Són 20 anys de treball als que arriva enguany la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec. Em sembla que va ser ahir quan va començar aquesta tasca de millora del barri…Però què ha fet durant aquests anys?
Si fem una ullada enrere, abans que existissin tota la xarxa que existeix ara, Poble-sec era un barri oblidat i una mica apartat per la administració, amb pocs atractius que motivessin a la gent a viure o a passejar pel barri. En aquells moments hi havien 20 entitats, que treballaven en benefici del Poble-sec, però estaven tancades els seus locals, sense saber que feien els altres. Observant aquesta realitat, un grup de gent decideix fer un canvi i injectar-li dinamisme i, que a més a més, aglutines a totes les entitats que estaven treballant de forma dispersa al barri. Sota aquest concepte es constitueix la Coordinadora d’Entitats. Ara tots plegats s’esforcen per recuperar la part lúdic- festiva que feia anys s’havia anat perdent com “la Festa Major, Sant Joan, Nadal, el Carnaval”, recorda el president de la Coordinadora d’Entitats, Jordi Romeu.
Un any desprès, la Coordinadora comença un nou projecta molt consolidat avui dia: La Mostra d’Entitats del Poble-sec. Un espai on cadascuna de les 20 entitats que existien en aquells moments poguessin demostrar a la gent que hi ha un món associatiu que treballa per barri i que està a l’abast de qui vulgui fer-les servir. Avui dia la Mostra arriba a la 19a, on més de 60 entitats posaran la seva paradeta al carrer Blai, plaça dels Ocellets i Plaça del Setge de 1714, els dies 23 i 24 de maig i dir-li a la gent del barri: “continuem al vostre servei”.
Aquest món associatiu desenvolupat per les entitats aglutinades a la Coordinadora va permetre reivindicar de cara a la Administració la realització de certes infraestructures: tenir un Centre Cívic, una Biblioteca, una Residencia per Gent Gran, un CAP i impulsar la construcció de dos aparcament, el de la Plaça de Les Navas i el plaça Margarida Xirgu. A més a més d’impulsar el comerç i aconseguir que el carrer Blai fos peatonal.
Tot aquest dinamisme que a caracteritzar al barri del Poble-sec, comença a cridar la atenció tan de la gent del barri com els de afora. Ara la gent jove ho ve como un lloc ideal per viure. Hi ha botiges de tota mena i no hi ha que sortir del barri per trobar el que es necessita. Per Josep Guzmán, president del Centre de Recerca Històrica de Poble-sec (CERHISEC) el barri ha rebut l’ injecció de sang nova perquè la gent jove busca trobar el poble dintre de la ciutat. Es a dir, busquen relacionar-se com fa la gent d’un poble, on els seus habitants podem sortir al carrer a passejar i parlar amb els altres veïns.
Així mateix, el tema dels nous vinguts és una tasca que la Coordinadora no ha deixat de costat i els ha incorporat a la dinàmica pròpia del barri. Un clar exemple del treball en xarxa és el desenvolupat per Poble-sec per Tothom( Projecte social de la Coordinadora), ATIMCA, Bona Voluntat en Acció i La Formiga. Aquestes entitats han unit esforços per donar-li acollida, assessorament laboral, legal i atenció psicològica en els casos que sigui necessari.
Però la tasca de la Coordinadora i les entitats que estan al voltant seu no acaba amb tot el que han fet, per endavant hi ha nous reptes per aconseguir entre ells està un Centre Cívic més gran, trobar un nou espai per la gent gran i un lloc on les entitats puguin realitzar les seves activitats així com continuar treballant per nous i millors equipaments. Una vegada és realitzi l’assemblea anual, passada la Mostra, la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec ens donarà més sorpresas, com sempre en benefici del barri.
Miroslaba Villatoro