Monthly Archives: juliol 2010

EL SAC DEL POBLE-SEC

Sabies que al Poble-sec hi ha un grup de teatre social que es diu Poble sac? Són joves d’entre 14 i 17 anys, que animades per la Comissió d’Infància i Joventut del Pla Comunitari del Poble-sec i dirigides pels talleristes de l’espai Marabal, van representar l’obra ‘Les Aparences’.

Aquest grup té una particularitat: gairebé tots els integrants són noies que provenen d’un Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE) Kairós! Això, què vols dir? Doncs, que són joves que estan en un centre d’acollida per diferents raons i que es troben sota la tutela de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA). Des d’aquest centre, que acull noies entre 14 i 18 anys, fan un treball integral per afavorir el desenvolupament psicològic, laboral, social i professional dels joves en risc social.

Un dels “problemes” amb el que es trobaven sempre les noies del CRAE Kairós, ubicat al Poble-sec, són les etiquetes. Quan els van proposar participar en un teatre fòrum quatre noies del centre van dir que sí.

Sense pensar-ho massa, elles tenien clar allò que volien fer, desitjaven parlar d’elles mateixes. Explicar a la gent on viuen, perquè es troben allà, i sobre tot, que no hi hagi prejudicis per viure en un centre. Així ens ho va explicar la directora del CRAE Kairós, Marta Montoya.

La representació de “Les Aparences” la van fer dins de la Jornada Jove, que va tenir lloc al Poble-sec durant el mes de juny. L’acceptació del seu treball i de la seva problemàtica va tenir molt bona acollida pels espectador. Durant el desenvolupament de l’obra van tractar temes com la seva manera de vestir, de parlar, les seves postures físiques i de com la societat exigeix certs cànons de conducta que eliminen la seva individualitat.

Irene Soriano, de 15 anys, que estudia 4t d’ESO va dir que el objectiu que persegueixen com a grup és fer entendre a la gent que s’equivoca quan fan un raonament sobre la seva imatge i de la seva manera de pensar.

La Sara Novella que estudia un cicle formatiu d’Administració, és una noi que té tot molt clar: nosaltres com a joves volem prendre l’iniciativa. Som la propera generació i tenim la responsabilitat de canviar aquesta manera de pensar.

La part àlgida es va a produir durant el debat. Assegudes sobre la vorera del escenari, les joves van exterioritzat els seus sentiments. Van convidar la directora del centre a participar i donar el seu punt de vista com a responsable administrativa. Al final, tant els talleristes de l’espai Marabal, el Joel Alvarez i la Júlia Uviña; les noies del grup Poble-sac i els espectadors van arribar a un punt d’acord: els fils conductor d’aquest pacte són la comprensió, la tolerància i el respecta cap als altres. I sobre tot que el nivell d’empatia aconseguit en aquest moment no es perdi. A més, que les persones que vagin arribant siguin multiplicadorse del missatge donat pels joves del CRAE-Kairós.

LA FESTA MAJOR DE SANTS TORNA AL PARC DE L’ESPANYA INDUSTRIAL

La Festa Major de Sants ja escalfa motors per oferir uns dies de cultura i diversió, que tornaran a tenir com a escenari principal, a banda dels carrers del barri, el parc de l’Espanya Industrial. Enguany són 13 els carrers, ja que el carrer Masnou s’ha incorporat a la festa. Aquest any la festa torna al parc de l’Espanya Industrial, donat que les obres de millora que es van fer l’any passat ja han finalitzat. El dissabte 21 d’agost a dos quarts de vuit de la tarda, l’actriu Amparo Moreno llegirà el pregó de la festa major. La popular actriu s’atreveix amb tota mena de personatges i se la recorda com a actriu dels espectacles que es feien al Paral·lel, especialment al Molino. Al cinema ha intervingut en diverses pel·lícules i a la petita pantalla tothom la recorda com la “Trini” del Cor de la ciutat. El dilluns 23 d’agost a dos quarts de vuit de la tarda hi haurà un dels moments més espe-rats de la festa, el lliurament de premis del concurs de guarniments de carrers al parc de l’Espanya Industrial. Tretze carrers guarnits amb tota la il·lusió, esforç i dedicació lluitaran per quedar el millor classificat possible. Els dies 22, 23 i 24 d’agost cada nit a les deu del vespre, hi haurà música al parc de l’Espanya Industrial. Són espectacles d’estils molt diferents perquè hi hagi per a tots els gus-tos. Diumenge 22 hi haurà la nit de jazz amb The Susan Sheiman/Jazzcare 4 Project, di-lluns 23 nit de pop i hip hop amb Delafé y las Flores. Dimarts 24 nit de rumba amb Les Estrelles de Gràcia, grup artístic inspirat amb Gato Pérez. El dimecres 25 d’agost és el dia dedicat als nens, a les 11 del matí, a la plaça de Sants, xoco-latada i animació infantil amb el grup La Tresca i la Verdesca i al vespre per als nens més va-lents, correfoc infantil (comença a les 19.30 h). Altres actes destacats de la festa major són la cercavila, el correfoc, la diada castellera, l’espectacle piromusical, el concert de la festa major, tota la programació dels Castellers de Sants – Cal Borinot, actes esportius i evidentment els centenars d’activitats que s’han programat als tretze carrers que aquest any es guarniran: Alcolea de Baix, Alcolea de Dalt, Canalejas, pl. de la Farga, Finlàndia, Guadiana, Masnou, Robrenyo, Rosés (Casa Gran), Sagunt, Santa Cecí-lia, Valladolid i Vallespir. A continuació teniu detallat el programa dels actes unitaris. La resta de les activitats programa-des, la podeu consultar a la web del Districte: www.bcn.cat/sants-montjuic.

UNA TROBADA ENTRE GERMANS

El III Festival Internacional de Música i Dansa Tradicional al Poble-sec va ser tot un èxit. Durant cinc dies,del 21 al 25 de juliol, al festival hi van participar 19 grups d’arreu del món, amb un total de 450 ballarins i gairebé tres mil espectadors.

Alguns del grup que van participar-hi provenien de: Mindi, Geòrgia; Itondi, Guinea Equatorial; Perú Ritmos i Costumbre, Perú; Esbart Egarenc, Catalunya; Carnaval de Barranquilla, Colòmbia, entre d’altres.

La codirectora del grup organitzador, GID Renaixença, Mercé Puig, va dir que “ens sentim orgullosos del la acceptació que ha tingut el festival en la seva tercera edició. Ha vingut gent de tota Barcelona per gaudir-lo”.

A més ha volgut agrair el suport donat per la Universitat de Barcelona, amb la participació d’universitaris, els quals han fet crèdits per a la seva carrera. També cal agrair el suport del Museu Etnològic, amb la participació del grup Carnaval de Barranquilla i aquest agraïment es fa extensiu a cadascuna de les entitats que els van donar el seu recolzament.

El President de la Coordinadora d’Entitats del Poble Sec, Amadeu Quintana, va expressar la seva complaença pels resultats obtinguts, ” no n’hi ha millor manera d’acabar la Festa Major del Poble-sec que amb la cloenda del festival”.

També va reconèixer la feina feta pels organitzadors, ” és una feina que va portar molts mesos de preparació”. I va lloar la força organitzativa del grup GID Renaixença, que demostra i és un clar exemple del fet que el Poble-sec “és un barri amb futur i amb moltíssima dignitat”.

Irakli Mirava, del grup Mindia (Geòrgia), també es va sumar a les felicitacions, ” és la primera vegada que participem i ens sentim molt contents de l’atenció rebuda per part del grup organitzador i de l’afecte de la gent de Poble-sec”.

D’altres no es van quedar curts i van fer la seva recomanació per al proper festival, que a més, va ser també una critica als mitjans de comunicació, ” un festival com aquest, on vénen grups de tot el món, que ha estat tot un èxit, hauria merescut molta més cobertura dels grans mitjans de comunicació”, va dir Doris López, del grup Carnaval de Barranquilla.

El III Festival Internacional de Música i Dansa Tradicional al Poble-sec va arribar al seu final amb una emotiva cloenda, on el públic, ballarins i organitzadors van brandar espelmes blanques enceses i van cantar la inoblidable cançó interpretada per Josep Carreres i Sarah Brightman, escrita per a els Jocs Olímpics de Barcelona 1992, Amics per sempre.

PROGRAMACIÓ D’AGOST I SETEMBRE DEL MERCAT DE LES FLORS

25, 26, 28 i 29 d’agost de 2010
ÀNGELS MARGARIT / CIA MUDANCES
LE MERIDIEN BARCELONA#712
SOLO PER A HABITACIÓ D’HOTEL
( DINS DE DANSALONA
( DINS 25 ANYS ÀNGELS MARGARIT / CIA. MUDANCES

Creat l’any 1989 per al Sitges Teatre Internacional, aquest solo es va convertir en una peça itinerant que ha voltat per ciutats de diferents continents. Dansa nòmada que s’instal1la a les habitacions d’hotel; una estructura circular de 20 minuts de durada on el final s’enllaça amb el principi i es repeteix ininterrompudament.
L’espectador assisteix com un voyeur accidental a una escena que succeeix a l’interior d’una habitació d’hotel, descobrint la intimitat d’un personatge que no actua per al públic, algú que està atrapat en el silenci dels seus pensaments, de la seva espera, de la seva soledat. Dirigir l’atenció de l’espectador als petits detalls, emmarcar la realitat com si fos el rodatge d’una seqüència cinematogràfica, col1locar el públic en la mateixa situació que la intèrpret. L’espectador veu, a través de la mirada de la intèrpret, un territori propi i catalogat però que ara li resulta nou, estrany. Públic i intèrpret esdevenen, alhora, espectadors d’actors espontanis que passen a l’atzar i que veiem per les finestres i ens permeten escriure momentàniament el guió de la seva vida.
En paraules d’Àngels Margarit: En el moment de la creació de Solo per a una habitació d’hotel el que més m’interessava de la peça era situar la intèrpret i el
públic en contextos diferents als normals, per canviar la percepció i sacsejar els rols establerts del ritual escènic, comprometent d’aquesta manera la intèrpret i també
l’espectador a participar en la intimitat de l’escena sense el refugi habitual de la foscor i la distància en que se submergeix normalment.
Enguany l’espectacle es realitzarà a l’Hotel Le Meridien Barcelona.

Coreografia, vídeo i dansa Àngels Margarit
Música Joan Saura
Fados Argentina Santos
Producció Àngels Margarit/Cia.MUDANCES
Horari: diversos passis 20:20h, 20:40h, 21h, 21:40h, 22h, 22:20h
Lloc: Hotel Le Meridien (La Rambla, 111)
Més informació http://www.margarit-mudances.com

Del 16 al 19 de setembre de 2010
SÒNIA GÓMEZ
MI MADRE Y YO
(DINS DE DANSALONA)

Mi madre y yo és una peça de l’artista i performer Sònia Gómez que interpreta amb la seva mare, Rosa Vicente, i que va crear l’any 2004. L’experiment de la Sònia de
compartir escenari amb la mare, que no tenia cap experiència artística, va sorgir de la intuïció de l’artista d’explicar passatges de la seva vida i de la relació entre elles,
d’allò que les unia i les separava. Com diu Sònia, una reflexió pública sobre els canvis generacionals en les relacions paterno-filials. Les diferències i coincidències
entre dues generacions interactuen per donar forma a aquesta proposta en què inclou retalls de la seva pròpia vida.
L’espectacle ha estat de gira durant 6 anys per nombrosos escenaris d’arreu del món i la finalitza al Mercat.
Sònia Gómez es va formar a l’Institut del Teatre de Barcelona i a l’escola P.A.R.T.S. de Brussel1les. Ha treballat amb companyies com General Elèctrica, La Carnicería
Teatro i La Fura dels Baus i ha col1laborat amb nombrosos creadors. Amb el seu estil personal ha creat peces com Experiències amb un desconegut, que es va poder veure al Mercat fa dues temporades.

Intèrprets Rosa Vicente, Sònia Gómez Vicente
Música Beach Boys, Tina Turner, Janette, Mysterymen, Kraftwerk plastikmen
Textos Sònia Gómez
Vídeo Txalo Toloza, Paula Vazques
Producció M.O.M/El Vivero
Amb el suport INAEM-Ministerio de Cultura
Amb la colBlaboració Dansalona

BUTLLETÍ DE LES COMISSIONS DEL PLA COMUNITARI POBLE-SEC

Ja ha sortit el butlletí. Ara pots informar-te sobre les properes trobades del Fem un cafè? Conèixer les propostes que té la Comissió Convivència i Coneixement Mutu per a la propera trobada. Participa en el nou projecte que impulsa la Comissió Sociolaboral per donar suport al col·lectiu jove en temes relacionats amb procés ocupacional, formatius i social. Participa del treball que duen a terme les Comissió d’Infància i Joventut, Gent Gran i Salut. Tots aquest temes són al butlletí. Coneix-los.

CRONOESCALADA AL POBLE-SEC

No tan coneguda com la de França, la contra-rellotge del Poble-sec ha congregat ciclistes de diverses edats que s’han enfrontat a 600 metres de recorregut i un desnivell d’entre el 10 i l’11 per cent, al carrer de Margarit. Es tracta de la 2a cronoescalada del barri, que organitza l’Agrupació Ciclista Montjuïc.

Hi han participat una vintena de ciclistes, el més jove de 15 anys i el més veterà de 65. El més ràpid ha esta la jove promesa Luis Sánchez.

Sílvia Aranz

JUGADORS DE FUNDACIO HOSPITALITAT FAN UNA BONA EXHIBICIÓ D’HOQUEI

Jugadors amb discapacitat psíquica fan una bona exhibició d?hoquei

La iniciativa ‘Special Hockey’ fa tres anys que funciona i ha aconseguit que persones amb alguna discapacitat psíquica esdevinguin jugadors d’hoquei patins. A la Festa Major del Poble-sec han jugat el Club de Polo de Barcelona, del centre convencial Les Corts i els de la Llar Montserrat de Sants, del Barça. La implicació del club blaugrana i les entitas fa que a dia d’avui l’Special Hoquei ja tingui 15 equips a Catalunya i 150 jugadors.

14ª CURSA POPULAR DEL POBLE-SEC

200 persones participen a la 14a Cursa Popular del Poble-sec

MISSA EN TOTES LES LLENGÜES

L’Arxiprestat Rambla-Poble-sec inicien una nova experiència arxiprestal a la Parròquia de Betlem. La missa de les 12.00h es celebrarà en diferents llengües, durant tots els diumenges del mes d’agost.

EL FULL DE LURDES

Horari d’Estiu:
Del 26 de juliol al 3 de setembre

Misses
Dilluns 09.30 h (Sta. Madrona)
Dimarts 19.00 h (Lurdes)
Dimecres 09.30 h (Sta. Madrona)
Dijous 19.00 h (Lurdes)
Divendres 20.00 h (Sta. Madrona)
Dissabte 20.00 h (Sta. Madrona)
Diumenge 11.00 h (Lurdes)
Diumenge 13.00 h (Lurdes)

Despatx dimecres de 17.00 a 18.45 h