ES BUSQUEN PARELLES LINGÜÍSTIQUES AL POBLE-SEC

Es busquen parelles lingüístiques al Poble-sec per practicar el català.

El programa Voluntariat per la llengua, impulsat per la Generalitat de Catalunya i el Consorci per a la Normalització Lingüística, posa en contacte una persona que té coneixements bàsics de català i que ja el pot parlar una mica -encara que sigui amb dificultats-, la persona aprenenta, amb una altra persona que el parla habitualment, la persona voluntària.

Voluntari i aprenent conversen 10 hores, una per setmana. L’aprenent practica en un context relaxat i guanya fluïdesa i seguretat. Així va incorporant el català a la seva pràctica quotidiana de manera natural. Ens ho mostra un estudi d’avaluació del programa: la meitat dels aprenents, que abans no tenien mai converses en català, comencen a fer-lo servir després de l’experiència, i els que abans ja en feien algun ús n’incrementen la freqüència.

Qui pot ser voluntari? N’hi ha prou que el voluntari parli normalment el català, no calen títols. No ha de fer de mestre: simplement es tracta de mantenir un diàleg distès i espontani, sobre els temes que vinguin de gust a tots dos, perquè l’aprenent es deixi anar. Tot prenent un cafè, fent una passejada o una petita activitat com ara visitar una exposició o fer una compra.

L’aprenent millora per la pràctica amb el voluntari més que no pas per les seves correccions o explicacions, que han de ser molt mesurades. Convé, sobretot, que el voluntari estimuli el diàleg i que tots dos se sentin còmodes durant la conversa.

Eina de cohesió social. La majoria dels aprenents i aprenentes són estrangers. Així el programa també fomenta la familiarització amb el nostre context, la relació entre cultures i el coneixement mutu de persones que conviuen en un mateix territori. Amb un creixement important, VxL té un impacte real a tot el país: només el 2009 es van formar 1.900 parelles lingüístiques a la ciutat de Barcelona.

Si disposes d’una hora setmanal… Des del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona et proposarem un aprenent o un voluntari, segons el cas, coincidint amb el teu horari disponible, la zona que et convingui i altres preferències que indiquis. Us posarem en contacte i us facilitarem suport i assessorament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *