Daily Archives: 10 de juliol de 2014

EL POBLE-SEC CELEBRA LA 12a EDICIÓ DE “LA CUINA DEL MÓN”

La tradicional mostra gastronòmica que acull el barri del Poble-sec al juliol va arribar aquest any a la seva dotzena edició. La Plaça Navas va ser l’escenari des del passat divendres fins diumenge de la degustació dels plats d’arreu del món que van preparar els alumnes del curs de cuina del centre cívic El Sortidor. I és que des de l’abril una trentena d’alumnes de diferents països es troben setmanalment a la cuina del centre cívic per aprofundir en els continguts, la teoria i la pràctica de la cuina. Durant aquests mesos aprenen a cuinar, a compartir experiències, a conèixer cultures diferents, i assoleixen el títol d’ajudant de cuina, com ens comenta una alumna del curs.

El funcionament de la mostra consistia en una paradeta on hi havia uns voluntaris venent els tiquets i, un cop adquirit el tiquet es podia bescanviar a qualsevol de les cinc casetes on hi havia els plats que es podien degustar. Les casetes comptaven amb un primer, un segon i un postre del continent que representaven i els degustadors podien guiar la seva elecció gràcies a un tríptic informatiu que se’ls donava amb la compra dels tiquets i, on s’explicaven els plats i també les receptes.

En aquesta edició les casetes es dividien en cinc: la d’Àfrica, on hi havia cuscús de xai del Marroc, yassa del Senegal i macedònia tropical de Nigèria, la d’Amèrica Central, on tenien tamal de Mèxic, bistec crioll de Cuba i flam de carabassa de la República Dominicana, la de l’Amèrica del Sud, amb arepa farcida d’amanida de la reina de Veneçuela, encebollado de tonyina de l’Equador i cocada del Brasil, la de l’Àsia que comptava amb musakhan de Palestina, udang balut roti i gado gado d’Indonèsia i baklawa de Síria i, finalment la caseta Europea, on hi havia el tarator amb Shopska de Bulgària, el rostit de pollastre i poma de Catalunya i la crostata de Nutella d’Itàlia.

La Coordinadora d’Entitats del Poble-sec és qui s’encarrega de l’organització de la mostra i Josep Guzman, el seu president, explicava que els participants són estudiants d’un curs de gastronomia els quals es graduen en aquesta competició. Aquests, han après a cuinar un menjar típic del seu país de procedència, però amb el handicap de fer-ho a l’engrós. A més a més, Guzman precisava que “les 4.000 racions de menjar que hi han s’esgoten, i que per tant, un any més, segurament tornarà a ser un èxit”

La tècnica del projecte, la Mireia, explicava com funciona el curs i el posterior concurs: “Tot comença amb un curs de cuina de 12 sessions amb 30 alumnes per cada nacionalitat que es presenta, encara que és difícil quadrar-ho, ja que sempre es presenten més marroquins, per exemple.” Per altra banda, explica que aquest projecte es fa per tal de que els cuiners amateurs perdin la por i aconsegueixin poder entrar a un restaurant posteriorment sense problemes. Per últim, diu que no hi ha cap tipus de requisit, ja que només pensen en ajudar, ensenyar i integrar. Sigui el sexe i l’edat que sigui.

EL CASTELL DE MONTJUÏC RECREA LA BARCELONA DE 1714

L’Associació per a la Difusió del Folklore (Adifolk) va organitzar diumenge una celebració amb motiu del Tricentenari al Castell de Montjuïc on tot el públic va poder gaudir de recreacions històriques, balls i una mostra de la cultura popular d’arreu del país. A l’inici de l’acte es va explicar un conte pels assistents on es narrava com era Barcelona durant l’any 1700. En aquesta hi havia tallers, botigues, hostals, petites industries i alguns camps cultivats. Els carrers de la ciutat més importants estaven empedrats però altres eren de terra. També hi havia moltes festes on hi participaven els trabucaires, i per aquest motiu durant la celebració es van poder escoltar als Trabucaires d’en Perot Rocaguinarda. El Quim, el seu cap de colla, ens explicava “que els trabucaries van defensar Barcelona, també hi havia altra gent que tenia armes i va defensar la ciutat” com la Coronela de Barcelona. L’acte també va comptar amb les actuacions dels capgrossos de l’Agrupació de Balls Populars de Sitges que van obrir la comitiva amb diferents balls i amb capgrossos “de l’època i representatius de l’any 1714”, segons comentava la Rosa, membre de l’agrupació. “Venim a donar fe al tricentenari, aquí al castell”, va afegir la Chari, membre de la mateixa organització.

Algunes turistes que visitaven la muntanya, com la Graciela i l’Isabel que venien d’Argentina, es mostraven sorpreses “No ens ho esperàvem, ha estat una sorpresa preciosa. Trobar un lloc que a més de ser històric, recrea les costums i les tradicions”. Entre les actuacions també hi van participar l’entitat santsenca La Coronela de Barcelona, l’Esbart Català de Dansaires, els Nans de Montblanc, els Gegants de Prats de Rei amb l’Ermengol i la Joana, els Nans de Montblanc, la Colla Gegantera de Reus o els Bastoners del Casc Antic de Barcelona, entre d’altres.