Monthly Archives: abril 2014

DEBAT: QUIN PARAL·LEL VOLEM? A ZONA SEC

Quin Paral·lel volem?

abril 28, 2014

Entitats de Sant Antoni i Poble-sec discrepen amb diferents tonalitats amb el Pla Paral·lel en un debat impulsat per l’associació Raons Públiques

@zona_sec / El debat sobre la remodelació del Paral·lel s’ha intensificat aquest mes d’abril. Primer va ser l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, qui en una roda de premsa al Centre Cultural Albareda anunciava l’adjudicació de les obres d’un projecte que, segons va dir, pretén millorar l’espai públic guanyant superfície per als vianants, portant les bicicletes al centre de la calçada i creant sis noves placetes a les cruïlles amb els carrers de l’Eixample.

Mentre que des del consistori se sosté que l’objectiu de la reforma és convertir el Paral·lel “en una via de referència per a les persones, les arts escèniques i la gastronomia”, col·lectius de diferents accents segueixen mostrant resistències a l’execució del Pla. El 26 d’abril, una setmana després que ho fes l’alcalde, era el teixit associatiu de Poble-sec i Sant Antoni qui s’unia al Centre Cívic El Sortidor per debatre sobre el futur de l’avinguda arran de la crida de l’associació d’urbanisme Raons Públiques.

La jornada va evidenciar el divorci, tot i que amb diferents matisos, entre bona part dels col·lectius i el projecte impulsat per l’Ajuntament de la mà de la Fundació El Molino (FEM). Per sorpresa de tothom, l’empresària Elvira Vázquez va assistir a l’acte — “tot i que ningú m’ha invitat”, va dir— i va entomar els retrets de diversos representants, sobretot els de Repensar Poble-sec (Assemblea de Barri de Poble-sec), els més crítics, que consideren que el Pla només beneficia al mercat turístic i perjudica els tres barris implicats en la reforma: Poble-sec, Sant Antoni i Raval.

Segons les dades que van esgrimir els activistes, del pressupost total de la reforma –9.500.000 euros— el 30% es destinarà a il·luminació, és a dir, prop de 2,8 milions d’euros. “Hem passat del Paral·lel de les persones al Paral·lel de les faroles”, va etzibar un dels activistes que va dibuixar el contrast entre el ciutadà mig que viu a barris com el Poble-sec –amb una renda mitjana el 33% inferior a la de la ciutat—amb el tipus d’avinguda que s’està projectant, amb un pla lumínic de primer nivell –les faroles tindran càmera de vídeo vigilància, connexió wifi i sensors mediambientals, per exemple—.

Pel que fa al model de participació del procés de remodelació, l’Assemblea va trobar complicitats en l’Associació de Veïns de Sant Antoni, que tampoc no va assistir a les comissions de seguiment. “Qualsevol proposta no es contempla perquè no entra dins del procediment tècnic, aleshores quin sentit té que hi participem els veïns”, va dir Pep Sala que va lamentar que el projecte ja es presentés pràcticament tancant. També des de Sant Antoni, l’associació cultural Talia Olympia va reivindicar la recuperació de l’espai públic per a la divulgació de la cultura. Segons el seu portaveu, l’historiador Toni Oller, és fals que es vulguin projectar noves places i explica que només seran “voreretes” i que, a més, hi haurà terrasses del negoci hostaler, per la qual cosa: “no és pot parlar que siguin espai públic”. Més moderats es van mostrar des de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec. El seu president, Josep Guzman, va reivindicar l’estació de metro de Poble-sec que, per fi, serà reformada per fer-la accessible.“Si no hagués estat per la nostra insistència no hauríem aconseguit aquest metro”.

Un dels temes cabdals va ser el de la turistificació i els seus riscos. Elvira Vázquez va negar que la seva fundació — “que no té afany de lucre”, va dir— persegueixi el turisme de masses i va explicar, en al·lusió als retrets de l’Assemblea, que els creueristes no passen pel Paral·lel. “Desembarquen al Port, els porten al Camp Nou, a la Sagrada Família, al Parc Güell i tornen embarcar” va dir en un intent de desmentir que la FEM tingui interessos en fer del Paral·lel un pol d’atracció turístic i un eix de connexió entre el Port i la Fira. “Estem penjant d’un fil, vam abocar-ho tot a la bombolla immobiliària i ara ho fem amb la turística”, van replicar des de Repensar Poble-sec.

Les entitats participants es van citar en una nova trobada, presumiblement a peu de carrer — “perquè els veïns s’adonin de que el debat és viu”, van explicar els convocants—, per trobar un acord de mínims entre col·lectius que permeti influir sobre un Pla Paral·lel que, poc a poc, es va implementant.
 
 
 



TROBADES D’ORIENTACIÓ LABORAL I REACCIÓ PER A JOVES

El Pla Acollida de Joves de Poble-sec promociona un nova oferta de l’orientació laboral, que iniciarà nou curs el 30 abril de 2014.

Està ideat per a persones interessades en orientació laboral i formació, i també en Mòdul de formació d’atenció a clients en hosteleria, restauració i comerç.

XX FÒRUM LA PRIMAVERA DE LES ASSOCIACIONS

Els propers dies 8, 9 i 10 de maig se celebrarà la 20a edició del Fòrum La Primavera de les Associacions. Enguany, i coincidint amb la Capitalitat Europea del Voluntariat que ostenta Barcelona, ofereix més continguts i portarà per lema “L’Associacionisme és capital”.

Aquesta edició del Fòrum se centrarà en el paper de les associacions en la cohesió social, la qualitat democràtica i les polítiques públiques de les ciutats, així com en les relacions entre el teixit associatiu i l’administració local. Els dies 8 i 9 es realitzaran diverses conferències i col·loquis al Palau Macaya de Barcelona, amb persones expertes, algunes de les quals procedents d’altres indrets d’Europa i de l’estat espanyol. Per al dia 10 de maig s’ofereixen 9 itineraris d’experiències d’arreu de la ciutat en les que les associacions i l’administració pública han sumat esforços per generar projectes, equipaments o serveis amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de la ciutadania barcelonina. En aquests itineraris es donaran a conèixer l’acció que es realitza a través d’aquestes iniciatives però, sobretot, els avantatges, problemàtiques i solucions que s’han produït arran de la col·laboració associacions-administració.

DIUMENGE, CURSA BCN CITYTRAIL, AFECTACIONS DE MOBILITAT

Aquest diumenge es fa una cursa, amb afectació a la mobilitat de la muntanya de Montjuïc. Es tracta de la BCN Citytrail.

Us adjuntem informació al respecte:

Cursa
La CITYTRAIL™ BARCELONA és una cursa de 11,5km amb 200m de desnivell per parcs, escales, carrers i racons de les ciutat de Barcelona. El 27 d’abril prepara’t per viure una cursa diferent!

· Lloc de sortida/arribada: Font Màgica de Montjuïc, Barcelona
· Distància: 11,5km

Horaris
8:00h-9:00h. Recollida de dorsals. Plaça Puig i Cadafalch (Fonts de Montjuïc)
9:30h. Sortida CITYTRAIL™ BARCELONA
12:00h. Entrega de premis

Les inscripcions es poden fer al centres El Corte Inglés de: Portal de l’Àngel, Diagonal, Cornellá, Sabadell, Can Dragó, Gerona, Tarragona, Preciados, Castellana, Xanadú, Pintor Sorolla, Independencia i Bilbao. També es poden fer per internet a través de la web www.ticketoci.net

La inscripció inclou: Cronometratge amb xip d’un sol ús, samarreta de cotó commemorativa, avituallaments, servei mèdic, servei de guarda-roba i guardaclaus, foto arribada

Recorregut
El recorregut de la CITYTRAIL™ BARCELONA, transcorrerà per la muntanya de Montjuïc. La sortida i l’arribada estarà situada a les emblemàtiques Fonts de Montjuïc. A partir de la sortida, el circuit seguirà pel MNAC, Camí de La Foixarda, Avinguda de l’Estadi fins l’Estadi Olímpic i el Palau Sant Jordi, novament Avinguda de l’Estadi però de baixada fins al Carrer dels Jocs del 92. Un cop allà, hi haurà un bucle que recorrerà el Carrer Pierre de Coubertain passant per sota la Torre Telefònica, per retornar al Carrer de Jocs del 92, des d’on ja s’enfilarà pel Carrer del Sol i Passeig Olímpic fins a l’Estadi Olímpic. Des d’allà, ja en baixada pels racons de darrera el MNAC, Escales de Montjuïc i Avinguda Maria Cristina i arribar a la meta.

Portes obertes i preinscripció curs 2014 – 2015 a les Llars d’Infants i Escoles Bressol de titularitat pública del Poble-sec.

PORTES OBERTES :

LLar d’Infants La Gavina – dia 25 d’Abril de 9:30 a 12:30 i de 15:30 a 17:00 h.
Escola Bressol NIC – dia 29 Abril a les 17:45 h.
Escola Bressol Forestier – dia 28 d’Abril a les 17:30 h.

PREINSCRIPCIÓ : del 5 al 16 de Maig.

LES FESTES MAJORS DE SANTS-MONTJUÏC ESCALFEN MOTORS

Amb l’arribada del bon temps els barris de Sants-Montjuïc comencen a preparar-se per vestir-se de festa i el primer que cal tenir a punt és el cartell. Per això, aquells barris que escullen la imatge de cada any a través d’un concurs ja n’han presentat les bases i algun fins i tot, ja ha tancat el termini de presentació. Aquest és el cas de la Marina, que són els més primerencs en celebrar les seves festes i van tancar la convocatòria l’11 d’abril. En tos els casos es demana treballs en un format de 22 centímetres d’ample per 44 d’alt presentats en un suport rígid. També es demana que siguin dissenys que permetin la fotorreproducció i la impressió en quatre colors i que per tant no incloguin ni tintes metal·litzades o fluorescents, ni relleus o volums.

Dels quatre concursos de cartells que s’organitzen al barri –Hostafrancs, Poble-sec, la Marina, i Sants—tots tenen com a premi principal convertir-se en la imatge de la festa major del barri, “que ja és un bon premi perquè veurà el seu cartell per tot el barri”, comenta Sònia Miró, presidenta de la Federació de la Festa Major de Sants. A més, però, també tenen un premi econòmic que és de 750 euros per cada un dels concursos, excepte pel de Sants, que està dotat amb un premi de 1.300 euros.

A part de les característiques generals, cada concurs té alguns requisits específics. A Hostafrancs, cal que s’hi incloguin les frases “Festa major d’Hostafrancs” i “del 3 al 12 d’octubre”. A més, cal “que d’alguna manera quedi vinculat la imatge a la festa i al barri”, explica Josep Espín, president de la FAECH. En aquest cas els terminis d’entrega són del 28 d’abril al 2 de juny i Espín comenta: “Des dels inicis fins ara hem anat creixent però últimament tenim estabilitat en el número de cartells presentats”, que està al voltant de 50 i els agradaria que augmentés. A Hostafrancs es donarà a conèixer el cartell guanyador en un acte que es farà al setembre.

Més s’ha hagut d’espavilar qui es volgués presentar a la de la Marina, que va tancar el termini de presentació just abans de Setmana Santa. En aquest cas calia incloure-hi el lema “Festa Major de la Marina, Bacanals de Barcelona” i “del 20 al 24 de juny de 2014”. També calia esmentar alguna cosa del barri que pugui ser un referent per la ciutat. “El barri de la Marina no tothom l’ubica però té moltes referències”, comenta Gemma Charines, de la Unió d’Entitats de la Marina. El cartell guanyador es donarà a conèixer el 5 de juny.

Tampoc poden adormir-se aquells que vulguin participar al concurs de cartells del Poble-sec, que tenen temps del 15 al 30 d’abril de 2014 per presentar-lo. Cal incloure “Festa Major del Poble-sec” i “del 19 al 27 de juliol 2014” i la imatge ha de fer referència al tricentenari, “com a fet històric”, puntualitza Josep Guzmán, president de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec. El cartell guanyador es presentarà el 24 de maig durant la Mostra d’Enittats del Poble-sec i Guzmán explica que, enguany, una novetat de la festa serà que el pregó es farà 18 de juliol, com a acte unitari i sense que se solapi amb altres actes

Finalment, a Sants, on el termini de presentació de treballs ja està obert però s’allarga fins al 2 de maig els lemes que cal incloure són “Festa Major de Sants”, “del 23 al 30 d’agost de 2014” i “Per molts Sants, sempre”. A més, “sempre cal que hi hagi alguna al·lusió al barri de Sants”, comenta Sònia Miró. Al concurs de cartells de la Festa Major de Sants, l’any passat van tenir un centenar de participants i esperen que enguany augmenti. El guanyador es farà públic durant el mes de juny de 2014. Podeu consultar les bases senceres de cada concurs a www.bcn.cat/sants-montjuic.

S’ADJUDIQUEN LES OBRES D’URBANITZACIÓ DEL PARAL·LEL

Amb un pressupost de més de 6,9 milions d’euros s’han adjudicat aquesta setmana les obres de remodelació de l’avinguda del Paral·lel. “És una importantíssima inversió, un projecte que transcendeix el Poble-sec”, assegura Jordi Martí, regidor del Districte de Sants-Montjuïc. “És un eix de ciutat i volem posar-lo en valor”, diu.

El projecte previst per aquesta avinguda on conflueixen els barris de Poble-sec, Sant Antoni, i Raval representa una millora de la connectivitat de l’espai comú dels tres. Josep Guzmán, president de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, tot i que veu amb bons ulls les obres, mostra certs recels a la idea global del nou Paral·lel perquè considera: “El Paral·lel ha de ser l’aparador dels barris del costat, les botigues han de ser els barris, en el moment en què el mateix Paral·lel és la botiga els barris queden com el magatzem”. Les entitats veïnals veuen també amb por que el Paral·lel es converteixi en un eix central de les arts escèniques i la gastronomia: “Imagina’t Blai a lo grande… buf!”, diu Guzmán. I s’explica: “és un lloc on s’ha de viure i conviure i no podem basar l’activitat econòmica en un producte monotemàtic.” Tot i això, considera que “de moment el que hi ha és positiu tot i que sempre hi ha el però”

La inversió serà de 6.945.225 i afectarà una superfície total de 73.744 metres quadrats. Una de les novetats previstes és que es traslladarà el carril bici al centre de l’avinguda per millorar la mobilitat i la seguretat entre ciclistes, conductors i vianants. Seguirà havent-hi un carril d’aparcament, un carril exclusiu per autobusos i dos carrils de circulació en cada sentit. “On estava era perillós per tots”, considera Guzmán, i per tant veu bé que s’hi busquin solucions. Amb aquest nou model, a més de ser més segur considera que es pacifica el creuament, ja que es podrà creuar l’avinguda en dos trams.

El projecte també preveu més espai pels vianants, convertint en placetes les illetes dels creuaments de la banda de l’Eixample i anivellant a la vorera els dels carrers Vallhonrat, Ricart, Blasco de Garay i Margarit. “Guanyaran qualitat d’espai públic per la gent”, comenta el regidor. També es preveu col·locar una nova il·luminació, que prioritzarà els vianants, amb uns fanals que han de permetre incorporar tecnologies de la informació i altres serveis TIC.

Tot i que no forma part del projecte de l’Ajuntament, aprofitant les obres s’instal·laran tres ascensors a la parada de metro del Poble-sec: dos a les andanes i un al vestíbul. La instal·lació tindrà un cost d’uns 2 milions d’euros que assumirà la Generalitat.

“Són moltes actuacions que coincideixen en el temps i que fan que hi hagi una clara millora”, considera Jordi Martí. L’execució dels treballs es preveu que duri entre 10 i 12 mesos.

A TAULA – PRIMAVERA 2014

El Centre Cívic del Sortidor ha fet públic el programa de les activitats del programa A TAULA per a la primavera de 2014.

El podeu llegir o descarregar, si seguiu el vincle del pdf adjunt.

DIADA DE SANT JORDI A LA PLAÇA DELS OCELLETS

23 d’abril. Diada del Llibre i de la Rosa al Poble-sec

Des de les 9 del matí i fins les 9 del vespre, a la Plaça dels Ocellets. Venda solidària de roses, llibres i artesania relacionada amb la diada.

Amb la participació de les associacions següents: Esplai Xerinola, Castellers del Poble-sec, Bona Voluntat en Acció, Es-purna, Poble-sec per la Independència, Grup Internacional de Danses Renaixensa i ZONA SEC.

Hi col·laboren també els programes Acompanyament a la Gent Gran, Baixem al Carrer, Espai de la Infància i Pla d’Acollida de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec i amb la Participació del Pla de Desenvolupament Comunitari del Poble-sec.

LA SETMANA SANTA A LES PARRÒQUIES DE SANTS-MONTJUÏC

La Setmana Santa i la Pasqua són moments tant o més importants que el Nadal pels cristians i per això les diferents parròquies dels nostres barris preparen les celebracions amb molt detall. Tot i que el primer dels dies senyalats va ser el passat diumenge, Diumenge de Rams, avui Dijous Sant és quan comencen la majoria de les celebracions.

Aquest vespre, a la parròquia de Sant Cristòfol, a la Marina, comencen amb el rentapeus, on hi participen els infants de la catequesi, i ofrenes solidàries i a les 20h celebren la cena del senyor. El Divendres Sant fan el viacrucis a les 11h i a les 18h celebren la Passió del Senyor. El diumenge i el dilluns de Pasqua celebren les misses habituals dels dies festius. Les de la Setmana Santa, però, “són celebracions molt simbòliques i amb molts gestos”, comenta Jordi Carreter, rector de la parròquia de Sant Cristòfol.

A Santa Maria de Sants el rector, Josep Lluís Socias, comenta que el Dijous Sant celebren a les 20h el sopar del senyor i a les 22h una vetlla de pregària. Divendres Sant fan un viacrucis al migdia i la Passió del Senyor a les 18h. Dissabte “és un dia de silenci”, comenta el rector, i per tant fins la nit no comença la Vetlla Pasqual, que serà a les 22h. La Pasqua, en canvi, és un dia on es commemora “l’alegria de la resurrecció, quan Maria troba a Jesús ressuscitat” per això Diumenge de Pasqua se celebra una eucaristia especial en què en acabar ofereixen alguna cosa per picar i per beure “perquè es vegi que és realment una festa, un moment d’alegria, de joia, perquè és el motiu de la nostra fe”, explica Josep Lluís Socias.

A Sant Àngel Custodi, a Hostafrancs, la missa vespertina de Dijous Sant comença a les 20h. Es commemora la cena del Senyor i es fa una col·lecta especial per Càritas Parroquial i després se celebra una Hora Santa a la capella del Santíssim. En la mateixa capella, el dia següent, Divendres Sants a les 10.30 fan un res de laudes i a les 12.30 es commemora la Passió. A les 19h es fa viacrucis dins de l’església i “a cada una de les estacions llegeixen diferents membres de la parròquia, una part en català i l’altra en castellà, així tothom hi participa d’una manera més plena”, explica Francesc Nolla, rector de Sant Àngel Custodi. Dissabte Sant, la Vetlla Pasqual l’avancen a les 21h ja que és un horari millor per la majoria dels assistents i Diumenge de Pasqua les misses se celebren en els horaris habituals de diumenge. “Són dies en què vius molt allò que és fonamental en la nostra fe cristiana”, comenta Francesc Nolla.

Al barri del Poble-sec les quatre parròquies – Mare de Déu de Lurdes, Mare de Déu dels Dolors, Santa Madrona i Sant Salvador –han decidit unir-se en l’Agrupació de Parròquies del Poble-sec per treballar conjuntament i celebrar també junts moltes de les tradicions cristianes. De fet, aquest any el Diumenge de Rams van celebrar-lo junts a Santa Madrona i al Sortidor amb la idea de fer-ho l’any que ve tots junts a la plaça del Sortidor. De fet, tot i que formalment ja han constituït l’agrupació, estan treballant progressivament en aquesta unió: “Aquest any hem fet algunes coses junts, sobretot la preparació, però l’any que ve tenim intenció de fer alguns actes junts en un sol lloc”, explica Joan Cabot, rector de la parròquia de la Mare de Déu de Lurdes. A més del Diumenge de Rams, l’altra celebració que farien conjuntament seria probablement la Vetlla Pasqual. De moment, aquest any el que han fet és organitzar-se de manera que “la gent pot trobar la mateixa celebració a un lloc o un altre, que canvia d’hora”.

A Sant Medir del barri de la Bordeta, la commemoració del darrer sopar de Jesús és farà el Dijous Sant, “amb el gest significant del rentament dels peus com a expressió del servei que l’Església ha de tenir de cara al poble”, explica el rector Enric Subirà. Divendres Sant, a les 18h se celebrarà la passió i mort de Jesús per “conèixer el perquè el van matar” i Dissabte de Glòria, o Dissabte Sant, a les 21h se celebrarà la Vetlla Pasqual, que commemora la resurrecció de Jesús: “Allò que va predicar es fa present en què no és un missatge de mort sinó que és un missatge de vida, i aquesta vida és per a tots i adreçat a tothom”, explica el rector que recorda que la nit dissabte ja és l’inici de la Pasqua, que es continua celebrant el diumenge. La celebració de la Vetlla Pasqual a la parròquia de Sant Medir també es podrà escoltar en directe per Sants 3 Ràdio.