Guatlla, aquest dijous han fet activitats infantils i també castanyes i panellets. Jordi Tarradell, vicepresident de l’Associació de Veïns de Font de la Guatlla explica: “Som molt tradicionals i catalans i per això fem la castanyada i unes 52 persones ens reunim avui per menjar castanyes al centre cívic”. Tarradell relata que a les sis de la tarda han començat amb màgia pels més petits i “per després ja tenim preparades les castanyes, els panellets i el vi dolç”. A la plaça del Sortidor del Poble-sec, l’Héctor Iburo, del centre cívic, afirma que aquest any “hem decidir lligar la castanyada amb el nostre projecte específic A taula! Cicle de cultura i gastronomia” on s’han fet elaboracions culinàries amb la castanya i també, en properes edicions es faran amb el moniato i amb la mandarina.

A més, des del divendres i fins al diumenge les Guspires de Sants organitzaran la Nit de Bruixes a la plaça de Sants. Dins d’aquest programa hi hauran activitats molt diverses com la fira de comerços del barri, la plantada de bèsties i el correfoc aquest divendres, teatre, correfoc dels diables, concerts, tallers, conferències…La Mimi, cap de colla de les Guspires de Sants explica: “és la festa d’aniversari de la colla des de fa 9 anys i és la festa amb fira més antiga al barri de Sants”.

Al Forn Baltà del carrer de Sants, el seu propietari Josep Baltà, explica que enguany hi ha novetats “el tradicional és el de pinyons que més agrada però aquest any hem innovat amb trossets de maduixa i el que més agrada a la gent és el de gintònic”. Sigui del gust que sigui, cada any se’n fan “moltes pastades de massapà i de cada una d’aquestes en surten 3 o 4 mil peces petites” assegura Joan Galimany, responsable de la Pastisseria Kessler Galimany.

Als nostres barris també se celebra Tots Sants amb un estil més anglosaxó, és a dir, amb la tradicional Festa del Halloween. En aquest sentit, el Poble Espanyol ha preparat una programació familiar per aquest diumenge 2 de novembre. Des de les 10 del matí i fins a les 5 de la tarda hi haurà una rua de Halloween, concurs de disfresses, passatge del terror infantil, castells inflables i tampoc hi faltaran els tabalers del Poble-sec i els gegantons. En Román, responsable de projectes del recinte assegura que també li donaran “un toc castanyer hi haurà oferta de castanyes i moniatos i farem un taller de panellets”.