Daily Archives: 28 d'octubre de 2014

CASTELLOSCOPI

El Castelloscopi és un gran repte de colla i de barri. Llegiu el text que us copiem a continuació, i entreu a www.castelloscopi.cat per veure’n imatges i vídeos.

Els primers tallers que farem seran per les escoles del barri, sens dubte! I serà una eina al servei de la cultura popular i de la pedagogia vinculada a ella. És un projecte molt gran, de gamma extra en termes castellers, i el seu èxit depèn de la difusió que fem del projecte de micromecenatge que l’ha de fer possible.

Moltes gràcies i visca el Poble-sec!

Però què és el Castelloscopi?

El Castelloscopi és una estructura vertical en forma de castell humà, d’uns 2,5 metres d’alçada i 3 d’amplada, on els castellers són substituïts per pantalles planes. A les pantalles s’hi pot veure un pla subjectiu (el que correspon a la mirada humana) del casteller segons la posició que ocupi al castell (pom de dalt, tronc o pinya). Algunes d’aquestes posicions són invisibles a les gravacions de castells habituals degut a que queden amagades al cor de la pinya: crossa, baix, contrafort, agulla, primeres mans, vent, lateral, etc). Són posicions, a més, força desconegudes pel públic no casteller.

Als monitors, com a part de la gravació, el protagonista es presenta a càmera. En aquest moment apareixerà en pantalla informació personal d’aquesta persona, permetent a l’espectador entendre la gran diversitat de persones -de totes les edats, pesos, alçades, orígens, classes socials,..- que fan possible una colla castellera. És a partir d’aquesta informació que arrenca el taller pedagògic que dóna valor afegir al Castelloscopi. I és que s’ha dissenyat el Castelloscopi de tal manera que sigui desmuntable i transportable en una furgoneta domèstica, essent així possible la seva exhibició i la realització del taller a escoles, instituts, locals de colles castelleres, i entitats de tot el país.

Però per aconseguir aquesta eina de gran valor, és necessari recollir els diners necessaris per a fer-la realitat. Cal adquirir material informàtic, elèctric, de transport, i de difusió. Així com confeccionar les recompenses que es donen als mecenes.

Vídeo presentació: http://www.youtube.com/watch?v=t0q7Q97e988

Però qui pot ser mecenes?

Tothom qui vulgui pot ser mecenes i ajudar a arribar a l’objectiu econòmic que fa possible el Castelloscopi. Tot i així, s’han dissenyat recompenses a la mida de diversos col·lectius:

• Aficionats als castells i a la cultura popular: Per tothom a qui li agradin els castells, s’ofereix el DVD del Castelloscopi virtual, amb la totalitat de les gravacions fetes com a extra. També s’ofereix un simpàtic joc-maqueta per a construir-se un mateix el Castelloscopi en miniatura (amb accés als vídeos via codis QR).

•Castellers/es: A més del nom a la llista de mecenes, s’ofereix la possibilitat de que el seu nom consti al vídeo de la pantalla corresponent a la posició que ocupa a la seva colla. Un mocador casteller exclusiu és una altra recompensa per aquest col·lectiu.

•Colles castelleres: Es vol que el Castelloscopi sigui un projecte de tot el món casteller. Per això, s’ofereix la seva cessió a altres colles per tal que elles mateixes puguin exhibir-lo i fer els tallers per a les escoles i entitats del seu entorn.

•Escoles, instituts i entitats: El valor afegit del Castelloscopi és el taller pedagògic desenvolupat especialment per a ell. Per això, s’ofereix com a recompensa per a centres educatius i entitats la possibilitat de tenir-lo una setmana, amb la realització de diverses sessions del taller pedagògic.

Teniu més informació a la pàgina de la campanya de micromecenatge, que s’activarà dimecres 29/10 per la tarda a www.verkami.cat, o al web del projecte, www.castelloscopi.cat.

FILMACIÓ HISTÒRICA AL CASTELL DE MONTJUÏC – CALEN VOLUNTARIS

Vols posar-te a la pell dels barcelonins bomberdejats el 1842?

Col·labora amb l’audiovisual que es filmarà al Castell de Montjuïc.

Posa’t en contacte amb barcelona1842@gmail.com ó 610 006.547