Daily Archives: 19 de novembre de 2013

CASTELLERS. LA COLLA DE 8 AL PRIMER INTENT

Diada dels Castellers de la Vila de Gràcia

Localització: Plaça de la Vila – 12h

Castellers del Poble-sec: p4 (carrer Xiquets de Valls), p4 cam, 2d7, 4d8, 3d7ps, 2p5

Castellers de la Vila de Gràcia: p5 (carrer Xiquets de Valls), p4 cam, 2d8f, 3d9(c), 7d8, 2p5, 8p4, 8p4 (2 al balcó)

Xics de Granollers: p4 (carrer Xiquets de Valls), p4 cam, 3d7, 5d7, 4d7a, p5

Com es pot definir el dia que una colla aconsegueix pujar de pis? I quan assoleix els castells de 8 pisos, que ja és un nivell només a l’abast d’una vintena de colles?

Els Castellers del Poble-sec van assolir el passat diumenge 17 de novembre el seu primer quatre de vuit. Era el primer cop que l’intentaven, el primer cop que el portaven a plaça. Més d’un any i mig de feina i paciència han valgut la pena. Amb aparent facilitat fins a la carregada, els Bandarres van haver de defensar el carro gros a la descarregada, sobretot una de les seves regles, que s’havia anat obrint a mesura que avançava el castell. El segon va arribar a col·locar un peu sobre l’agulla, i el terç va aguantar més de 150 quilograms en una postura inversemblant. Té molta raó la cançó dels del Poble-sec que diu que “sempre els fem tremoladets”, però també ho és que saben defensar els castells, una mica en la línia de les colles vallenques (enguany només els han caigut dos poms, cap vegada el tronc). Cap bandarra firmava carregar-lo, i és que sabien que el podien descarregar. A assaig, de fet, han defensat proves de 4 de 8 molt més mogudes que el castell de diumenge.

Però comencem pel principi. Després d’una setmana de bogeria, amb tres assajos que asseguraven portar el carro gros a plaça, els Bandarres veien venir amb il·lusió i garanties la diada a la Vila de Gràcia, l’última de la temporada. Tot i la pluja, que es va fer present intermitentment, cap camisa blau cel va faltar a la que podia ser la cita més important del seu historial. Després del tradicional pilar al carrer Xiquets de Valls, i el pilar caminant d’entrada a plaça, els Bandarres van actuar segons. I van sortir de 2d7, castell que ja han descarregat nou vegades enguany (més un de carregat), i que fins l’any passat només havien descarregat una vegada (més dues de carregades). Si la setmana passada els va sortir molt paradeta, els nervis del castell que arribaria després es van notar a la torre, que va sortir també un xic girada. Tot i així, els del peu de Montjuïc la van descarregar sense perill.

A segona ronda tocava el carro gros. La força grossa, l’equilibri gros, el valor gros, i el seny gros. Amb els músculs ja escalfats i amb menys nervis gràcies a haver fet ja un castell, el 4 de 8 es va descarregar a bon ritme. Sense pressa, però sense dubtes. Pis a pis. Fins a la carregada el castell estava esvelt, preciós. Amb dues rengles un xic més obertes que les altres, però a un nivell acceptable. A partir de l’aleta, una d’aquestes dues rengles es va obrir exageradament, obligant a treballar de valent a tots els seus membres. Un cop quints fora, el tronc va esclatar de joia i la pinya va començar a udolar fora de si. No n’hi havia per menys. Els Bandarres són la quarta colla que descarrega el quatre de vuit al primer intent.

Després d’un gran repte a segona ronda, sempre es fa la broma de fer un castell molt senzill i cap a casa. Doncs no. La concentració i les ganes de triomfar seguien als rostres dels Bandarres, i la pinya va reclamar als caps de colla el 3 de 7 aixecat per sota. I dit i fet, en un dels més acompassats i rodons de l’any, la colla blau cel va tancar de manera impecable una diada que els costarà de superar. Ep, però que ben segur que ho aconseguiran!

Per cloure l’actuació, els castellers del Poble-sec van acabar amb dos pilars de cinc.

Pel que fa les altres colles, els locals van patir de nervis i pluja al 3 de 9, castell que va cedir poc després de l’aleta, després d’aguantar una relliscada de l’enxaneta. Tot i així, van fer una actuació sublim, acompanyat aquest 3 de 9 amb la seva catorzena torre de 8 de l’any i un set de vuit de postal. Els Xics de Granollers no van força la màquina, i van descarregar tres solvents castells de set.

I ara què Bandarres? El 2014 és el seu 15è aniversari, estrenen local social i d’assaig en un sol espai, i serà la seva primera temporada com a colla de vuit pisos. El seu sostre només ells el poden decidir.

 
 
 

SI T'AGRADA COMPARTEIX



<!--more--


!--more-->