Els comerços d’alimentació del Poble-sec no podran obrir durant tota la nit com ho fan fins ara. Així ho preveu el decret que està preparant l’Ajuntament de Barcelona per regular els horaris d’aquests comerços que tinguin fins a 150 metres quadrats. Els que són més grans en queden exempts perquè la normativa general no els permet obrir durant la nit. La mesura, afectarà a 90 establiments del barri del Poble-sec.
Aquesta és una de les mesures que s’han pres per combatre els problemes de soroll que s’han detectat al barri. “S’ha estat fent un anàlisi de les fonts de soroll que hi ha al Poble-sec”, explica Francesc Jiménez, gerent del Districte de Sants-Montjuïc. Una d’aquestes causes és l’elevat nombre de persones que hi ha a les places i carrers durant la nit. A més, també han detectat que molts d’aquests comerços infringeixen la normativa que no els permet vendre alcohol més enllà de les 11 de la nit. Així, segons explica Jiménez “moltes vegades s’associava a persones fent soroll a l’espai públic amb el consum d’alcohol.”
La limitació dels horaris dels comerços d’alimentació de fins a 150 metres quadrats ja s’ha adoptat en els darrers anys a Ciutat Vella i a Gràcia i “amb molt bons resultats”, segons Jiménez. Per això s’ha decidit implementar-ho ara al Poble-sec.
Els comerços directament afectats per la normativa als qui aquest mitjà ha preguntat no s’han volgut manifestar al respecte. Qui si que ho ha fet, en canvi, és la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, que la veu amb molt bons ulls. “Moltes vegades el que es ven a aquestes hores no és alimentació sinó begudes alcohòliques i així evitarem els problemes de segons quines places amb els botellots”, comenta Josep Guzmán, president de l’entitat veïnal. Segons Guzmán el problema no són els locals d’oci que hi pugui haver al barri sinó que, un cop tanquen, fins ara ha estat molt fàcil comprar alcohol. Això fa que alguns es quedin bevent al carrer i molestin al veïnat. Guzmán considera que és millor limitar els horaris d’aquests comerços que incrementar la presència de la Guàrdia Urbana.
Segons Francesc Jiménez aplicar aquesta restricció horària només al barri del Poble-sec no representa un greuge comparatiu entre els barris de la ciutat perquè “la llei ho preveu, que per raons d’ordre públic, i en aquest cas de convivència, els ajuntaments poden regular els horaris”. Segons Jiménez el que no seria equànime és que s’apliqués a tota la ciutat si els problemes només estan en una zona determinada.