Daily Archives: 14 d'abril de 2013

SINDICA DE GREUGES DE BARCELONA. BUTLLETÍ D’ABRIL

Mensualment, la Sindicatura de Greuges de Barcelona, publica un butlletí.

Us adjuntem el vincle del web, així com la nota de premsa en relació a l’estat actual del Teatre Arnau del Paral·lel.

MANEL TORT ROCA ENTREVISTAT A EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

El passat dia 11 va sortir a El Periódico de Catalunya, una entrevista amb el president de l’Associació de Comerciants del Poble-sec-Paral·lel, Manel Tort Roca.

Us adjuntem el vincle amb el diari, per tal que pogueu llegir la conversa.

LA SATALIA REIVINDICA MANTENIR-SE COM A ESPAI SINGULAR

Aquest barri a mig camí entre Montjuïc i el Poble-sec estava afectat des del 1953, pel pla comarcal, i al 1973 pel Pla General Metropolità de la muntanya de Montjuïc. Amb la modificació del PGM queda definitivament desafectat.

El govern municipal preveu modificar el PGM de la Muntanya de Montjuïc. Entre d’altres qüestions, amb la nova proposta del consistori s’elimina definitivament la possibilitat d’instal·lar la gossera a la muntanya. A més, també queda desafectat el barri de la Satalia, una demanda reivindicada per l’associació de veïns del barri però que consideren insuficient.

Segons explica Jordi Martí, regidor del Districte de Sants-Montjuïc, amb aquesta proposta es blindarien els usos actuals i s’introdueixen, principalment dues millores. Per una banda, “rebutjar que hi anés un nou equipament”, diu referint-se a la gossera, que tenia l’oposició de la majoria del veïnat dels barris de l’entorn de la muntanya. Per l’altra, la desafectació del barri de la Satalia, que era un compromís electoral. “És un barri preciós, dels nostres, poc conegut que fa decennis que estava amb la soga al coll”, comenta. Així, diu Martí, “normalitzem les condicions de vida de la gent que hi viu i que hi treballa i ens comprometem, una vegada estigui feta la desafectació, a impulsar un pla de millora urbana que és l’instrument urbanístic que permetrà la normalització real dels espais”. Assegura que així es podrà “recuperar amb tots els ets i uts el barris de la Satalia”

Pel veïnat de la Satalia la desafectació del barri “és una reivindicació que fem des de fa bastants anys, que aquest barri no vagi a terra”, comenta Anna Menéndez, presidenta de l’Associació de Veïns. L’entitat considera, segons explica Menéndez, que la Satalia és un barri amb interès històric i que val la pena conservar, “com altres barris singulars de Barcelona que han anat desapareixent en els últims anys”. Aquest barri a mig camí entre Montjuïc i el Poble-sec estava afectat des del 1953, pel pla comarcal, i al 1973 pel PGM de la muntanya de Montjuïc, que determinava que el barri s’havia de convertir en zona veda.

L’afectació però ha funcionat durant aquests darrers anys com a protecció ja que, com que la previsió era que caldria enderrocar-lo, ningú s’ha decidit a tirar a terra els edificis singulars que conserva per aixecar-hi construccions més modernes. Ara però, temen que si la desafectació no va acompanyada d’una protecció ferma l’afany de construcció pugui fer desaparèixer la singularitat dels edificis del barri. “Hi ha molts elements que fan que això pugui ser contemplat com un conjunt que tindria una valoració de bé cultural d’interès local”, comenta Anna Menéndez, referint-se tant a elements de pedra, com a camins històrics, reixes, escultures… “Ens fa una mica de por que es puguin fer algunes peces noves que no es defineixi quines limitacions podran tenir i no tinguin garanties d’integració amb el que hi ha actualment”, diu. A més, considera que hi ha el risc que se substitueixin els elements que hi ha actualment que creuen que caldria conservar.

Des que es va proposar la modificació de PGM l’entitat veïnal ha mantingut converses amb l’ajuntament i tot i que, per ara, no hi ha hagut cap acord, Menéndez destaca la voluntat de diàleg que s’ha mostrat des del consistori.

Pel que fa al conjunt de la muntanya, segons comenta Anna Menéndez, consideren que encara hi ha “massa superfície que estarà destinada a equipaments nous”. “Creiem que això s’ha de revisar”, opina. També consideren que, tot i que es redueix, hi ha massa superfície destinada als vehicles particulars, tant pel que fa a zones d’aparcament com de circulació: “Necessitem encara un pla de mobilitat que sigui més acurat i que contempli el reforçar del transport públic que reclamem des de fa tant de temps.”

ESPECTACLES INFANTILS ABRIL-JUNY

El dia 14 d’abril comença el nou cicle d’espectacles infantils als centres cívics del Districte de Sants-Montjuïc

Continua la programació dels espectacles infantils al Casinet d’Hostafrancs, Sala Pepita Casanellas i Centre Cívic El Sortidor

Espectacle per a tots els públics.

Preu de l’entrada: 2,25 € per persona (excepte l’activitat del dia 25 de maig i el pícnic del 15 de juny que són gratuïts). No es permetrà l’entrada a la sala un cop començat l’espectacle.

En el document annex podeu consultar la resta de programació del trimestre.

II JORNADA DE CONCILIACIÓ DE LA VIDA FAMILIAR I LABORAL EN TEMPS DE CRISI

Des de la Fundació Quatre Vents ens complau fer-li arribar el programa de la II Jornada Conciliació de la vida familiar i laboral en temps de crisi, organitzada conjuntament per la nostra fundació i Sant Pere Claver Institut Docent, que tindrà lloc el proper 19 d’abril de 2013 a la Casa del Mar de Barcelona.

RUTA DE LES TAPES AL POBLE-SEC. CONSUM SOLIDARI AMB BONA VOLUNTAT EN ACCIÓ

Des de fa un any diversos bars-restaurants del barri del Poble Sec han creat l’activitat “La Ruta de Tapes i Pinxos del Poble-sec”, promovent el comerç de barri fent una oferta de tapa o pinxo i vi o canya a 2€ cada dijous, el que ha resultat ser tot un èxit d’afluència.

Els comerciants, compromesos amb la situació de dificultat de moltes famílies del barri, donaran el primer dijous de cada mes el 10% dels ingressos de la promoció del dia a finançar la tasca social de Bona Voluntat en Acció.

TALLERS OBERTS 2013: DEL 10 AL 12 DE MAIG

Els propers 10 11 12 de maig es realitza una nova edició de tallers oberts. 38 espais d’art obriran les seves portes durant tot el cap de setmana.

El punt de trobada dels Tallers Oberts 2013 s’instal·larà a la Plaça Bella Dorita coincidint amb la fira de sant ponç.

BAR. SÓ-LÓ. ACTIVITATS

I els dijous calfreds! …

Si, si, ho han entès bé! … Cada dijous al menú del Só-López haurà calfreds! … Cinematogràfics, per suposats! ….

Després de l’homenatge a Sergio Leone, ara li toca a Dario Argento.

Així com el primer reinventar el cinema western, una cosa semblant va fer el segon amb el thriller, al punt que, després de visionar “L’Uccello dalla piume vaig cristallo” (primera pel · lícula del director romà), l’immens Alfred Hitchcock va exclamar: “aquest jove italià comença a preocupar! “.

Desafortunadament i internacionalment celebri gràcies als seus pitjors pel · lícules d’horror (encara magistrals en el seu context), el mestre va clarejar a l’ensenya del thriller realista i esgarrifosa creant així un “cinema de gènere”, el Giallo, que va donar començament a una prolífica i creativa producció a Itàlia durant els anys setanta. D’alguna manera, el Giallo va anar al thriller el que el Spaghetti western va ser al seu predecessor ianqui.

El cicle consisteix en les quatre primeres obres de Dario Argento, en ordre cronològic: la Trilogia dels animals més “Profondo rosso”, l’obra mestra absoluta, la non plus ultra, la pel · lícula la visió els farà comprendre perquè després d’ella el director va ser canviant el seu estil … I vostès faran el mateix! …

11 d’abril: L’Uccello dalla piume vaig cristallo (It, subt. Anglès)

18 d’abril: Il gatto a nove code (It, subt. Castellà)

25 d’abril: 4 mosche vaig velluto grigio (It, subt. Castellà)

2 de maig: Profondo rosso (versió per definir)

Projecció a les 21h30, participació 2 €, petita restauració i enorme boteller disponibles per calmar les angoixes!! …

Carrer de Margarit, 18
08004 BCN

obert tots els dies
de 20 a 2h (caps de setmana, 2.30h)