EL SAC DEL POBLE-SEC

Sabies que al Poble-sec hi ha un grup de teatre social que es diu Poble sac? Són joves d’entre 14 i 17 anys, que animades per la Comissió d’Infància i Joventut del Pla Comunitari del Poble-sec i dirigides pels talleristes de l’espai Marabal, van representar l’obra ‘Les Aparences’.

Aquest grup té una particularitat: gairebé tots els integrants són noies que provenen d’un Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE) Kairós! Això, què vols dir? Doncs, que són joves que estan en un centre d’acollida per diferents raons i que es troben sota la tutela de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). Des d’aquest centre, que acull noies entre 14 i 18 anys, fan un treball integral per afavorir el desenvolupament psicològic, laboral, social i professional dels joves en risc social.

Un dels “problemes” amb el que es trobaven sempre les noies del CRAE Kairós, ubicat al Poble-sec, són les etiquetes. Quan els van proposar participar en un teatre fòrum quatre noies del centre van dir que sí.

Sense pensar-ho massa, elles tenien clar allò que volien fer, desitjaven parlar d’elles mateixes. Explicar a la gent on viuen, perquè es troben allà, i sobre tot, que no hi hagi prejudicis per viure en un centre. Així ens ho va explicar la directora del CRAE Kairós, Marta Montoya.

La representació de “Les Aparences” la van fer dins de la Jornada Jove, que va tenir lloc al Poble-sec durant el mes de juny. L’acceptació del seu treball i de la seva problemàtica va tenir molt bona acollida pels espectador. Durant el desenvolupament de l’obra van tractar temes com la seva manera de vestir, de parlar, les seves postures físiques i de com la societat exigeix certs cànons de conducta que eliminen la seva individualitat.

Irene Soriano, de 15 anys, que estudia 4t d’ESO va dir que el objectiu que persegueixen com a grup és fer entendre a la gent que s’equivoca quan fan un raonament sobre la seva imatge i de la seva manera de pensar.

La Sara Novella que estudia un cicle formatiu d’Administració, és una noi que té tot molt clar: nosaltres com a joves volem prendre l’iniciativa. Som la propera generació i tenim la responsabilitat de canviar aquesta manera de pensar.

La part àlgida es va a produir durant el debat. Assegudes sobre la vorera del escenari, les joves van exterioritzat els seus sentiments. Van convidar la directora del centre a participar i donar el seu punt de vista com a responsable administrativa. Al final, tant els talleristes de l’espai Marabal, el Joel Alvarez i la Júlia Uviña; les noies del grup Poble-sac i els espectadors van arribar a un punt d’acord: els fils conductor d’aquest pacte són la comprensió, la tolerància i el respecta cap als altres. I sobre tot que el nivell d’empatia aconseguit en aquest moment no es perdi. A més, que les persones que vagin arribant siguin multiplicadorse del missatge donat pels joves del CRAE-Kairós.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *