Daily Archives: 15 de juny de 2009

CARLES DESCALZI: “HUMANISME I PROFESSIONALITAT CLAUS D’ÊXIT DE SANT PERE CLAVER-FUNDACIÓ SANITÀRIA”

Dinamisme, flexibilitat, compromís, adaptabilitat i sobretot una institució molt arrelada i propera al districte de Sant Montjuïc, concretament al Poble-sec, són els adjectius que defineixen la tasca exercida en temes de salut i serveis socials de Sant Pere Claver – Fundació Sanitària. És la institució amb major presència al districte amb cinc equipaments i amb seixanta-dos anys de presència al barri amb més de 180 professionals compartint dia a dia nous projectes.

La fundació està a punt de finalitzar les obres d’ampliació de l’equipament principal i seu institucional, ubicada al carrer Vila i Vilà número16. L’ ampliació significarà disposar de tres noves plantes, és a dir, gairebé el doble de la superfície actual. Així doncs, aquest centre socio- sanitari comptarà amb sis plantes en total.

“Aquesta ampliació es fa per millorar els serveis als usuaris del barri i donar resposta a la creixent demanda i ampliació de la cartera de Serveis que ofereix Sant Pere Claver – Fundació Sanitària”, ens explica el gerent de la fundació, Carles Descalzi.

El objectiu de la remodelació de les plantes existents i la construcció de les altres consisteix en donar més confort tant als professionals, així com als usuaris i pacients. La 5è planta, serà d’us exclusiu per fer docència i formació. “El que pretenem és oferir accions formatives, seminaris, taules rodones, molt pensades i dirigides a satisfer les necessitat i inquietuds del barri: tant pel món associatiu, com per les escoles (AMPA) o per a entitats que puguin estar interessades”, afirma Descalzi. Alguns d’aquests cursos seran gratuïts o subvencionats. Per Descalzi, el que persegueix la fundació és fer de les aules un espai de referència i de formació al barri per abordar i tractar aspectes d’actualitat vinculats en l’àmbit social i sanitari, com per exemple: com tenir cura de la higiene buco-dental dels nens, la violència a les aules (bulling), la violència domèstica, trastorns de conducta alimentària, les al·lèrgies de la primavera…etc.

Les tres noves plantes començaran a funcionar a partir del setembre. La inauguració oficial serà el dia 09-09-2009. Aquesta data és molt especial perquè coincideix amb la festivitat de Sant Pere Claver, el patró de la fundació.

En aquest sentit, la part sanitària no és la única que està experimentant canvis i creixement dins de la institució. La cartera de Serveis Social està experimentant també un fort creixement com demostra la recent creació i impuls de la fundació tutelar Lluís Artigues. Aquesta nova fundació s’encarrega de la tutela o curatela de 60 persones incapacitades jurídicament.

Els tutelats són persones que viuen a casa seva i tenen el seu educador, qui és, cada dia, qui s’encarrega de fer un pla de treball terapèutic personalitzat. La responsabilitat de l’educador és intentar aproximar els usuaris a la vida quotidiana, recordar-los que han de prendre els medicaments, anar al metge, acompanyar-los fer les compres o a qualsevol diligència administrativa.

Descalzi afirma que els usuaris d’aquest servei són gent gran, persones amb discapacitat psíquiques i molt sovint persones amb trastorns mentals essent aquest últim col·lectiu el més nombrós fins el moment.

L’ajuda que reben aquestes persones es complementa amb el grup de voluntaris que fan tasques específiques, com sortir a passejar amb ells i participar en el Club Social on, per les tardes, els malalts mentals tenen el seu espai. També organitzen, mitjançant aquest club social, suport als voluntaris que desitgin fer tallers específics amb ceràmica o informàtica.

Un altre projecte és la gestió de llars per persones en risc d’exclusió social a través de la Xarxa d’Habitatge d’Integració que la fundació disposa. Són de moment cinc pisos que tenen, alguns, al districte de Sant Montjuïc i altres fora. Aquí viuen malalts mentals, persones sense sostre, joves ex- tutelats. En tot el procés, els acompanya un educador que fa el seguiment perquè la convivència entre els beneficiaris sigui correcta, saludable i dins d’un ordre el més estable i còmode possible.

Amb tots aquests projectes es Sant Pere Claver-Fundació Sanitària demostra el seu compromís per impulsar nous Serveis Socials que donin resposta i cobertura a les noves necessitats del barri. Pel seu gerent: “la clau de l’èxit penso que està en disposar de professionals ben preparats i amb un gran humanisme, així com, una cartera de serveis que aposti per les noves necessitats i demandes socio- sanitàries del Poble-sec. Una institució propera i pionera al servei del barri”, conclou Descalzi.

Miroslaba Villatoro