DISCREPÀNCIES SOBRE ELS HORARIS COMERCIALS

Les entitats de comerciants i l’Ajuntament de Barcelona han arribat a un acord que permet obrir els comerços tots els diumenges de juliol i agost fins les dues de la tarda i dos diumenges més dels permesos fins ara al llarg de l’any, però no totes les entitats de comerciants estan completament d’acord amb el pacte. “Ho hem acceptat a contracor”, assegura Llorens Porxas, president de Sants Establiments Units. “Creiem que va en contra del que s’havia aconseguit sobre horaris comercials”, afegeix. Considera que ha estat un acord forçat per determinats grups empresarials però que no beneficia al petit comerç.

“Tot el que sigui obrir en festius, com a petits comerciants, hi estem en contra”, opina en el mateix sentit Manel Tort, president de l’Associació de Comerciants del Poble-sec – Paral·lel. Assegura que els perjudicarà sobretot en la conciliació familiar sense tenir, en canvi, una relació directa amb l’augment dels beneficis: “Són més despeses per poca afluència de públic, almenys al nostre territori.” “Necessitem descansar un dia a la setmana, si permetem que els altres comerços obrin també els diumenges no ens beneficia”, diu també Ivan Ruiz, president de l’Associació de Comerciants de La Marina. Tot i això, en tots els casos la decisió final d’obrir o no serà de cada comerciant.

Al districte només l’Associació de Comerciants de Creu Coberta i l’Eix Comercial Sants-Les Corts creuen que és un acord positiu. Per Lluís Llanas tot i la polèmica que hi ha hagut considera que beneficia Barcelona en conjunt en contraposició a d’altres municipis propers, com per exemple La Roca del Vallès, que haguessin quedat en avantatge si haguessin liberalitzat els seus horaris i Barcelona no ho hagués fet. També considera que és positiu perquè tracta per igual totes les àrees comercials de la ciutat, sense donar un tracte preferent a les zones que tenen més afluència de turistes. “Creiem que la fórmula que s’ha adoptat permet que tots els barris puguin obrir, tot i que no és una obligació per tothom, qui no vulgui obrir no té perquè fer-ho”, comenta Llanas. Tot i això, Llanas considera que l’alta presència de locals de restauració a la zona i la proximitat amb la plaça d’Espanya farà que molts comerços de Creu Coberta optin per obrir. “Calia fer un pas endavant”, assegura Josep Escofet, president de l’Eix Comercial Sants-Les Corts. “Si cal fer-ho pel turisme penso que s’ha arribat a un acord molt raonable” perquè s’ha permès només els mesos de juliol i agost, quan es concentra el 70% de turisme que rep la ciutat en un any, i en dies d’alta afluència de visitants. “S’ha actuat d’una manera molt salomònica, pensada i raonada”, comenta. Però Escofet no creu que els comerços de l’Eix Sants-Les Corts optin per obrir els diumenges d’estiu perquè molts fins i tot fan vacances a l’agost. En canvi, si que creu que en la resta de festius de l’any molts probablement en què se’ls permeti molts optaran per obrir.

Comments are closed.