28 COMERÇOS DE SANTS-MONTJUÏC INCLOSOS AL PLA DE PROTECCIÓ DE COMERÇOS EMBLEMÀTICS

La pastisseria Kessler, l’Antiga Lleteria, la bodega Quimet, la camiseria Ros, el celler de Gelida i el celler Peña, el restaurant El Sortidor, l’estudi Daguerre, la ferreteria Porxas, el Forn Baltà… i la llista segueix fins a 28 comerços del districte de Sants-Montjuïc han estat inclosos a la “llista d’establiments emblemàtics subjectes a suspensió”, que n’inclou 389. La llista forma part del Pla especial urbanístic de protecció de comerços emblemàtics publicat recentment per l’Ajuntament de Barcelona i que preveu aplicar una moratòria d’una any per protegir-los de les llicències d’obres mentre es redacta un pla específic de protecció.

La ferreteria Porxas, per exemple, porta 120 anys al barri. Tot i això, Llorens Porxas assegura que “va ser una sorpresa” saber que formaven part de la llista. No creu però que el seu negoci corri especial perill, ja que diu que al llarg dels anys s’han anat actualitzant i pactant amb els propietaris del local. De totes maneres, si que diu que se senten tant en risc com qualsevol altre petit empresari o treballador perquè “la situació no és per tirar coets, la crisi ens afecta a tots”.

Al restaurant El Sortidor, obert el 1908 al barri del Poble-sec, s’ho han pres com un reconeixement; igual que a la pastisseria Kessler-Galimany, l’antiga confiteria Pere Brut: “Suposem que és perquè s’ha fet una bona feina i hi ha un reconeixement”, comenta Joan Galimany.

“Al llarg d’aquests anys han passat per aquí mil històries, persones, esdeveniments històrics…i això es percep a l’atmosfera”, valora Cristian Caperdoni, de El Sortidor. Considera que el sol fet d’elaborar la llista “representa la intenció d’ajudar a aquests locals” per part de l’Ajuntament.

Aquesta suspensió de llicències, per un període d’un any, congela les transformacions o actuacions urbanístiques sobre els comerços emblemàtics, per evitar que es pugui atorgar una llicència que desmantelli o desvirtuï qualsevol d’aquests establiments. La moratòria engloba tant les llicències d’obres com les d’activitat, per donar temps a l’Administració perquè redacti un document que estableixi un nou regim jurídic, en aquest cas, de protecció. Es tracta segons l’Ajuntament d’estudiar la protecció dels immobles, dels béns mobles i, en la mesura que fos possible legalment, de protecció de l’activitat.

Cap dels establiments amb què ha parlat aquest mitjà considera que estar inclosos en aquesta llista els pugui representar un canvi, almenys a curt termini. La majoria creuen que amb els acords fets amb els propietaris dels locals s’han posat al dia i no se senten amenaçats. En sentit contrari però, algun comerciant considera que la llista no els protegeix d’una pujada del preu del lloguer i que per tant són igual de vulnerables que abans.

Comments are closed.