Monthly Archives: juliol 2014

SUMA-T’HI, PRIMER VÍDEO DEL PROJECTE XIC 2014

Ja tenim el primer vídeo del projecte XIC 2014 i ha quedat molt be!

SUMA-T’HI! Rua XIC Escena 2014

“LLUMS I OMBRES”, OBRA GUANYADORA DEL V CONCURS FOTOGRÀFIC FRANCESC BOIX

El passat dijous es va celebrar a la Biblioteca Francesc Boix del Poble-sec l’entrega de premis del cinquè Concurs Fotogràfic Francesc Boix. Durant aquesta edició es van arribar a presentar un total de 56 treballs fotogràfics i fins a 140 fotografies en format digital. Durant l’acte es va donar a conèixer el nom de l’autor de la fotografia guanyadora, que va ser José Manuel Garcés, per la seva obra “Llums i ombres”. El guanyador va comentar al final de l’acte que la seva obra era “una foto de les Tres Xemeneies al capvespre amb un fil de llum que il·lumina a un noi que corre pel carrer”. Curiosament el guanyador va afirmar que de les tres fotografies que va presentar pel concurs, l’escollida com a guanyadora no era la seva preferida.

D’altra banda, el segon premi va ser per Carles Muñoz Gómez-Quintero per l’obra ‘La gran font’. Aquest segon premi també va ser escollit per un jurat i pel director de la biblioteca, Joan Delgado. Delgado va afirmar que estava molt content pel gran nombre de participants i també “perquè ens agrada poder fer una exposició de les fotografies guanyadores durant la Festa Major”.

Les dues fotografies premiades del concurs i vuit treballs fotogràfics més estan exposats durant tota la Festa Major del Poble-sec, fins al 31 d’agost, a l’entrada de la biblioteca, al carrer Blai. Els treballs que s’han seleccionat per estar exposats són els següents: ‘Joc parabòl·lic’ de Ricard Roig, ‘Noi i estàtua’ de Lucía Moreno, ‘Sastreria’ d’Anna Alsina, ‘Col·legues de barri’ de Laura Novensà, ‘Admirant art’ de Jordi Trenzano, ‘Vera a Fontrodona’ d’Adam Lukacs, ‘La fabrique’ de Senén Escoda i ‘Dansa integrada Liant la troca’ de Jaume Gaset.

FESTA MAJOR DEL POBLE-SEC 2014 – PROGRAMA

Festa Major del Poble-sec de 2014 es fa del 19 al 27 de juliol.

Podeu consultar el programa complet d’activitats, tant si seguiu el vincle del web adjunt, com si el baixeu en format pdf.

EL TORNEIG POBLE-SEC HOQUEI PLUS FA CINC ANYS

L’institut Consell de Cent va acollir el dissabte dia 19 la cinquena edició del Torneig Poble-sec Hoquei Plus, on participen esportistes amb discapacitat intel·lectual. Aquesta competició és una més de les activitats de la Festa Major del districte de Sants-Montjuïc.

En el torneig hi han participat tres equips, el Polo Les Corts, el Barça Sant Josep i el Barça Poble- sec. És una iniciativa conjunta del barceloní Stick HC, la Fundació Hospitalitat i la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec amb l’Ajuntament de Barcelona i el districte de Sants-Montjuïc. Es pretén fomentar l’esport entre persones de totes les edats amb discapacitats intel·lectuals i normalitzar aquesta pràctica tant al barri com a la ciutat de Barcelona, amb vocació de continuïtat en el futur.

DARRERA AUDIÈNCIA PÚBLICA: EL SOROLL AL POBLE-SEC, EL TRANSPORT I CAN VIES

Aquest dimarts al vespre va tenir lloc a la sala de plens l’última Audiència Pública d’Estat del Districte de Sants-Montjuïc del curs polític. El regidor del districte, Jordi Martí, va respondre a gairebé una trentena d’intervencions dels veïns i veïnes que van omplir de gom a gom la sala durant més de dues hores. Un dels primers en intervenir va ser Marc Santasusana, membre de la CUP, el qual va exigir la dimissió del regidor del districte per la seva gestió sobre Can Vies i per segons ell no reconèixer els errors que ha fet com a regidor santsenc els últims tres anys “vam ser els primers en demanar-li la dimissió. Sense ser, viure o conèixer el districte no pot ser un bon regidor”. En aquest sentit, diferents representants de les CUP del barri del Poble-sec també van reclamar la dimissió de Jordi Martí. Per la seva banda, el regidor del districte va aclarir que “tothom pot demanar la dimissió de qui vulgui amb les raons que siguin” i finalment va respondre amb xifres i de manera objectiva “a les eleccions del mes de maig del 2011 al Districte de Sants-Montjuïc les CUP va treure un 2,34% dels vots i CiU el 24,51%”.

En l’àrea de la Marina es va parlar sobre la mobilitat d’aquest barri. Esther Pérez en nom de l’Assemblea de Barri de la Marina va demanar major freqüència en les línies d’autobusos nocturnes “avui reclamem pel NitBus. L’autobús que va de Roquetes a Zona Franca, no passa cada vint minuts sinó que passa cada 30 minuts o a vegades cada 50 minuts i a més a les 11 de la nit ens quedem sense autobús”. En aquest sentit, Martí va respondre assegurant que s’interessaran per aquesta demanda “serà un dels plantejaments que demanarem a TMB per tal de contrastar la informació rebuda sobre els 50 minuts d’espera i plantejarem la possibilitat d’allargar l’horari fins passades les 11 de la nit”

També va intervenir Roser Cots, veïna del carrer Blai la qual va demanar no autoritzar l’obertura dels bars, prohibir les terrasses obertes en molts locals, i que es facin més inspeccions als locals “estic torturada pel soroll i incivisme que han comportat la proliferació de bars i terrasses al carrer Blai. Es concentren més de 50 bars i terrasses.” Cots també va afirmar que durant aquest temps s’han recollit prop de 800 signatures en contra dels actes incívics i dels sorolls. El regidor del districte lamentava la situació, “estem treballant per reconduir la situació. Estem no atorgant a les llicències de terrasses, tot i que hi ha algunes de sol·licitades. Haurem de tirar mesures per regular l’obertura de bars, restaurants sense que hi hagi un pla d’usos que limiti o prohibeixi l’obertura”. A més, Martí va assegurar que s’està estudiant una futura regulació que posi fi al increment d’obertures d’aquest tipus d’establiment.

A la zona de Badal, Josep Maria García en nom de la comunitat de propietaris del carrer Begur número 82 va explicar que hi ha un grup de persones que s’han instal·lat dins del solar sense edificar que hi ha just al costat “portem 3 anys vivint uns inconvenients que no pots sortir ni a la finestra. Fan vida al carrer, dormen i fan les seves necessitats al solar. Volem una solució.” A més, aquest assegura de tenir unes 700 signatures recollides de veïns que estan a favor d’acabar amb aquest problema. Martí va assegurar que es tractava d’un solar privat i que per tant, intervindran en aquest solar de manera urgent i immediata “obligant al propietari que sanegi o sinó obrirem un expedient” i que arribat el cas, el Districte faria la neteja subsidiariament.

De nou, un altre dels temes que van centrar l’audiència pública va ser la qüestió dels sorolls, en aquest cas els forts sorolls que segons els veïns de Satalia del Poble-sec reben del festival Picnik Electrònic que es fa a l’aire lliure als jardins de Joan Brossa, a Montjuïc. En aquest sentit Marc Font, membre de l’Associació de Veïns de la Satalia va demanar acabar amb aquest malestar “volem saber com es pot concedir una llicència per fer aquesta activitat que viola constantment el mapa del soroll. Se superen els 45 decibels, el límit permès”. Enric Veita, un veí del carrer Nou de la Rambla també es queixava de la situació “ens costa entendre com l’ajuntament pot permetre aquesta contaminació acústica”. Per la seva banda, el regidor afirmava que són conscients de la problemàtica i de que aquesta edició han canviat moltes coses. A més, va assegurar que “les mostres que tenim són mostres que no incompleixen la normativa mediambiental” ens hem posat a disposició dels veïns per intensificar les sonometries per obligar a reduir algunes de les freqüències per que es puguin retocar”.

També sobre el desallotjament de Can Vies i els aldarulls que hi van haver al barri fa prop de dos mesos, uns 2.000 veïns van signar un manifest en contra els actes vandàlics al barri. En aquest sentit va intervenir en Josep Rafael, un dels veïns firmants, que comentava que “els companys de Can Vies han tornat a anar-hi cada cap de setmana fent concerts i activitats sense permís del Districte, per això demanem que qualsevol activitat passi per un permís municipal sinó no es pot fer” . El regidor va afirmar que no hi haurà diners públics per a la reconstrucció “si es vol fer alguna cosa s’hauran de presentar permisos. El que hi hagi haurà de complir amb la normativa”. A més, Martí va valorar positivament les més de dues mil signatures dels veïns de Sants en contra de la violència i a favor de la convivència”.

A part dels temes anteriors, durant l’audiència pública també es van tractar d’altres com els desnonaments al barri de la Marina, les antenes mòbils de telefonia d’Hostafrancs o les retallades en sanitat. Alguns veïns també es van queixar pels joves que juguen a la matinada i els skaters que hi ha durant el dia a la plaça de Joan Pelegrí d’Hostafrancs. Entre d’altres temes també es va parlar de l’augment de robatoris a les Hortes de Sant Bertran, al Poble-sec, de la gestió de la inversió al nou gimnàs de Can Clos, o de l’instal·lació de fitons en alguns trams del carrer Finlàndia, Olzinelles i Fernandez Duró per tal que els cotxes no puguin aparcar sobre la vorera.

WEB DE LA CAPITALITAT EUROPEA DEL VOLUNTARIAT 2014

La web de la Capitalitat Europea del Voluntariat d’aquest 2014 a Barcelona ha estat pensada per recollir la informació de totes aquelles activitats i propostes relacionades amb el voluntariat i generades per les entitats de Barcelona i de Catalunya. Per aconseguir-ho disposa d’un apartat d’agenda, en el qual totes les associacions poden introduir la informació del seu projecte o activitat, a través d’un formulari autoeditable. Un cop validada la informació pels administradors de la pàgina, la info de l’activitat apareix a l’agenda de www.bcnvoluntariat2014.cat.

Des del CAB animem a totes les entitats membres a fer ús d’aquesta agenda autoeditable, donat que és un nou canal de difusió i que moltes de les activitats que proposen les associacions de la ciutat tenen molt a veure amb el voluntariat i amb l’acció voluntària. També animem a les entitats membres a fer-ne difusió a les seves entitats de base per tal que també puguin aprofitar aquesta opció.

Per incloure una activitat només cal que aquesta respongui als criteris generals indicats en el mateix formulari.

Consell d’Associacions de Barcelona

ELS VEÏNS DE SANTS-MONTJUÏC QUE DIUEN HAVER ESTAT VÍCTIMES DE ROBATORI BAIXEN UN 5%

Aquest mes l’Ajuntament de Barcelona ha fet públiques les dades de l’enquesta de victimització de la ciutat de l’any passat. Aquesta es realitza des de l’any 1984 per tal de mesurar la delinqüència a la ciutat i aporta les informacions que es recullen de les persones que s’han vist afectades per un delicte i l’opinió dels veïns dels barris sobre la seguretat ciutadana. Aquesta va donar uns resultats optimistes respecte les xifres de l’any anterior ja que a tota la ciutat s’ha reduït en uns 4’5 punts, és a dir, hi ha hagut una davallada de les persones que l’any passat van manifestar haver estat víctimes d’un delicte a al ciutat.

Al Districte de Sants-Montjuïc aquesta xifra ha descendit més respecte el conjunt de la ciutat, ja que la variació interanual entre l’any 2012 i 2013 ha estat de -5 punts. Es tracta de la variació negativa més important des de l’any 2008. També, el valor percentual ha estat el més baix des de l’any 2008. Aquest any 2013 a Sants-Montjuïc un 21,5% de la població ha manifestat ser víctima de robatoris o d’altres fets delictius. Aquesta xifra si s’analitza per àmbits afectaria un 11,7% a la seguretat personal, un 6,8% als vehicles, un 2,5% a domicilis, un 1,2% a segones residències i un 1% a botigues i negocis. Cal recordar que l’any 2008 la població afectada per delictes va ser del 24%, el 2009 del 23,6%, el 2010 del 24,6%, el 2011 del 26,8% i el 2012 del 26,5. Pel que fa a la percepció de la seguretat al nostre districte, aquesta ha augmentat una dècima respecte l’any passat situant-se a 5’9 punts. En canvi, els veïns de Sants Montjuïc tenen una percepció del civisme dels barris de Sants-Montjuïc més baixa que en el conjunt de la ciutat, que se situa a 5,7 punts, dues dècimes menys que Barcelona.

Per l’altra banda, el gerent del Districte de Sants-Montjuïc, Francesc Jiménez assegura que “al conjunt de la ciutat la disminució ha estat de 4,5. Del 25,3% l’any 2012 hem passat al 20,8%. Aquesta millora al nostre Districte ha sigut encara superior a aquests 4,5 punts de la ciutat, ja que hem arribat als 5 punts i, en xifres percentuals, del 26,7% hem passat al 21,5% de persones que han estat víctimes durant aquest any”. En relació a les xifres d’aquesta enquesta representades als barris de Sants-Montjuïc, Jiménez afirmava que “Entre els barris no hi han variacions extraordinàries, sinó que entre barris ha estat bastant homogeni. Si que es cert que alguns barris tenen una població menor i que per tant, les dades potser són menys fiables. En resum, les dades han sigut molt similars entre tots els barris”.

CONCURS DE GUARNIMENT DE BALCONS I APARADORS

Un any més, des de la Comissió de Convivència del Pla Comunitari llancem el “CONCURS DE GUARNIMENT DE BALCONS i APARADORS” per la Festa Major del Barri.

Animeu-vos a participar al concurs! Podeu decorar el vostre balcó/ finestra amb els vostres fills o amics i amigues, podeu decorar el balcó d’un veí o veïna amb qui tingueu amistat, amb el vostre cosí, tieta o avia, tot val!

I a més, aquesta vegada la vostra creativitat pot tenir premi!!! Decorar el balcó amb materials reciclats: 100€!! I si us poseu d’acord amb altres veïns de l’edifici podeu obtenir el premi de la categoria de façana: 150€!!

També volem posar maco el barri a peu de carrer per això convidem als botiguers i associacions a que decorin el seu aparador!! Tindreu una forma d’atreure nous compradors i podeu guanyar fins a 100€!! premi cedit per l’Associació de Comerciants de Poble-sec.

Per a inscripcions i més informació: placomunitaripoblesec@gmail.com

L’acte de lliurament de premis serà el dia 25 de juliol, a les 20.00h, davant del bar Seco.

Animeu-vos a participar, a fer amistat amb els veïns i a oblidar una mica la rutina diària, vestint de festa casa vostra!!

Comissió de Convivència del Pla Comunitari

CONVENI DE COL·LABORACIÓ ENTRE EL DISTRICTE I LA COORDINADORA D’ENTITATS DEL POBLE-SEC

El dia 18 de juliol es va signar el Conveni de col·laboració entre el Districte de Sants-Montjuïc i la Coordinadora d’Entitats de Poble-sec per al Pla Comunitari del Poble-sec, entre el sr. Jordi Martí i Galbis, Regidor del Districte de Sants-Montjuïc, i el sr, Josep Guzmán i Vila, representant de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec.

El Pla Comunitari de Poble-sec té un paper molt important en el desenvolupament de projectes d’intervenció comunitària generadors de benestar, mentre que la Coordinadora treballa en xarxa amb amb la majoría d’entitats i associacions del barri. Per aquest motiu, s’ha signat l’acord amb l’objectiu de continuar desenvolupant el Pla Comunitari.

Es preten impulsar projectes d’intervenció comunitària, mitjançant l’elaboració anual d’un programa d’actuacions en les quals participin activament els agents socials del barri i s’incrementi la participació de la ciutadania, especialment a partir de la gestió compartida dels projectes i les activitats.

QUIMET PÉREZ PASCUAL DÓNA EL TRET DE SORTIDA DE LA FESTA MAJOR

El propietari de la bodega Quimet&Quimet, Joaquim Pèrez Pascual, va ser l’encarregat de pronunciar el pregó de la Festa Major del Poble-sec d’enguany, que es va fer dissabte al vespre a la plaça Navas. L’acte va ser presidit per Josep Guzmán, president de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, qui va ser l’encarregat de donar la benvinguda “Aquesta festa és un acte per gaudir però s’ha de gaudir amb una mica de seny, perquè tots hem de viure però a la vegada conviure.” També va donar gràcies a totes les persones que van participar i ajudar a dur a terme aquesta Festa Major i va convidar a la gent que no és del Poble-sec a gaudir de la festa com tothom.

Tot seguit, el pregoner Quimet va donar la benvinguda a tot el poble, també va voler destacar que porta molts anys vivint en aquest barri “ja porto al Poble-sec les 4 grans èpoques: la preguerra, la guerra, la postguerra i l’actualitat”. D’aquesta manera va explicar que sempre ha pensat que tot el poble sempre ha estat unit i que és així com han anat tirant endavant. A més a més, Pèrez també va comentar “els canvis que es van fer als carrers van ser molt bons i ara són més bonics encara”. Per últim, va fer menció al gran nombre de persones provinents de moltes nacionalitats que hi viuen al carrer “és bo conèixer gent de tot tipus, i més ara que hi ha gent de tot arreu”

Durant l’acte també hi va intervenir el president del Districte Sants-Montjuïc, Joaquim Mestre: “Vull donar les gràcies a totes les persones, entitats i empreses que una vegada més amb esforç han fet possible celebrar la Festa Major”. Aquest també va explicar que la Festa Major “és un cúmul de moltes coses ja que s’ajunten la vitalitat, la creativitat i el sentit de comunitat d’un barri”.

Per l’altra banda, Jordi Martí, regidor del Districte de Sants-Montjuïc també va assistir al pregó. Martí estava emocionat de veure tanta gent treballant amb esperit de festa i de ganes de passar-ho bé. També va comentar que “mica a mica els espais públics del Poble-sec van millorant per tal que la gent hi pugui passar millor”.

Finalment, també hi va fer acte de presència el candidat socialista a l’Alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni “he arribat al barri i he seguit el cercavila dels gegants, he escoltat a el pregó i ara toca gaudir de la festa amb tots els veïns i veïnes del barri”.

Abans del pregó, durant la tarda, es va fer el tradicional cercavila pels carrers del barri amb les colles de gegants i capgrossos de tots els barris del Districte de Sants-Montjuïc i de bona part de la ciutat.