Daily Archives: 30 de juliol de 2010

EL SAC DEL POBLE-SEC

Sabies que al Poble-sec hi ha un grup de teatre social que es diu Poble sac? Són joves d’entre 14 i 17 anys, que animades per la Comissió d’Infància i Joventut del Pla Comunitari del Poble-sec i dirigides pels talleristes de l’espai Marabal, van representar l’obra ‘Les Aparences’.

Aquest grup té una particularitat: gairebé tots els integrants són noies que provenen d’un Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE) Kairós! Això, què vols dir? Doncs, que són joves que estan en un centre d’acollida per diferents raons i que es troben sota la tutela de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). Des d’aquest centre, que acull noies entre 14 i 18 anys, fan un treball integral per afavorir el desenvolupament psicològic, laboral, social i professional dels joves en risc social.

Un dels “problemes” amb el que es trobaven sempre les noies del CRAE Kairós, ubicat al Poble-sec, són les etiquetes. Quan els van proposar participar en un teatre fòrum quatre noies del centre van dir que sí.

Sense pensar-ho massa, elles tenien clar allò que volien fer, desitjaven parlar d’elles mateixes. Explicar a la gent on viuen, perquè es troben allà, i sobre tot, que no hi hagi prejudicis per viure en un centre. Així ens ho va explicar la directora del CRAE Kairós, Marta Montoya.

La representació de “Les Aparences” la van fer dins de la Jornada Jove, que va tenir lloc al Poble-sec durant el mes de juny. L’acceptació del seu treball i de la seva problemàtica va tenir molt bona acollida pels espectador. Durant el desenvolupament de l’obra van tractar temes com la seva manera de vestir, de parlar, les seves postures físiques i de com la societat exigeix certs cànons de conducta que eliminen la seva individualitat.

Irene Soriano, de 15 anys, que estudia 4t d’ESO va dir que el objectiu que persegueixen com a grup és fer entendre a la gent que s’equivoca quan fan un raonament sobre la seva imatge i de la seva manera de pensar.

La Sara Novella que estudia un cicle formatiu d’Administració, és una noi que té tot molt clar: nosaltres com a joves volem prendre l’iniciativa. Som la propera generació i tenim la responsabilitat de canviar aquesta manera de pensar.

La part àlgida es va a produir durant el debat. Assegudes sobre la vorera del escenari, les joves van exterioritzat els seus sentiments. Van convidar la directora del centre a participar i donar el seu punt de vista com a responsable administrativa. Al final, tant els talleristes de l’espai Marabal, el Joel Alvarez i la Júlia Uviña; les noies del grup Poble-sac i els espectadors van arribar a un punt d’acord: els fils conductor d’aquest pacte són la comprensió, la tolerància i el respecta cap als altres. I sobre tot que el nivell d’empatia aconseguit en aquest moment no es perdi. A més, que les persones que vagin arribant siguin multiplicadorse del missatge donat pels joves del CRAE-Kairós.

LA FESTA MAJOR DE SANTS TORNA AL PARC DE L’ESPANYA INDUSTRIAL

La Festa Major de Sants ja escalfa motors per oferir uns dies de cultura i diversió, que tornaran a tenir com a escenari principal, a banda dels carrers del barri, el parc de l’Espanya Industrial. Enguany són 13 els carrers, ja que el carrer Masnou s’ha incorporat a la festa. Aquest any la festa torna al parc de l’Espanya Industrial, donat que les obres de millora que es van fer l’any passat ja han finalitzat. El dissabte 21 d’agost a dos quarts de vuit de la tarda, l’actriu Amparo Moreno llegirà el pregó de la festa major. La popular actriu s’atreveix amb tota mena de personatges i se la recorda com a actriu dels espectacles que es feien al Paral·lel, especialment al Molino. Al cinema ha intervingut en diverses pel·lícules i a la petita pantalla tothom la recorda com la “Trini” del Cor de la ciutat. El dilluns 23 d’agost a dos quarts de vuit de la tarda hi haurà un dels moments més espe-rats de la festa, el lliurament de premis del concurs de guarniments de carrers al parc de l’Espanya Industrial. Tretze carrers guarnits amb tota la il·lusió, esforç i dedicació lluitaran per quedar el millor classificat possible. Els dies 22, 23 i 24 d’agost cada nit a les deu del vespre, hi haurà música al parc de l’Espanya Industrial. Són espectacles d’estils molt diferents perquè hi hagi per a tots els gus-tos. Diumenge 22 hi haurà la nit de jazz amb The Susan Sheiman/Jazzcare 4 Project, di-lluns 23 nit de pop i hip hop amb Delafé y las Flores. Dimarts 24 nit de rumba amb Les Estrelles de Gràcia, grup artístic inspirat amb Gato Pérez. El dimecres 25 d’agost és el dia dedicat als nens, a les 11 del matí, a la plaça de Sants, xoco-latada i animació infantil amb el grup La Tresca i la Verdesca i al vespre per als nens més va-lents, correfoc infantil (comença a les 19.30 h). Altres actes destacats de la festa major són la cercavila, el correfoc, la diada castellera, l’espectacle piromusical, el concert de la festa major, tota la programació dels Castellers de Sants – Cal Borinot, actes esportius i evidentment els centenars d’activitats que s’han programat als tretze carrers que aquest any es guarniran: Alcolea de Baix, Alcolea de Dalt, Canalejas, pl. de la Farga, Finlàndia, Guadiana, Masnou, Robrenyo, Rosés (Casa Gran), Sagunt, Santa Cecí-lia, Valladolid i Vallespir. A continuació teniu detallat el programa dels actes unitaris. La resta de les activitats programa-des, la podeu consultar a la web del Districte: www.bcn.cat/sants-montjuic.

UNA TROBADA ENTRE GERMANS

El III Festival Internacional de Música i Dansa Tradicional al Poble-sec va ser tot un èxit. Durant cinc dies,del 21 al 25 de juliol, al festival hi van participar 19 grups d’arreu del món, amb un total de 450 ballarins i gairebé tres mil espectadors.

Alguns del grup que van participar-hi provenien de: Mindi, Geòrgia; Itondi, Guinea Equatorial; Perú Ritmos i Costumbre, Perú; Esbart Egarenc, Catalunya; Carnaval de Barranquilla, Colòmbia, entre d’altres.

La codirectora del grup organitzador, GID Renaixença, Mercé Puig, va dir que “ens sentim orgullosos del la acceptació que ha tingut el festival en la seva tercera edició. Ha vingut gent de tota Barcelona per gaudir-lo”.

A més ha volgut agrair el suport donat per la Universitat de Barcelona, amb la participació d’universitaris, els quals han fet crèdits per a la seva carrera. També cal agrair el suport del Museu Etnològic, amb la participació del grup Carnaval de Barranquilla i aquest agraïment es fa extensiu a cadascuna de les entitats que els van donar el seu recolzament.

El President de la Coordinadora d’Entitats del Poble Sec, Amadeu Quintana, va expressar la seva complaença pels resultats obtinguts, ” no n’hi ha millor manera d’acabar la Festa Major del Poble-sec que amb la cloenda del festival”.

També va reconèixer la feina feta pels organitzadors, ” és una feina que va portar molts mesos de preparació”. I va lloar la força organitzativa del grup GID Renaixença, que demostra i és un clar exemple del fet que el Poble-sec “és un barri amb futur i amb moltíssima dignitat”.

Irakli Mirava, del grup Mindia (Geòrgia), també es va sumar a les felicitacions, ” és la primera vegada que participem i ens sentim molt contents de l’atenció rebuda per part del grup organitzador i de l’afecte de la gent de Poble-sec”.

D’altres no es van quedar curts i van fer la seva recomanació per al proper festival, que a més, va ser també una critica als mitjans de comunicació, ” un festival com aquest, on vénen grups de tot el món, que ha estat tot un èxit, hauria merescut molta més cobertura dels grans mitjans de comunicació”, va dir Doris López, del grup Carnaval de Barranquilla.

El III Festival Internacional de Música i Dansa Tradicional al Poble-sec va arribar al seu final amb una emotiva cloenda, on el públic, ballarins i organitzadors van brandar espelmes blanques enceses i van cantar la inoblidable cançó interpretada per Josep Carreres i Sarah Brightman, escrita per a els Jocs Olímpics de Barcelona 1992, Amics per sempre.