Daily Archives: 3 de novembre de 2013

CERHISEC EXPLICA LA GUERRA DE SUCCESSIÓ DES DEL PUNT DE VISTA DE LA PROPAGANDA

El CERHISEC explica la Guerra de Successió des del punt de vista de la propaganda

“El tema català durant la Guerra de Successió: imatge, propaganda i política” va ser el tema de la conferència que va donar ahir al vespre l’historiador Àngel Casals i que havia organitzat el Centre de Recerca Històrica del Poble Sec (CERHISEC) a la sala de plens del Districte de Sants-Montjuïc. “Es tracta d’explicar la Guerra de Succecció des del punt de vista de la guerra de les idees”, va comentar el conferenciant per presentar la xerrada. Així, es va parlar de la propaganda com a arma de guerra perquè “les guerres no sempre s’han guanyat només amb la força”. Àngel Casals va explicar que la instauració de l’estat modern, la impremta i els exèrcits massius juntament amb el fet que a la guerra s’hi implicava també a la població civil, ja fos atacant-la o incloent-la a l’exèrcit, van ser elements que van fer necessari “justificar la guerra”, calia que se li donés una raó.

La propaganda de guerra, però, no desapareix quan s’acaba el conflicte, va seguir explicant l’historiador, ja que queda, com a mínim, en el record i acaben configurant les idees polítiques de la població: “En molts casos els conceptes polítics de la gent en temps de guerra estan formats per allò que ha passat en temps anteriors”.

Amb aquesta presentació Àngel Casals va situar els antecedents ideològics dels catalans en la Guerra de Successió, que tenien odi als francesos de feia tres segles. Així s’entén la desconfiança que hi havia envers Felip de Borbó. Per situar el conflicte en el context ideològic, Casals també va explicar que ja al segle XVI la idea d’Espanya que tenia Castella i la que tenia Catalunya eren molt diferents i la que es va acabar imposant va ser la castellana. “Castella té des de finals del segle XVI una vocació hegemonista sobre els altres territoris de la península ibèrica”, va explicar l’historiador.

Així doncs a través dels discursos construïts i de les idees que majoritàries en l’època, Àngel Casals va contextualitzar els antecedents, els fets i les conseqüències de la Guerra de Successió.

L’acte, el va cloure el regidor del Districte de Sants-Montjuïc, Jordi Martí.

 
 
 

SI T'AGRADA COMPARTEIX



<!--more--


!--more-->