Monthly Archives: octubre 2014

EL TEIXIT ASSOCIATIU I CULTURAL DEL POBLE-SEC AMB LA TAULA DE CONVIVÈNCIA

La Taula de Convivència del Poble-sec va celebrar una festa oberta al barri aquest passat dissabte al matí a la plaça Navas. La jornada va iniciar-se a les 11 del matí amb les activitats programades per prop d’una vintena d’entitats de la barrida, entre elles, els assistents van poder trobar-se amb un contacontes a càrrec de La Formiga, un taller de xapes i maquillatge a càrrec de l’Agrupament Escolta Baden Powell, una activitat de cosidores amb la gent gran o una inflada de globus. Josep Guzmán, president de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec va explicar que aquesta jornada consistia en “una trobada de totes les entitats que treballem el tema social del barri del Poble-sec i busquem interrelació entre les cultures i la convivència”. Entre les entitats que hi van participar hi havia l’Associació Cultural Honduras, on Jorge Alberto, president d’aquesta associació va explicar que “pretenem fer visible als hondurenys a partir de diferents activitats que fem durant l’any. També fem formació per ajudar als hondurenys que s’incorporin a la llengua catalana mitjançant cursos”.

A més, a quarts d’una del migdia, cal destacar com a novetat de l’edició d’enguany, l’actuació conjunta que va realitzar-se entre el grup juvenil Do d’Acords i els Castellers del Poble-sec. En aquest sentit, el director de Do d’Acords i de l’associació IntegraSons, Pablo Persico va valorar la jornada molt positivament i va destacat la cohesió social entre els veïns: “Estem molt feliços de com va anar la jornada. Per al projecte sociocultural Do d’Acords és fonamental, no només el creixement artístic de l’orquestra, sinó també contribuir a la cohesió social del barri i pensem que, amb concerts com els de dissabte, enfortim els vincles i el coneixement mutu entre els veïns” i també ”volem agrair als Castellers del Poble-sec la seva flexibilitat per treballar plegats i la seva predisposició per construir, junts, un espectacle artístic de primer nivell”. Per la seva banda, el regidor del districte de Sants-Montjuïc, va assistir a la jornada i va opinar que aquesta jornada de portes obertes “és un moviment que fa molt bona feina durant tot l’any per millorar la convivència, fer barri i per fer feina social”.

VIATGE A TERRA SANTA 2015

Les parr`òquies del Poble-sec organitzen un viatge a Terra Santa. A tal efecte es fa una reunió informativa el dimecres, 29 octubre, a les 20h a la Parròquia de Lurdes.

També hi ha inscripcions on- line

Pre-inscripció on line, fins el 31 d’octubre de 2014, a l’adreça indicada.

CASTELLOSCOPI

El Castelloscopi és un gran repte de colla i de barri. Llegiu el text que us copiem a continuació, i entreu a www.castelloscopi.cat per veure’n imatges i vídeos.

Els primers tallers que farem seran per les escoles del barri, sens dubte! I serà una eina al servei de la cultura popular i de la pedagogia vinculada a ella. És un projecte molt gran, de gamma extra en termes castellers, i el seu èxit depèn de la difusió que fem del projecte de micromecenatge que l’ha de fer possible.

Moltes gràcies i visca el Poble-sec!

Però què és el Castelloscopi?

El Castelloscopi és una estructura vertical en forma de castell humà, d’uns 2,5 metres d’alçada i 3 d’amplada, on els castellers són substituïts per pantalles planes. A les pantalles s’hi pot veure un pla subjectiu (el que correspon a la mirada humana) del casteller segons la posició que ocupi al castell (pom de dalt, tronc o pinya). Algunes d’aquestes posicions són invisibles a les gravacions de castells habituals degut a que queden amagades al cor de la pinya: crossa, baix, contrafort, agulla, primeres mans, vent, lateral, etc). Són posicions, a més, força desconegudes pel públic no casteller.

Als monitors, com a part de la gravació, el protagonista es presenta a càmera. En aquest moment apareixerà en pantalla informació personal d’aquesta persona, permetent a l’espectador entendre la gran diversitat de persones -de totes les edats, pesos, alçades, orígens, classes socials,..- que fan possible una colla castellera. És a partir d’aquesta informació que arrenca el taller pedagògic que dóna valor afegir al Castelloscopi. I és que s’ha dissenyat el Castelloscopi de tal manera que sigui desmuntable i transportable en una furgoneta domèstica, essent així possible la seva exhibició i la realització del taller a escoles, instituts, locals de colles castelleres, i entitats de tot el país.

Però per aconseguir aquesta eina de gran valor, és necessari recollir els diners necessaris per a fer-la realitat. Cal adquirir material informàtic, elèctric, de transport, i de difusió. Així com confeccionar les recompenses que es donen als mecenes.

Vídeo presentació: http://www.youtube.com/watch?v=t0q7Q97e988

Però qui pot ser mecenes?

Tothom qui vulgui pot ser mecenes i ajudar a arribar a l’objectiu econòmic que fa possible el Castelloscopi. Tot i així, s’han dissenyat recompenses a la mida de diversos col·lectius:

• Aficionats als castells i a la cultura popular: Per tothom a qui li agradin els castells, s’ofereix el DVD del Castelloscopi virtual, amb la totalitat de les gravacions fetes com a extra. També s’ofereix un simpàtic joc-maqueta per a construir-se un mateix el Castelloscopi en miniatura (amb accés als vídeos via codis QR).

•Castellers/es: A més del nom a la llista de mecenes, s’ofereix la possibilitat de que el seu nom consti al vídeo de la pantalla corresponent a la posició que ocupa a la seva colla. Un mocador casteller exclusiu és una altra recompensa per aquest col·lectiu.

•Colles castelleres: Es vol que el Castelloscopi sigui un projecte de tot el món casteller. Per això, s’ofereix la seva cessió a altres colles per tal que elles mateixes puguin exhibir-lo i fer els tallers per a les escoles i entitats del seu entorn.

•Escoles, instituts i entitats: El valor afegit del Castelloscopi és el taller pedagògic desenvolupat especialment per a ell. Per això, s’ofereix com a recompensa per a centres educatius i entitats la possibilitat de tenir-lo una setmana, amb la realització de diverses sessions del taller pedagògic.

Teniu més informació a la pàgina de la campanya de micromecenatge, que s’activarà dimecres 29/10 per la tarda a www.verkami.cat, o al web del projecte, www.castelloscopi.cat.

FILMACIÓ HISTÒRICA AL CASTELL DE MONTJUÏC – CALEN VOLUNTARIS

Vols posar-te a la pell dels barcelonins bomberdejats el 1842?

Col·labora amb l’audiovisual que es filmarà al Castell de Montjuïc.

Posa’t en contacte amb barcelona1842@gmail.com ó 610 006.547

DO D’ACORDS I CASTELLERS, DISSABTE A LA PLAÇA NAVAS

INTEGRA SONS: LA MÚSICA COM EINA DE TRANSFORMACIÓ SOCIAL

L’orquestra ‘Do d’Acords’ posarà música als Castellers del Poble-sec en el marc de la Taula de Convivència

Lloc: Plaça de Las Navas del Poble-sec
Data: Dissabte 25 d’octubre, d’12:30h a 13:30h

•L’Orquestra Infantil i Juvenil del Poble-sec, Do d’Acords, és un projecte sociocultural de l’associació Integra Sons, que acumula anys d’experiència en la creació musical comunitària dels infants d’entorns desfavorits

•Un dels objectius del projecte liderat pel músic i pedagog Pablo Persico és el de teixir vincles amb altres entitats culturals del barri del Poble-sec per reforçar la cohesió social i construir comunitat a través de les arts escèniques

• L’actuació entre IntegraSons i els Castellers del Poble-sec, una de les entitats més emblemàtiques del barri, s’emmarca en la jornada de portes obertes de la Taula de Convivència, una iniciativa municipal que treballa en pro de la inclusió social

L’Orquestra Infantil i Juvenil del Poble-sec, Do d’Acords, celebra aquest dissabte 25 d’octubre un concert molt especial a la plaça de Las Navas del Poble-sec en una actuació conjunta amb els Castellers del Poble-sec. L’espectacle (12:30h-13:20h) s’emmarca en la jornada de portes obertes de la Taula de Convivència del Poble-sec (11h-14h), una iniciativa liderada per l’Ajuntament de Barcelona que té com a principal objectiu enfortir els vincles entre les entitats i els veïns de diferents orígens.

L’espectacle oferirà una mostra experimental en temps real entre la música de Do D’Acords i els bandarres, que aniran enfilant-se en sintonia amb la melodia. L’orquestra estarà dirigida pel director del projecte i de l’associació IntegraSons, Pablo Persico, i interpretarà les seves pròpies creacions acompanyada per músics professionals de trompeta, trompa, trombó i tuba. El concert suposa un pas endavant en la proposta artística de l’orquestra i, alhora, compleix amb l’objectiu de teixir vincles amb altres entitats del territori per enfortir la cohesió social del Poble-sec.

A finals del curs passat, Do d’Acords ja es va sumar a una altre entitat cultural de referència al barri, com la Companyia i Escola de Dansa Carles Ibáñez. Enguany, el projecte suma cinc anys al barri i prop de 700 alumnes han passat pels bucs d’assaig del Centre Cultural Albareda, seu del projecte. L’orquestra està formada per alumnes dels centres públics del Poble-sec, com ara les escoles CEIP Jacint Verdaguer i CEIP Carles I; els instituts IES Consell de Cent i IES XXV Olimpíada, a més dels adolescents de l’entitat social espai 12@16.

L’entrada per a la funció de dissabte és lliure i gratuïta. Els mitjans que ho desitgin podran enregistrar fotografies i gravacions i concertar entrevistes amb els protagonistes prèvia petició a aquest mateix correu electrònic. Amb aquesta actuació, Do d’Acords, que va reprendre les seves sessions setmanals aquest octubre, obre oficialment el seu programa 2014-2015 on hi destaquen un concert a l’escenari del Caixa Fòrum, una actuació de cambra al Teatre El Molino i un concert final al Mercat de les Flors.

Les Trobades Cosidores d’Acompanyament a la Gent Gran

Les Trobades Cosidores d’Acompanyament a la Gent Gran al programa Infobarris de Barcelona Televisió

LES QUEIXES DEL POBLE-SEC I LA MARINA OCUPEN BONA PART DE L’AUDIÈNCIA PÚBLICA DE SANTS-MONTJUÏC

La primera Audiència Pública d’Estat del Districte de Sants-Montjuïc d’aquest curs polític va tenir lloc ahir al vespre a la sala de plens de la seu del Districte. Unes trenta-cinc persones van intervenir a la sessió ordinària amb la finalitat que el regidor del districte, Jordi Martí els respongués totes aquelles qüestions que tenen relació amb el districte. En general, es van tractar temes molt diversos com els problemes que ocasionen el soroll i el turisme als veïns del Poble-sec, la situació del transport públic a la Marina, els desnonaments o l’estat de la qüestió a Can Vies.

Una de les primeres intervencions va ser la de José Luis Aquilino, veí d’una finca de l’avinguda Paral·lel, a la qual, en el local dels baixos, s’estan construint sis apartaments. Aquilino va preguntar al regidor si aquests tenen llicències ja que el propietari no dona explicacions. “D’un local han fet sis apartaments”, concretava Aquilino. En aquest sentit, Jordi Martí va assegurar que es faria una inspecció, però que de moment no en té coneixement del cas. Tot i això, Martí va assegurar que “des d’abans de l’estiu és vigent la suspensió llicències en habitatges d’ús turístic per tots els barris afectats”. En la mateixa línia, Mercedes Isanta, veïna del mateix edifici, va corroborar que “tenim el problema dels pisos que suposem que són turístics i ens agradaria que es fes una inspecció” i va reclamar que “vull el barri del Poble-sec, per a la gent del barri, no vull apartaments turístics i no vull una altra Barceloneta com la d’aquest estiu hem tingut”. Responent a aquesta intervenció, Martí va dir que “és complex seleccionar el turisme ja que és un tema molt important”. També va assegurar que “som patidors de situacions que no ens agraden del Poble-sec, no només en relació amb el turisme si no que també amb l’incivisme i, per això, estem prenent ara i en un futur diferents mesures i decisions”. Seguint amb la mateixa problemàtica del Poble-sec, Jaume Ortí, veí del carrer Blai va demanar que se solucioni “la situació sobre soroll, brutícia i incivisme ja que continua igual un any després. Crec que s’ha agreujat i tot”. Per això, Ortí va comunicar que han decidit constituir una associació amb tots els veïns del carrer Blai i voltants. Per la seva banda, Martí va reafirmar “l’existència de problemes greus. És cert que tenim problemes, no tots atribuïts a les terrasses i tenim problemes més greus que estem abordant amb diferents eines i estratègies”.

Un altre dels temes que afecten als veïns del Poble-sec el va comentar en Pablo, veí d’aquest barri qui va recordar les protestes d’aquest cap de setmana contra les obres de l’avinguda Paral·lel: “Els veïns i veïnes vam fer una assemblea de 200 persones en la qual es va decidir tallar l’avinguda Paral·lel i també es va aturar l’obra durant un dia”. El regidor va assegurar que actualment s’estan utilitzant tots processos participatius reglats a la ciutat de Barcelona i als barris de Sants-Montjuïc.

A la zona de la Marina, Eduard Blasco va voler criticar els projectes que es volen emplaçar en aquest barri: “Aquests projectes, una pista d’esquí i les dues presons a la Zona Franca”. Per la seva banda, Martí va recordar que “des del 2004 hi ha un conveni on es preveia la construcció de dos centres penitenciaris a la Zona Franca en substitució de la Model”. Esther Pérez, veïna de la Marina, va voler explicar a tothom que “portem tres anys que no es pot fer res pel barri, que no es poden obrir estacions, no es poden arreglar els torns dels autobusos” i va deixar clar que els veïns de la Marina “no deixarem que ni s’inaugurin ni que funcioni la línia 10 si no tenim la línia 9 al barri”. Martí va respondre dient que “els projectes que s’han plantejat en relació al prolongament dels ferrocarrils no tenen a veure ni tenen que impactar amb la futura implementació de la línia 9 i 10 de La Marina”.

També va intervenir, Llum Oliver, membre de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca la qual va demanar que es retirés la sanció de 3.000 euros que es va imposar a un dels veïns del barri, en Pere, durant una protesta de la plataforma. D’aquesta manera, també va recordar que el regidor va dir que “la Irene seria reallotjada si es donava el desnonament. Des de les administracions no heu fet la vostra feina”. En aquest sentit, Martí va aclarir que “ no qüestionaré a la figura de la infracció ni la sanció que s’ha posat”, i respecte a la senyora Irene, Martí va assegurar que des del Districte, des dels serveis socials de l’Ajuntament i des de l’oficina d’Habitatge del Districte han permès trobar una solució adequada a la família de la Irene “assumint uns costos importants que assumeix l’Ajuntament de Barcelona” i, de fet, el regidor va assegurar que “ja es possible que la Irene i els seus fills puguin estar vivint en un habitatge”.

Durant l’audiència pública també es va parlar de l’estat de la qüestió de Can Vies. Un dels veïns del carrer Jocs Florals, el senyor Thompson, va donar dues opcions o “premiem la violència o no. L’Ajuntament només fa que dissimular la violència i insultar la intel·ligència dels veïns”. Dins el mateix àmbit, la Júlia del grup municipal de Ciutadans, va preguntar al Districte el temps que trigarà en complir amb sentencia del desallotjament de Can Vies. Per la seva banda, Martí va comunicar que “vam executar la sentència i vam desallotjar a la gent de Can Vies i no s’ha donat cap permís d’obra a ningú de Can Vies”.

A part dels temes anteriors, durant l’audiència pública també es van tractar d’altres com la llei de la dependència, els problemes d’aparcament al barri de la Cadena, els plans d’ocupació al Districte, les finques ocupades al carrer Leiva d’Hostafrancs, les sirenes de les ambulàncies al Poble-sec o el seguiment de Pla d’Usos, entre d’altres.

TROBADES DE COSIDORES

Ara fa 2 anys i mig que varem fer la primera Trobada de Cosidores com a prova pilot per crear un espai d’ensenyança, convivència i de relació amb l’excusa de compartir una afició molt comuna entre les dones grans del barri del Poble-sec: la costura, el ganxet i les labors.

Totes les trobades es faran al CASAL ELKANO, seu de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, carrer d’Elkano, 24-26 baixos

De 17’30h A 19’30h, els següents dies:

Dilluns 15 de Setembre de 2014

Dilluns 29 de Setembre de 2014

Dilluns 13 d’Octubre de 2014

Dilluns 27 d’Octubre de 2014

Dilluns 10 de Novembre de 2014

Dilluns 24 de Novembre de 2014

Dilluns 15 de Desembre de 2014

Organitzen: Baixem al Carrer i Acompanyament a la Gent Gran

AFECTACIONS AL TRÀNSIT PEL RALLY RACC CATALUNYA-COSTA BRAVA – 22, 23 I 24-10-2014

Amb motiu del RallyRACC Catalunya – Costa Daurada, passem a detallar-vos la informació corresponent:

RallyRACC Catalunya – Costa Daurada – 23 d’octubre de 2014

Circuit del tram cronometrat: Av. Reina Maria Cristina – av. Francesc Ferrer i Guàrdia – vial accés Mies van der Rohe – pl. Carles Buigas (costat Llobregat) – vial d’accés a la pl. Josep Puig i Cadafalch – pl. Josep Puig i Cadafalch – pl. de les Cascades – pl. Josep Puig i Cadafalch – pl. Carles Buigas (vial 6025) – pl. Carles Buigas (moll de càrrega del Pavelló Italià) – rampa accés av. Rius i Taulet – av. Rius i Taulet – av. Reina Maria Cristina.

Talls de trànsit:

Av. Reina Maria Cristina es mantindrà fins al divendres dia 24, el tancament de trànsit efectuat amb motiu de la Cursa de la Dona. Tanmateix el dissabte dia 25 haurà d’estar oberta amb motiu de la celebració a l’Estadi Olímpic de la Festa del Club Súper 3.

Av. Rius i Taulet / av. Francesc Ferrer i Guàrdia / c. Mèxic: a les 23.30 hores del dimecres 22 (nit de dimecres a dijous) es procedirà al tall de trànsit d’av. Rius i Taulet i d’av. Francesc Ferrer i Guàrdia entre el c. Mèxic i el c. Guàrdia Urbana (cruïlla inclosa).

En el tram de Francesc Ferrer i Guàrdia entre Mèxic i Morabos quedarà únicament un carril lliure, el qual quedarà habilitat pel trànsit descendent. El trànsit ascendent del c. Mèxic serà desviat a l’altura del c. Sant Fructuós.

A les 07.00 hores de dijous 23 i fins el desmuntatge i el restabliment del trànsit (sobre les 23.00 hores), es procedirà al tall d’aquest tram de Francesc Ferrer i Guàrdia en ambdós sentits, per la qual cosa es mantindrà el tall del trànsit ascendent al c. Mèxic i es desviarà el descendent a l’altura del c. Polvorí.

En quant finalitzi la cursa (sobre les 21.00 hores) s’iniciaran les tasques de desmuntatge, prioritzant el tram de Francesc Ferrer i Guàrdia entre Mèxic i Morabos i seguint per la cruïlla de Rius i Taulet – Guàrdia Urbana.

CASTELLERS DEL POBLE-SEC, DIADA A MANACOR

Al·lots de Llevant, els millors amfitrions

Els bandarres han anat a Manacor, Mallorca, aquest cap de setmana, convidats per la colla Al·lots de Llevant. La Diada dels Al·lots va tenir lloc dissabte a les 18h, i les colles convidades van ser els Castellers del Poble Sec i els Castellers de Mallorca. El viatge ha sigut molt intens i gratificant pels bandarres, que van marxar divendres i han arribat a Barcelona el dilluns al matí, però el nivell casteller no ha pogut ser el més alt a causa de vàries baixes.

Mentre els Al·lots duien a terme la segona millor diada de la seva història amb el 5d7, el 2d7 i el 7d7, els bandarres van haver de renunciar als castells de gamma alta de set. Baixes al tronc no van permetre fer el 2d7, i no van voler arriscar tampoc amb el 3d7xs o el 4d7a, molt justos de peces de tronc i de canalla. Per tant, la diada dels barcelonins va ser de 3d7, 4d7 i 3d6xs. Els Castellers de Mallorca van descarregar el 3d7, el 3d7a i el 4d7.

L’acollida que han rebut els bandarres per part dels amfitrions ha sigut immillorable. Matalassos per tothom en una escola molt ben situada, àpats més que abundants i deliciosos, i molta festa i bona companyia el dissabte a la nit. Diumenge van tenir temps de gaudir de la calor i fer el que segurament serà l’últim bany al mar de l’any. Ha sigut un cap de setmana molt profitós, on s’ha demostrat una vegada més que els bandarres són capaços de mobilitzar més de cent persones fora de Catalunya.

Vídeos de la diada: https://www.youtube.com/playlist?list=PLB9B04lY-uwMx-I3uei8NaUUzgTOpPUpp