Daily Archives: 1 d'abril de 2014

CRÒNICA NEGRA DELS SEGLES XIX I XX AL POBLE-SEC

Una mà tallada apareix davant del pis d’una endevinadora. A mesura que avancen les investigacions es van trobant les altres parts del cos del difunt. Finalment va resultar tractar-se d’una modista del Raval que havia decidit esquarterar la seva víctima. Aquest és un dels casos de la crònica negra d’entre el segle XIX i mitjans del segle XX que ahir va explicar Júlia Costa, escriptora poble-sequina, a la biblioteca Francesc Boix. La xerrada titulada “Poble-sec, crònica negra” va recollir diferents casos criminals que van tenir ressò a Barcelona i que tenien alguna relació amb el Poble-sec o les zones properes al barri. “És el que crida més l’atenció perquè és un cas molt sagnant”, comenta Júlia Costa. Tot i això, assegura que el Poble-sec “no era un barri ni més ni menys conflictiu que altres” encara que “la zona del Paral·lel i el que en deien el barri xino si que era una mica més conflictiva”. Costa també es va fer ressò, entre altres casos, de la darrera execució pública que es va fer a Barcelona i que va tenir lloc al carrer Parlament, que de fet és a Sant Antoni però és molt proper al barri del Poble-sec.

L’autora explica que la literatura impresa sobre les cròniques criminals d’aquesta època són força antigues però que en canvi a la xarxa s’hi poden trobar molts casos: “No hi ha gaire però si busques per Internet són fàcils de trobar.”

XIII PREMI BARCELONA ASSOCIACIONS A RAONS PÚBLIQUES

La Junta Directiva de la Coordinadora d’Entitats del Poble Sec felicita l’associació Raons Públiques, amb seu social al carrer Concòrdia, pel guardó “XIII Premi Barcelona Associacions” que concedeix l’Ajuntament de Barcelona i el Consell Municipal d’Associacions de Barcelona.

El guardó premia les iniciatives de les associacions i/o fundacions de la ciutat que promouen projectes de participació i de foment de l’associacionisme a Barcelona.

El projecte “Fem comunitat transformant el pati de l’escola”, a l’escola La Pau a Sant Martí, ha estat el guardonat, aquest premi recolza un procés en marxa des de fa tres anys.