Daily Archives: 19 de gener de 2011

ES BUSQUEN PARELLES LINGÜÍSTIQUES AL POBLE-SEC

Es busquen parelles lingüístiques al Poble-sec per practicar el català.

El programa Voluntariat per la llengua, impulsat per la Generalitat de Catalunya i el Consorci per a la Normalització Lingüística, posa en contacte una persona que té coneixements bàsics de català i que ja el pot parlar una mica -encara que sigui amb dificultats-, la persona aprenenta, amb una altra persona que el parla habitualment, la persona voluntària.

Voluntari i aprenent conversen 10 hores, una per setmana. L’aprenent practica en un context relaxat i guanya fluïdesa i seguretat. Així va incorporant el català a la seva pràctica quotidiana de manera natural. Ens ho mostra un estudi d’avaluació del programa: la meitat dels aprenents, que abans no tenien mai converses en català, comencen a fer-lo servir després de l’experiència, i els que abans ja en feien algun ús n’incrementen la freqüència.

Qui pot ser voluntari? N’hi ha prou que el voluntari parli normalment el català, no calen títols. No ha de fer de mestre: simplement es tracta de mantenir un diàleg distès i espontani, sobre els temes que vinguin de gust a tots dos, perquè l’aprenent es deixi anar. Tot prenent un cafè, fent una passejada o una petita activitat com ara visitar una exposició o fer una compra.

L’aprenent millora per la pràctica amb el voluntari més que no pas per les seves correccions o explicacions, que han de ser molt mesurades. Convé, sobretot, que el voluntari estimuli el diàleg i que tots dos se sentin còmodes durant la conversa.

Eina de cohesió social. La majoria dels aprenents i aprenentes són estrangers. Així el programa també fomenta la familiarització amb el nostre context, la relació entre cultures i el coneixement mutu de persones que conviuen en un mateix territori. Amb un creixement important, VxL té un impacte real a tot el país: només el 2009 es van formar 1.900 parelles lingüístiques a la ciutat de Barcelona.

Si disposes d’una hora setmanal… Des del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona et proposarem un aprenent o un voluntari, segons el cas, coincidint amb el teu horari disponible, la zona que et convingui i altres preferències que indiquis. Us posarem en contacte i us facilitarem suport i assessorament.

FINS EL 28 DE FEBRER, ‘CARPE DIEM-EL MOLINO (1973-1983)’

El fotògraf Josep Tobella (Barcelona, 1954) recupera l’ànima de l’emblemàtic music hall del Paral·lel barceloní amb ‘Carpe diem, 10 anys a El Molino, 1973-1983’, una exposició fotogràfica que es podrà visitar a Setba Zona d’Art des del 11 de gener fins el 28 de febrer de 2011.

Algunes d’aquestes 50 imatges que es presenten són inèdites i moltes d’elles es troben dipositades al fons permanent del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Formen part d’una extensa col·lecció en què es mostra el teatre des d’angles molt diversos: les actuacions, el local, els treballadors, els artistes entre bambolines i als camerinos, el públic… sempre des d’un punt de vista molt personal que atorga a les instantànies un caràcter d’autor molt marcat.

Gairebé totes les fotografies van fer-se amb llum d’ambient, càmera analògica de 35mm i van ser positivades manualment per l’autor en paper baritat, i tractades amb netejador d’hipo i virades al seleni.

Teniu fins el 28 de febrer per visitar aquesta retrospectiva del recuperat music hall barceloní. Setba es troba a la Plaça Reial 10, 1er, 2ª.