La Setmana Santa i la Pasqua són moments tant o més importants que el Nadal pels cristians i per això les diferents parròquies dels nostres barris preparen les celebracions amb molt detall. Tot i que el primer dels dies senyalats va ser el passat diumenge, Diumenge de Rams, avui Dijous Sant és quan comencen la majoria de les celebracions.
Aquest vespre, a la parròquia de Sant Cristòfol, a la Marina, comencen amb el rentapeus, on hi participen els infants de la catequesi, i ofrenes solidàries i a les 20h celebren la cena del senyor. El Divendres Sant fan el viacrucis a les 11h i a les 18h celebren la Passió del Senyor. El diumenge i el dilluns de Pasqua celebren les misses habituals dels dies festius. Les de la Setmana Santa, però, “són celebracions molt simbòliques i amb molts gestos”, comenta Jordi Carreter, rector de la parròquia de Sant Cristòfol.
A Santa Maria de Sants el rector, Josep Lluís Socias, comenta que el Dijous Sant celebren a les 20h el sopar del senyor i a les 22h una vetlla de pregària. Divendres Sant fan un viacrucis al migdia i la Passió del Senyor a les 18h. Dissabte “és un dia de silenci”, comenta el rector, i per tant fins la nit no comença la Vetlla Pasqual, que serà a les 22h. La Pasqua, en canvi, és un dia on es commemora “l’alegria de la resurrecció, quan Maria troba a Jesús ressuscitat” per això Diumenge de Pasqua se celebra una eucaristia especial en què en acabar ofereixen alguna cosa per picar i per beure “perquè es vegi que és realment una festa, un moment d’alegria, de joia, perquè és el motiu de la nostra fe”, explica Josep Lluís Socias.
A Sant Àngel Custodi, a Hostafrancs, la missa vespertina de Dijous Sant comença a les 20h. Es commemora la cena del Senyor i es fa una col·lecta especial per Càritas Parroquial i després se celebra una Hora Santa a la capella del Santíssim. En la mateixa capella, el dia següent, Divendres Sants a les 10.30 fan un res de laudes i a les 12.30 es commemora la Passió. A les 19h es fa viacrucis dins de l’església i “a cada una de les estacions llegeixen diferents membres de la parròquia, una part en català i l’altra en castellà, així tothom hi participa d’una manera més plena”, explica Francesc Nolla, rector de Sant Àngel Custodi. Dissabte Sant, la Vetlla Pasqual l’avancen a les 21h ja que és un horari millor per la majoria dels assistents i Diumenge de Pasqua les misses se celebren en els horaris habituals de diumenge. “Són dies en què vius molt allò que és fonamental en la nostra fe cristiana”, comenta Francesc Nolla.
Al barri del Poble-sec les quatre parròquies – Mare de Déu de Lurdes, Mare de Déu dels Dolors, Santa Madrona i Sant Salvador –han decidit unir-se en l’Agrupació de Parròquies del Poble-sec per treballar conjuntament i celebrar també junts moltes de les tradicions cristianes. De fet, aquest any el Diumenge de Rams van celebrar-lo junts a Santa Madrona i al Sortidor amb la idea de fer-ho l’any que ve tots junts a la plaça del Sortidor. De fet, tot i que formalment ja han constituït l’agrupació, estan treballant progressivament en aquesta unió: “Aquest any hem fet algunes coses junts, sobretot la preparació, però l’any que ve tenim intenció de fer alguns actes junts en un sol lloc”, explica Joan Cabot, rector de la parròquia de la Mare de Déu de Lurdes. A més del Diumenge de Rams, l’altra celebració que farien conjuntament seria probablement la Vetlla Pasqual. De moment, aquest any el que han fet és organitzar-se de manera que “la gent pot trobar la mateixa celebració a un lloc o un altre, que canvia d’hora”.
A Sant Medir del barri de la Bordeta, la commemoració del darrer sopar de Jesús és farà el Dijous Sant, “amb el gest significant del rentament dels peus com a expressió del servei que l’Església ha de tenir de cara al poble”, explica el rector Enric Subirà. Divendres Sant, a les 18h se celebrarà la passió i mort de Jesús per “conèixer el perquè el van matar” i Dissabte de Glòria, o Dissabte Sant, a les 21h se celebrarà la Vetlla Pasqual, que commemora la resurrecció de Jesús: “Allò que va predicar es fa present en què no és un missatge de mort sinó que és un missatge de vida, i aquesta vida és per a tots i adreçat a tothom”, explica el rector que recorda que la nit dissabte ja és l’inici de la Pasqua, que es continua celebrant el diumenge. La celebració de la Vetlla Pasqual a la parròquia de Sant Medir també es podrà escoltar en directe per Sants 3 Ràdio.