La crisi ha estat l’eix central de la conferència de l’alcalde, que ha analitzat la situació de la ciutat davant la situació econòmica assenyalant que està convençut que “Barcelona sortirà enfortida de la crisi, i seguirà construint el seu futur”.
Hereu ha defensat el model de la ciutat de Barcelona i ha assegurat que la ciutat no aturarà cap actuació prevista ni deixarà de fer cap projecte en marxa.
L’alcalde ha fet un anàlisi de les actuacions portades a terme pel Consistori davant la crisi i ha destacat que Barcelona ha sabut activar tots els mecanismes que té al seu abast per reforçar les seves potencialitats.
Segons Hereu Barcelona pot ser un referent necessari per superar la crisi i ha assenyalat que “contra la crisi, cal més Barcelona i els valors que expressa aquesta ciutat”.
“La millor manera de combatre la crisi i és construir Barcelona, tirar endavant el projecte de Barcelona amb ganes i motivació” ha destacat Hereu que ha assenyalat que més Barcelona que vol dir mes progrés econòmic, més cohesió social, més transformació urbana, i més capitalitat de la ciutat.
“La prioritat són les persones”
Hereu ha explicat que Barcelona s’enfronta a la crisi amb un model que aposta per un augment de la inversió en la promoció econòmica. Així, l’Ajuntament treballa amb polítiques que tenen com a objectiu generar més ocupació, impulsar els sectors tecnològics i defensar els sectors més tradicionals.
Pel que fa al model social, Hereu ha reafirmat que “Barcelona aposta per un model on la prioritat són les persones. Els seus anhels i necessitats”.
L’habitatge, la cultura, la seguretat i l’aposta per la millora dels equipaments de la ciutat han estat altres aspectes destacats per Hereu per tal de “generar cohesió, sentiment de pertinença a la ciutat.” “Hem d’estar més que mai a prop de la realitat i d’aquí la importància dels barris” ha afirmat l’alcalde.
“Barcelona s’està transformant amb més ritme que mai”
Pel que fa a la transformació urbanística, Hereu ha citat les paraules d’Oriol Bohigas que considera que Barcelona està vivint un “període d’agitació transformadora”.
L’alcalde ha ressaltat projectes en marxa a la ciutat com la cobertura de les vies a Sants, la nova plaça de Lesseps, la transformació de les Glòries, La Sagrera, el Túnel de la Rovira, el nou Zoo o la millora dels entorns del Camp Nou com a projectes emblemàtics que impulsaran Barcelona cap a una nova transformació.
Hereu ha volgut ressaltar també el projecte de la nova Diagonal que ha de convertir-se en un projecte central on “guanyin espais els vianants i el transport col·lectiu” En aquest sentit, ha afirmat que l’Ajuntament portarà a terme una consulta que estigui a l’alçada d’un projecte emblemàtic destinat a reformar un dels espais centrals de Barcelona.
Hereu també ha destacat l’arribada del Metro a Roquetes i Trinitat Nova i la posada en marxa aquest 2008 de l’AVE.
Pel que fa l’estació de la Sagrera, l’alcalde ha afirmat que es tracta d’un projecte que “tirarem endavant. És el moment del lideratge públic i no aplaçar decisions ja que ens juguem moltes altres coses”.
“Contra la crisi, Barcelona més capital que mai”
Durant la conferencia, el batlle de la ciutat ha ressaltat la importància cabdal de reforçar la capitalitat de Barcelona en tots els àmbits.
Així, Hereu ha reiterat l’entesa amb la Generalitat al servei d’un projecte nacional i ha afirmat que el 2009 serà l’any de l’Àrea Metropolitana. Segons l’alcalde es tracta d’establir un poder útil per als ciutadans que es farà amb l’acord de totes les forces polítiques i institucions.
“Barcelona sempre pot tancar-se en si mateixa però no és el moment perquè es donen les condicions de tot el contrari”, ha explicat Hereu.
Capitalitat Euromediterrània
En aquest sentit, Hereu ha assenyalat que Barcelona també ha de tenir un rol important en l’Estat i que vol ser un agent actiu en determinades polítiques.
De la mateixa manera, amb l’elecció de la ciutat com a seu de la Unió per la Mediterrània, Barcelona mira el futur amb noves perspectives. Així, aquesta elecció, segons Hereu, “permetrà tirar endavant projectes i atraure institucions de tot el món” per enfortir la capitalitat de la ciutat.
Així, a més de l’impuls de l’Hospital de Sant Pau com a espai central de la capitalitat mediterrània de la ciutat, Barcelona també obrirà una oficina per a la dinamització i coordinació d’iniciatives euromediterrànies.
“Contra la crisi, desenvolupar més que mai el projecte de Barcelona”
Com a conclusió, l’alcalde ha deixat clar que l’Ajuntament, malgrat la crisi, “tirarà endavant els seus projectes amb la màxima implicació”.
“Nosaltres podem tirar endavant enfrontant-nos a una conjuntura econòmica molt greu. Projectar Barcelona al futur i estar més a prop que mai de la gent, amb les seves necessitats i anhels ha de ser el nostra objectiu. Contra la crisi, més que mai el projecte de Barcelona”, ha conclòs Hereu que ha finalitzat la conferència amb un “Visca Barcelona”.