Sis centres d’estudis de Barcelona, entre els quals es troba CERHISEC -Centre de Recerca Històrica del Poble-sec-, organitzen les jornades de treball ‘Refugis antiaeris a Catalunya. Criteris de divulgació històrica’. Es tracta de posar en comú els criteris i les fórmules que difusió que s’utilitzen en els refugis antiaeris visitables actualment arreu de Catalunya.
Entre els anys 1936 i 1939, durant la guerra civil espanyola, ciutadans i institucions van construir refugis antiaeris per refugiar-se de les bombes que les aviacions feixista italiana i nazi alemanya, aliades de les tropes franquistes, llençaven sobre les poblacions catalanes. Només a la ciutat de Barcelona se’n van construir més de 1.400.
Al llarg del període franquista aquestes construccions van quedar, més o menys, oblidades sota terra. Ja en època democràtica, a la dècada dels anys 80, van reaparèixer els primers refugis en projectar-se i construir-se aparcaments subterranis i a final dels 80 i principi dels 90 va començar a estendre’s la demanada de conservar els refugis com a patrimoni històric.
Actualment a Barcelona ciutat hi ha dos refugis visitables, el 307, al Poble Sec, i el de la plaça del Diamant, a Gràcia, i n’hi ha també a diverses poblacions de tot Catalunya. Sis entitats de Barcelona: l’Arxiu Històric de Fort Pienc, el Centre d’Estudis Ignasi Iglésias de Sant Andreu de Palomar, el Centre d’Estudis de Montjuïc; CERHISEC, el Taller d’Història del Clot-Camp de l’Arpa i el Taller d’Història de Gràcia, s’han unit per organitzar conjuntament aquestes jornades de treball.
Les jornades tindran lloc els dies 12 i 13 de novembre de 2010 a la seu del Districte de Gràcia, plaça de la Vila de Gràcia, 2.