LES QUEIXES DEL POBLE-SEC I LA MARINA OCUPEN BONA PART DE L’AUDIÈNCIA PÚBLICA DE SANTS-MONTJUÏC

La primera Audiència Pública d’Estat del Districte de Sants-Montjuïc d’aquest curs polític va tenir lloc ahir al vespre a la sala de plens de la seu del Districte. Unes trenta-cinc persones van intervenir a la sessió ordinària amb la finalitat que el regidor del districte, Jordi Martí els respongués totes aquelles qüestions que tenen relació amb el districte. En general, es van tractar temes molt diversos com els problemes que ocasionen el soroll i el turisme als veïns del Poble-sec, la situació del transport públic a la Marina, els desnonaments o l’estat de la qüestió a Can Vies.

Una de les primeres intervencions va ser la de José Luis Aquilino, veí d’una finca de l’avinguda Paral·lel, a la qual, en el local dels baixos, s’estan construint sis apartaments. Aquilino va preguntar al regidor si aquests tenen llicències ja que el propietari no dona explicacions. “D’un local han fet sis apartaments”, concretava Aquilino. En aquest sentit, Jordi Martí va assegurar que es faria una inspecció, però que de moment no en té coneixement del cas. Tot i això, Martí va assegurar que “des d’abans de l’estiu és vigent la suspensió llicències en habitatges d’ús turístic per tots els barris afectats”. En la mateixa línia, Mercedes Isanta, veïna del mateix edifici, va corroborar que “tenim el problema dels pisos que suposem que són turístics i ens agradaria que es fes una inspecció” i va reclamar que “vull el barri del Poble-sec, per a la gent del barri, no vull apartaments turístics i no vull una altra Barceloneta com la d’aquest estiu hem tingut”. Responent a aquesta intervenció, Martí va dir que “és complex seleccionar el turisme ja que és un tema molt important”. També va assegurar que “som patidors de situacions que no ens agraden del Poble-sec, no només en relació amb el turisme si no que també amb l’incivisme i, per això, estem prenent ara i en un futur diferents mesures i decisions”. Seguint amb la mateixa problemàtica del Poble-sec, Jaume Ortí, veí del carrer Blai va demanar que se solucioni “la situació sobre soroll, brutícia i incivisme ja que continua igual un any després. Crec que s’ha agreujat i tot”. Per això, Ortí va comunicar que han decidit constituir una associació amb tots els veïns del carrer Blai i voltants. Per la seva banda, Martí va reafirmar “l’existència de problemes greus. És cert que tenim problemes, no tots atribuïts a les terrasses i tenim problemes més greus que estem abordant amb diferents eines i estratègies”.

Un altre dels temes que afecten als veïns del Poble-sec el va comentar en Pablo, veí d’aquest barri qui va recordar les protestes d’aquest cap de setmana contra les obres de l’avinguda Paral·lel: “Els veïns i veïnes vam fer una assemblea de 200 persones en la qual es va decidir tallar l’avinguda Paral·lel i també es va aturar l’obra durant un dia”. El regidor va assegurar que actualment s’estan utilitzant tots processos participatius reglats a la ciutat de Barcelona i als barris de Sants-Montjuïc.

A la zona de la Marina, Eduard Blasco va voler criticar els projectes que es volen emplaçar en aquest barri: “Aquests projectes, una pista d’esquí i les dues presons a la Zona Franca”. Per la seva banda, Martí va recordar que “des del 2004 hi ha un conveni on es preveia la construcció de dos centres penitenciaris a la Zona Franca en substitució de la Model”. Esther Pérez, veïna de la Marina, va voler explicar a tothom que “portem tres anys que no es pot fer res pel barri, que no es poden obrir estacions, no es poden arreglar els torns dels autobusos” i va deixar clar que els veïns de la Marina “no deixarem que ni s’inaugurin ni que funcioni la línia 10 si no tenim la línia 9 al barri”. Martí va respondre dient que “els projectes que s’han plantejat en relació al prolongament dels ferrocarrils no tenen a veure ni tenen que impactar amb la futura implementació de la línia 9 i 10 de La Marina”.

També va intervenir, Llum Oliver, membre de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca la qual va demanar que es retirés la sanció de 3.000 euros que es va imposar a un dels veïns del barri, en Pere, durant una protesta de la plataforma. D’aquesta manera, també va recordar que el regidor va dir que “la Irene seria reallotjada si es donava el desnonament. Des de les administracions no heu fet la vostra feina”. En aquest sentit, Martí va aclarir que “ no qüestionaré a la figura de la infracció ni la sanció que s’ha posat”, i respecte a la senyora Irene, Martí va assegurar que des del Districte, des dels serveis socials de l’Ajuntament i des de l’oficina d’Habitatge del Districte han permès trobar una solució adequada a la família de la Irene “assumint uns costos importants que assumeix l’Ajuntament de Barcelona” i, de fet, el regidor va assegurar que “ja es possible que la Irene i els seus fills puguin estar vivint en un habitatge”.

Durant l’audiència pública també es va parlar de l’estat de la qüestió de Can Vies. Un dels veïns del carrer Jocs Florals, el senyor Thompson, va donar dues opcions o “premiem la violència o no. L’Ajuntament només fa que dissimular la violència i insultar la intel·ligència dels veïns”. Dins el mateix àmbit, la Júlia del grup municipal de Ciutadans, va preguntar al Districte el temps que trigarà en complir amb sentencia del desallotjament de Can Vies. Per la seva banda, Martí va comunicar que “vam executar la sentència i vam desallotjar a la gent de Can Vies i no s’ha donat cap permís d’obra a ningú de Can Vies”.

A part dels temes anteriors, durant l’audiència pública també es van tractar d’altres com la llei de la dependència, els problemes d’aparcament al barri de la Cadena, els plans d’ocupació al Districte, les finques ocupades al carrer Leiva d’Hostafrancs, les sirenes de les ambulàncies al Poble-sec o el seguiment de Pla d’Usos, entre d’altres.

Comments are closed.