Daily Archives: 15 de setembre de 2013

MARXA DE TORXES DE SANTS-MONTJUÏC

3.000 persones participen en la Marxa de Torxes de Sants-Montjuïc

La nit del 10 de setembre, unes 3.000 persones, segons dades dels organitzadors, van participar en la marxa de torxes de les assemblees territorials de l’ANC de Sants-Montjuïc i del Poble-sec. Ho van fer des de dos punts de sortida, la plaça Bonet i Muixí, a Sants, i la plaça del Setge de 1714, al Poble-sec; tot acabant a la plaça Celestina Vigneaux, on van trobar-se per fer la lectura conjunta del manifest.

“És sobretot un acte reivindicatiu”, recordava la presentadora de l’acte final, per honorar els caiguts el 1714 en la guerra de successió “defensant les llibertats de la ciutat i del país”. En la lectura del manifest es va recordar la història del setge de Barcelona i de la caiguda de l’11 de setembre de 1714. D’aquest fet històric se’n van destacar l’autoorganització dels ciutadans davant la incapacitat del govern de defensar-los i l’agermanament de la nació que va representar tot i la derrota final. “La victòria només té un nom, i demà, 11 de setembre, tot el poble l’exigirem al carrer: independència”, concloïa el manifest.

En els parlaments finals també va intervenir-hi Agustí Giralt, historiador local i veí del barri, que va parlar del setge que va patir la ciutat de Barcelona el 1714 i que va durar més d’un any. “A tots els que som nascuts en barris obrers, l’única herència que podem tenir són les lluites i és la memòria”, va dir Giralt. A més, també va recordar que “el 10 de setembre de 1714 Barcelona respirava per darrer cop en llibertat” però que l’11 de setembre “no estem celebrant una derrota, estem celebrant la resistència i l’esperança”.
Per tancar l’acte es van “destruir els decrets que ens van arrabassar la dignitat”. Un d’aquests documents és el Decret de Nova Planta, que, tal com es va explicar, implicava, entre altres coses, la supressió de les institucions polítiques pròpies, una forta imposició fiscal, la desaparició de les vegueries, l’abolició de les universitats catalanes i la imposició del castellà com a llengua oficial en l’administració i l’ensenyament. A l’acte també hi va participar la Coronela de Barcelona i els tabalers dels Diables de Sants entre d’altres.

Finalment, es va cloure l’acte amb el cant dels segadors i amb una llesca de pa amb vi i sucre pels assistents.

Joan Mollà, coordinador de Sants Montjuïc per la Independència, comenta que estan molt satisfets de l’assistència del veïnat i destaca, a més, que és una activitat en que l’organitzen conjuntament diverses entitats santsenques i que “això crea xarxa al barri”.

Podeu veure més información gràfica seguint el vincle del web el3.cat

 
 
 

SI T'AGRADA COMPARTEIX



<!--more--


!--more-->

A TAULA. Tardor de 2013

A Taula! Programació tardor 2013 al Centre cívic el Sortidor

Comença el curs amb els tallers de cuina de tardor i els monogràfics de productes de temporada.

Per a la propera tardor us proposem bona cuina i productes de temporada com els bolets i els caquis, caldos i olles, cuina de caça i cuina de proximitat, amb un taller de peix sostenible. Podreu cuinar practicant idiomes, experimentar i divertir-vos amb la cuina i la ciència, aprendre a cuidar-vos per dins amb cuina energètica i salut, celebrar la castanyada amb creativitat creant amigurumi i dolços de carbassa, apropar-vos a l’Egipte faraònic i la seva riquesa gastronòmica i donar una dolça benvinguda al Nadal.

Consulteu en el document annex tota la programació d’activitats.

Les inscripcions les podeu fer de dilluns a divendres de 10 a 14 h i de 16 a 20 h, a partir del 9 de setembre i fins a cinc dies abans que comenci l’activitat, sempre que quedin places lliures.

Centre Cívic El Sortidor Pl. del Sortidor, 12. 08004 Barcelona Tel. 93 443 43 11 ccelsortidor@bcn.cat

 
 
 

SI T'AGRADA COMPARTEIX



<!--more--


!--more-->