EL POBLE-SEC RECORDA EL CINEMES QUE OMPLIEN EL BARRI

El Centre de Recerca Històrica del Poble-sec (CERHISEC) va organitzar dimarts al vespre una xerrada col·loqui a la Biblioteca Francesc Boix d’aquest barri de Sants-Montjuïc. El ponent va ser Xavier Rodríguez, que va fer un repàs per tots els cinemes que van haver-hi al Poble-sec i que actualment han desaparegut.

Tal i com va explicar el president de l’entitat, Josep Guzmán, l’objectiu del CERHISEC és “recuperar la memòria històrica” d’un barri com el Poble-sec, que ha tingut un moviment bastant canviant. L’entitat organitza una xerrada mensual durant tot l’any relacionada amb el barri, menys a l’estiu, i després aquestes conferències les publiquen anualment en un llibre. La idea de crear l’entitat va sortir d’uns quants veïns del Poble-sec, perquè s’estava perdent la historia del barri. “El punt d’inflexió va ser quan es va trobar l’any 1995 el refugi 307 i a partir d’aquí un grup de veïns es va constituir com a associació”, explica Guzmán.

“Ja feia temps que havíem parlat de fer una sessió dedicada a la història dels diferents cinemes del barri, principalment del Paral·lel entre finals del segle XIX i segle XX”, comenta Xavier Rodríguez. Destaca també que de “documentació n’hi ha poca, repetitiva i dispersa”. El ponent intenta provocar les aportacions del públic assistent a la xerrada a partir de les imatges gràfiques i al final la conferència es transforma en una conversa més que en una exposició unidireccional del conferenciant.

Al Poble-sec i, més concretament, a l’avinguda Paral·lel, es van arribar a comptabilitzar un total de 21 sales de cinema al llarg d’un segle. Actualment no n’ha sobreviscut cap i el veïnat del barri ha de marxar a altres zones més allunyades si volen veure alguna pel·lícula.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *