Monthly Archives: març 2014

ELS CASTELLERS DEL POBLE-SEC SOTA TERRA

Amb la celebració del 15è aniversari, la Colla dels Castellers del Poble-sec està assolint la plenitud
adolescent. Aquesta adolescència castellera ens ha fet descobrir, amb els nostres amics del Grup
d’Espeleologia de Badalona, una activitat de risc digna dels millors homuserectus-castellerus. Perquè la
nostra obsessió vertical, aquest cop, ens desenganxa els peus de la superfície i ens trasllada a les
pregoneses de la terra. Ens convertim en laietants troglodítics, en espeleòlegs a la recerca de les arrels
de la cultura popular. En una el·lipsi temporal digna del millor Kubric, ens hem llençat literalment pels
més de 30 metres de profunditat de l’Avenc d’en Roca, per transformar-nos en un pilar bandarra de
mineralitat calcària, en una estalagmita castellera blau cel que tot just hem erigit en 4 escassos minuts.
Aquesta experiència castellístico-espeleològica ha tingut lloc a tocar de Vallirana, el dissabte 22 de març,
i forma part dels actes que la Colla està celebrant en motiu del seu 15è aniversari.

S’han fet altres castells i pilars a coves i avencs, però aquest és, potser, un dels pilars realitzats a més
profunditat, els més de 30 metres que té l’Avenc d’en Roca, en una baixada pels dos trams (de 13 i 19
metres) de descens vertical directe.

La Colla vol agrair molt especialment la col·laboració de Grup d’Espeleologia de Badalona, perquè sense
la seva gran ajuda aquesta aventura no hauria estat possible.

CASTELLERS DEL POBLE-SEC – DIADA D’ESPLUGUES

Els Castellers d’Esplugues van acollir ahir diumenge 23 de març als Castellers de Poble Sec i als Castellers de Sants al Casal de cultura Robert Brillas. Els bandarres, que ja coneixien la plaça després d’haver-hi actuat en ocasions anteriors, és la primera actuació que fan fora de Barcelona aquest any.

Podeu llegir la nota de premsa amb diversos vincles de fotos i vídeos, si obriu el fitxer pdf adjunt.

ELS CASTELLERS DEL POBLE-SEC AIXEQUEN UN PILAR DINS D’UNA COVA

Els Castellers del Poble Sec celebren enguany 15 anys i per celebrar-ho un dels reptes que s’havien posat era aixecar un pilar dins d’una cova. La data escollida per dur-lo a terme va ser el passat dissabte i el lloc l’Avenc d’En Roca. Van participar-hi una trentena de castellers poblesequins acompanyats de 10 membres del Grup d’Espeleòlegs de Badalona, un d’ells membre també de la colla castellera. “La impressió general és que ens esperàvem una cosa molt més fàcil i més accessible”, comenta l’Ariadna Kun, portaveu de la colla.

Abans de fer el castell havien de fer una baixada d’uns 30 metres per arribar a la sala on farien el pilar, que va ser “bastant treballat perquè no va poder venir ningú de canalla i per tant vam haver de pujar una anxaneta adulta”, explica Kun. Per minimitzar els riscos, van idear un sistema amb l’arnés i les cordes de manera que en cas de caiguda quedava subjecta, de la mateixa manera com s’asseguren els escaladors. Una altre dels impediments que van tenir va ser que eren poca gent: “Una pinya amb 30 persones es pot fer però és just.” Tot i això, en tot moment van comptar amb l’ajuda dels espeleòlegs que quan va caldre també es van posar a la pinya. L’activitat va durar un total d’unes 11 hores. “Vam acabar molt, molt, molt cansats”, comenta Ariadna Kun, però el cansament no els va impedir participar en la diada castellera de l’endemà a Esplugues.

30/3/14 DOWN URBAN BARCELONA – AFECTACIONS DEL TRÀNSIT

Amb motiu del Down Urban i la Festa sobre Rodes, passem a detallar-vos la informació:

Down Urban i Festa sobre Rodes (30 de març)

El Down Urban (DUB) és una competició de pilots de descens en bicicleta de primer nivell, puntuable pel rànquing mundial. De 8 a 15h

La Festa sobre rodes és un espai on gent de totes les edats pot participar de manera lliure en les activitats vinculades al món de la bicicleta i els patins, de diferents formats, de manera lúdica i esportiva, tant per aprendre noves tècniques, com per provar circuits o vehicles. Es tracta d’activitats obertes. De 10 a 17h

Itineraris:

Down Urban consta de dues proves (s’adjunta plànol):

• Descens internacional, descens pels trams d’escales de l’Eix Monumental, amb sortida de l’av. de l’Estadi i final a la pl. Carles Buïgas.

• Dual Slalom, proba d’eliminació per parelles en el mateix circuït però en un tram més curt. Amb sortida del Mirador de Palau Nacional i final a Carles Buïgas.

Per tal de permetre el pas dels vianants d’una banda a l’altra de les zones per on discorre la cursa, l’organització establirà dos ponts, un al Mirador del Palau Nacional i l’altre al pg. Jean de Forestier. El recorregut de la competició serà per la part superior del pont i els vianants podran travessar per sota, a nivell de carrer.

Festa sobre Rodes:

Es realitzarà a les esplanades de la places Carles Buïgas, Josep Puig i Cadafalch i davant del pavelló Mies van der Rohe.

Prohibició d’estacionaments

Es prohibiran els estacionaments, des de les 08.00 hores del divendres 28 fins a les 17.00 hores del diumenge dia 30 de març a Pl. Carles Buïgas, tota la zona de terra que envolta el pavelló d’Itàlia.

Es prohibiran els estacionaments, des de les 08.00 hores del dissabte 29 fins a les 17.00 hores del diumenge dia 30 de març a Pl. Josep Puig i Cadafalch, tota la plaça.

Es prohibiran els estacionaments (inclús motos en vorera), entre les 06.00 i les 14.00 hores del diumenge dia 30 de març a Av. de l’Estadi (costat muntanya), entre pg. Olímpic i l’esplanada ubicada just enfront del gual d’accés a l’Anella Olímpica entre les Piscines Picornell i el Jardí d’Aclimatació.

Talls de trànsit

Des de les 08.00 fins a les 14.00 hores, s’impedirà l’accés de vehicles a l’av. dels Montanyans, entre el pg. Santa Madrona/Mirador del Palau Nacional i l’esplanada dels estacionaments esglaonats del MNAC.

Els vehicles podran accedir als d’estacionaments esglaonats (mentre no ho impedeixi l’aglomeració de públic) per la pl. Sant Jordi / av. Montanyans.

ENGEGUEM MOTORS DE LA IV RUA XIC

El Projecte XIC (creació comunitaria) ja te els motors engegats per organitzar la IV edició i per això volem que diguis la teva; eslogan, aliances, idees… El dijous 3 d’abril fem la primera trobada a les 18 hores al Centre Cívic el Sortidor.

Aquest any es realitzarà una altre super Rua pel Poble Sec (clicar text) i a més un espectacle de teatre dins del Museu d’Arqueologia de Catalunya. I volem aprofitar el projecte per reflexionar i potenciar la convivència intercultural entre els veïns i veïnes del barri. Necesitem ajuda per trobar veïnes i veïnes de totes les nacionalitats que vulguin: actuar, fes vestuari, escenografia, organitzar, dinamitzar…

Els tallers començaran a principis de maig: els dimarts de 18 a 20 hores. Butlleta inscripció al web indicat.

En aquest edició les entitats i organismes implicats (per ara) son: Ass. Marabal, Enfilant, M.A.C., Coordinadora d’Entitats i Pla Comunitari del Poble Sec, Pla Intercultural de Barcelona, Fundació La Roda, Centre Cívic el Sortidor, Proyecto de I+D Los Valores del Patrimonio.

BONA VOLUNTAT EN ACCIÓ – REGALA’NS ELS TEUS PUNTS ESTRELLA

Des de Bona Voluntat en Acció estem inserits al catàleg de Punts Estrella de La Caixa com a ONG per col·laborar-hi. Són les últimes setmanes en les quals encara hi figurem. Per tant, si vols, encara ets a temps per a què els teus punts estrella reverteixin en la tasca social que realitzem en el barri del Poble-sec, a Barcelona. Pots fer-ho al següent enllaç http://ow.ly/uK6Bx i seguint les instruccions de la imatge que us adjuntem.

DISCREPÀNCIES SOBRE ELS HORARIS COMERCIALS

Les entitats de comerciants i l’Ajuntament de Barcelona han arribat a un acord que permet obrir els comerços tots els diumenges de juliol i agost fins les dues de la tarda i dos diumenges més dels permesos fins ara al llarg de l’any, però no totes les entitats de comerciants estan completament d’acord amb el pacte. “Ho hem acceptat a contracor”, assegura Llorens Porxas, president de Sants Establiments Units. “Creiem que va en contra del que s’havia aconseguit sobre horaris comercials”, afegeix. Considera que ha estat un acord forçat per determinats grups empresarials però que no beneficia al petit comerç.

“Tot el que sigui obrir en festius, com a petits comerciants, hi estem en contra”, opina en el mateix sentit Manel Tort, president de l’Associació de Comerciants del Poble-sec – Paral·lel. Assegura que els perjudicarà sobretot en la conciliació familiar sense tenir, en canvi, una relació directa amb l’augment dels beneficis: “Són més despeses per poca afluència de públic, almenys al nostre territori.” “Necessitem descansar un dia a la setmana, si permetem que els altres comerços obrin també els diumenges no ens beneficia”, diu també Ivan Ruiz, president de l’Associació de Comerciants de La Marina. Tot i això, en tots els casos la decisió final d’obrir o no serà de cada comerciant.

Al districte només l’Associació de Comerciants de Creu Coberta i l’Eix Comercial Sants-Les Corts creuen que és un acord positiu. Per Lluís Llanas tot i la polèmica que hi ha hagut considera que beneficia Barcelona en conjunt en contraposició a d’altres municipis propers, com per exemple La Roca del Vallès, que haguessin quedat en avantatge si haguessin liberalitzat els seus horaris i Barcelona no ho hagués fet. També considera que és positiu perquè tracta per igual totes les àrees comercials de la ciutat, sense donar un tracte preferent a les zones que tenen més afluència de turistes. “Creiem que la fórmula que s’ha adoptat permet que tots els barris puguin obrir, tot i que no és una obligació per tothom, qui no vulgui obrir no té perquè fer-ho”, comenta Llanas. Tot i això, Llanas considera que l’alta presència de locals de restauració a la zona i la proximitat amb la plaça d’Espanya farà que molts comerços de Creu Coberta optin per obrir. “Calia fer un pas endavant”, assegura Josep Escofet, president de l’Eix Comercial Sants-Les Corts. “Si cal fer-ho pel turisme penso que s’ha arribat a un acord molt raonable” perquè s’ha permès només els mesos de juliol i agost, quan es concentra el 70% de turisme que rep la ciutat en un any, i en dies d’alta afluència de visitants. “S’ha actuat d’una manera molt salomònica, pensada i raonada”, comenta. Però Escofet no creu que els comerços de l’Eix Sants-Les Corts optin per obrir els diumenges d’estiu perquè molts fins i tot fan vacances a l’agost. En canvi, si que creu que en la resta de festius de l’any molts probablement en què se’ls permeti molts optaran per obrir.

CASTELLERS: 15 ANYS DONEN PER MOLT

Els Castellers del Poble-­‐sec encaren la temporada del seu quinzè aniversari amb moltes ganes. A part de començar la seva primera temporada com a colla de vuit pisos i d’estrenar un nou local social, per primer cop també d’assaig, enguany tenen
previstos un munt d’actes i projectes per celebrar aquests quinze anys d’història. D’entrada van valorar que no era una
gran efemèride, però els seus membres no van pensar igual, i han engegat un seguit d’iniciatives i projectes molt interessants i ambiciosos.

Podeu llegir el contingut complet de la nota de premsa de Castellers, si obriu el fitxer pdf adjunt.

28 COMERÇOS DE SANTS-MONTJUÏC INCLOSOS AL PLA DE PROTECCIÓ DE COMERÇOS EMBLEMÀTICS

La pastisseria Kessler, l’Antiga Lleteria, la bodega Quimet, la camiseria Ros, el celler de Gelida i el celler Peña, el restaurant El Sortidor, l’estudi Daguerre, la ferreteria Porxas, el Forn Baltà… i la llista segueix fins a 28 comerços del districte de Sants-Montjuïc han estat inclosos a la “llista d’establiments emblemàtics subjectes a suspensió”, que n’inclou 389. La llista forma part del Pla especial urbanístic de protecció de comerços emblemàtics publicat recentment per l’Ajuntament de Barcelona i que preveu aplicar una moratòria d’una any per protegir-los de les llicències d’obres mentre es redacta un pla específic de protecció.

La ferreteria Porxas, per exemple, porta 120 anys al barri. Tot i això, Llorens Porxas assegura que “va ser una sorpresa” saber que formaven part de la llista. No creu però que el seu negoci corri especial perill, ja que diu que al llarg dels anys s’han anat actualitzant i pactant amb els propietaris del local. De totes maneres, si que diu que se senten tant en risc com qualsevol altre petit empresari o treballador perquè “la situació no és per tirar coets, la crisi ens afecta a tots”.

Al restaurant El Sortidor, obert el 1908 al barri del Poble-sec, s’ho han pres com un reconeixement; igual que a la pastisseria Kessler-Galimany, l’antiga confiteria Pere Brut: “Suposem que és perquè s’ha fet una bona feina i hi ha un reconeixement”, comenta Joan Galimany.

“Al llarg d’aquests anys han passat per aquí mil històries, persones, esdeveniments històrics…i això es percep a l’atmosfera”, valora Cristian Caperdoni, de El Sortidor. Considera que el sol fet d’elaborar la llista “representa la intenció d’ajudar a aquests locals” per part de l’Ajuntament.

Aquesta suspensió de llicències, per un període d’un any, congela les transformacions o actuacions urbanístiques sobre els comerços emblemàtics, per evitar que es pugui atorgar una llicència que desmantelli o desvirtuï qualsevol d’aquests establiments. La moratòria engloba tant les llicències d’obres com les d’activitat, per donar temps a l’Administració perquè redacti un document que estableixi un nou regim jurídic, en aquest cas, de protecció. Es tracta segons l’Ajuntament d’estudiar la protecció dels immobles, dels béns mobles i, en la mesura que fos possible legalment, de protecció de l’activitat.

Cap dels establiments amb què ha parlat aquest mitjà considera que estar inclosos en aquesta llista els pugui representar un canvi, almenys a curt termini. La majoria creuen que amb els acords fets amb els propietaris dels locals s’han posat al dia i no se senten amenaçats. En sentit contrari però, algun comerciant considera que la llista no els protegeix d’una pujada del preu del lloguer i que per tant són igual de vulnerables que abans.

CONVOCAT EL CONCURS DE CARTELLS DE LA FESTA MAJOR DEL POBLE-SEC

Convocat el concurs de cartells de la Festa Major de Poble-sec

S’han fet públiques les bases per a participar al 17è concurs de cartells de la Festa Major del Poble-sec. El guanyador del concurs obtindrà un premi de 750 euros.

La participació és oberta tant a professionals com a artistes novells. I el disseny ha de ser original i inèdit.

El format dels cartells ha de ser de 22 cm d’ample x 44 cm d’alt i s’ha de presentar en un suport rígid.

Cal incloure les frases “Festa Major de Poble-sec”, “del 19 al 27 de juliol de 2014”. Es tindrà en compte la inclusió en el disseny d’algun motiu al·lusiu al Tricentenari, com a commemoració històrica.

El termini de presentació dels cartells és del 15 al 30 d’abril. Els cartells s’han de presentar a l’Oficina d’Atenció al Centre Cívic El Sortidor (Pl. del Sortidor, 12). L’horari d’atenció al públc és de dilluns a divendres de 10 a 13 i de 16 a 20 h

Consulteu les bases completes del concurs i animeu-vos a participar!