FIRA DE SANT PONÇ 2013 AL POBLE-SEC

La plaça de la Bella Dorita, al barri del Poble-sec, va omplir-se aquest passat cap de setmana de paradetes de productes artesanals en la trenta-tresena edició de la fira de la natura de Sant Ponç, organitzada per la Coordinadora d’Entitats i el Pla Comunitari del Poble-Sec, La Cultural del Sec i l’Associació Slow Food Barcelona. Durant el divendres i el dissabte, els firaires van mostrar al Mercat de la Terra i del Barri una gran varietat d’herbes, dolços i productes ecològics.

“Sant Ponç va néixer al Carrer Hospital, i el Poble-Sec també en va voler un de propi”, comenta Cati Gomila, membre de la Coordinadora d’Entitats del Poble-Sec i expresidenta de la fira. Fent una ullada a les edicions passades, assegura que “la tradició continua, però escassament”. El mercat va complementar-se amb xerrades i tallers de degustació. Per aquest motiu, segons Gomila, “és una fira per a totes les edats, perquè és molt dolça”.
Entre els firaires n’hi havia de veterans, com la Susana Jiménez, que hi és tots els anys des del 1995. “El Carrer Blai ens va quedar petit i aquí hi ha més ambient”, diu. La seva especialitat són les herbes aromàtiques, com la farigola, el romaní i la menta. Per part de l’associació Slow Food, Marta Terrassa va preparar, per tercer any, una paradeta d’agrologia de la salut, menjar ecològic i cosmètica natural: “Tenim sabons naturals”, explica, “els elaborem nosaltres mateixos, amb oli d’oliva”.

D’altres firaires tenien menys experiència, com Alfons Cantero aficionat al món dels productes naturals des de fa un parell d’anys: “Preparo oli d’arbequina de primeríssima qualitat des de fa poc, i he decidit portar-lo al meu barri.” Sobre la fira comenta: “És una de les trobades amb més artesans reals, on cadascú pot explicar amb «carinyo» com fa les coses.”

Entre els assistents també n’hi havia que seguien la tradició des de fa dècades, com Semi Colominas, vinculat professionalment al sector: “abans de casar-me havia anat a les antigues fires de Sant Ponç”, comenta, “abans la gent anava a comprar-hi remeis, i ara busca una nova forma de vida”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *