Daily Archives: 23 d'abril de 2014

LES FESTES MAJORS DE SANTS-MONTJUÏC ESCALFEN MOTORS

Amb l’arribada del bon temps els barris de Sants-Montjuïc comencen a preparar-se per vestir-se de festa i el primer que cal tenir a punt és el cartell. Per això, aquells barris que escullen la imatge de cada any a través d’un concurs ja n’han presentat les bases i algun fins i tot, ja ha tancat el termini de presentació. Aquest és el cas de la Marina, que són els més primerencs en celebrar les seves festes i van tancar la convocatòria l’11 d’abril. En tos els casos es demana treballs en un format de 22 centímetres d’ample per 44 d’alt presentats en un suport rígid. També es demana que siguin dissenys que permetin la fotorreproducció i la impressió en quatre colors i que per tant no incloguin ni tintes metal·litzades o fluorescents, ni relleus o volums.

Dels quatre concursos de cartells que s’organitzen al barri –Hostafrancs, Poble-sec, la Marina, i Sants—tots tenen com a premi principal convertir-se en la imatge de la festa major del barri, “que ja és un bon premi perquè veurà el seu cartell per tot el barri”, comenta Sònia Miró, presidenta de la Federació de la Festa Major de Sants. A més, però, també tenen un premi econòmic que és de 750 euros per cada un dels concursos, excepte pel de Sants, que està dotat amb un premi de 1.300 euros.

A part de les característiques generals, cada concurs té alguns requisits específics. A Hostafrancs, cal que s’hi incloguin les frases “Festa major d’Hostafrancs” i “del 3 al 12 d’octubre”. A més, cal “que d’alguna manera quedi vinculat la imatge a la festa i al barri”, explica Josep Espín, president de la FAECH. En aquest cas els terminis d’entrega són del 28 d’abril al 2 de juny i Espín comenta: “Des dels inicis fins ara hem anat creixent però últimament tenim estabilitat en el número de cartells presentats”, que està al voltant de 50 i els agradaria que augmentés. A Hostafrancs es donarà a conèixer el cartell guanyador en un acte que es farà al setembre.

Més s’ha hagut d’espavilar qui es volgués presentar a la de la Marina, que va tancar el termini de presentació just abans de Setmana Santa. En aquest cas calia incloure-hi el lema “Festa Major de la Marina, Bacanals de Barcelona” i “del 20 al 24 de juny de 2014”. També calia esmentar alguna cosa del barri que pugui ser un referent per la ciutat. “El barri de la Marina no tothom l’ubica però té moltes referències”, comenta Gemma Charines, de la Unió d’Entitats de la Marina. El cartell guanyador es donarà a conèixer el 5 de juny.

Tampoc poden adormir-se aquells que vulguin participar al concurs de cartells del Poble-sec, que tenen temps del 15 al 30 d’abril de 2014 per presentar-lo. Cal incloure “Festa Major del Poble-sec” i “del 19 al 27 de juliol 2014” i la imatge ha de fer referència al tricentenari, “com a fet històric”, puntualitza Josep Guzmán, president de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec. El cartell guanyador es presentarà el 24 de maig durant la Mostra d’Enittats del Poble-sec i Guzmán explica que, enguany, una novetat de la festa serà que el pregó es farà 18 de juliol, com a acte unitari i sense que se solapi amb altres actes

Finalment, a Sants, on el termini de presentació de treballs ja està obert però s’allarga fins al 2 de maig els lemes que cal incloure són “Festa Major de Sants”, “del 23 al 30 d’agost de 2014” i “Per molts Sants, sempre”. A més, “sempre cal que hi hagi alguna al·lusió al barri de Sants”, comenta Sònia Miró. Al concurs de cartells de la Festa Major de Sants, l’any passat van tenir un centenar de participants i esperen que enguany augmenti. El guanyador es farà públic durant el mes de juny de 2014. Podeu consultar les bases senceres de cada concurs a www.bcn.cat/sants-montjuic.